ochelari gherla gama optic
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare mariflor responsabil manager magazin gherla dej bistrita
pelerinaj mintiu gherlii

Pelerinaj la Mănăstirea Sfânta Cruce din Mintiu Gherlii, cu sfințirea altarului – VIDEO

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, cu ocazia pelerinajului la Mănăstirea „Sfânta Cruce”, din Mintiu-Gherlii, a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a sfințit Altarul din capela mănăstirii și a celebrat, împreună cu peste 20 de preoți și preoți călugări, Sfânta Liturghie Arhierească, informează eparhiaclujgherla.ro.

A fost zi ploioasă la Mintiu Gherlii această zi de toamnă, dar ploaia nu a oprit credincioșii din împrejurimile Gherlei, din alte protopopiate ale Eparhiei de Cluj-Gherla și din parohii ale Eparhiei de Maramureș – de unde au venit împreună cu preoții lor, să vină să se unească în rugăciune de cinstire a Sfintei Cruci, la fel ca în fiecare an.

Cu o zi înainte, călugării bazilieni au organizat o seară de rugăciune pregătitoare la mănăstire, pentru ca la orele dimineții de sâmbătă să aibă loc procesiunea. Pr. Ermil-Alexandru Jurja, protoegumen OSBM a purtat crucea care are încorporată o relicvă din Crucea Mântuitorului.

Pelerinii au parcurs în rugăciuni cei aproximativ 5 km de la capela din Mintiu Gherlii până sus, la mănăstirea din dealul apropiat.

Episcopul eparhial a fost întâmpinat la biserica mănăstirii de noul protopop de Dej și Gherla, pr. Nicolae Țap, de pr. Ermil, protoegumen OSBM, pr. Alexandru Hruban, cel care până la 1 septembrie a împlinit misiunea de protopop de Gherla și de pr. Ioan Pop, capelan al Mănăstirii baziliene „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca.

pelerinaj mintiu gherlii

foto: eparhiaclujgherla.ro

După un moment de închinare în biserica mănăstirii, Ierarhul și preoții au mers în procesiune în capela situată la parter, în clădirea mănăstirii, unde a fost sfințit noul altar. În masa de altar binecuvântată au fost sigilate moaștele Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu, Arhiereu al Bisericii Greco-Catolice din România. A urmat, în curte, Sfânta Liturghie Arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de surori OSBM și credincioși.

Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit pr. Alexandru Hruban, pentru îndeplinirea misiunii sale de protopop de Gherla, l-a asigurat de afecțiunea spirituală și comuniunea sa în continuare, la fel ca față de fiecare dintre preoții Eparhiei. Și a mulțumit celui care a acceptat să ducă mai departe această slujire, pr. Nicolae Țap.

Ierarhul a invitat credincioșii să ceară ajutorul Maicii Sfinte, care „este tot timpul lângă noi așa cum a fost la picioarele Crucii”.

video gherla info

La încheiere a vorbit pr. Ermil Jurja, protoegumenul OSBM, pentru a evoca puterea dumnezeiască și lumina ce izvorăște din Cruce, pentru a mulțumi, pentru a invita credincioșii să descopere, zi după zi, misterul vieții lui Isus și darul pe care El îl oferă fiecărui om: viața veșnică, mântuirea.

În continuare, credincioșii au fost invitați să se închine și să primească har, vizitând capela cu altarul care a fost sfințit.

A urmat o agapă frățească pentru toți pelerinii, pregătită de călugării OSBM, ajutați de credincioși generoși și de surori OSBM, pentru ca în suflete să fie împărtășită și să se răspândească bucuria.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns