locuri de munca fundatura iclod lacatus sudor gherla dej clj bontida
nunta gherla angela rusu sala crystal ballroom dej cluj
flori vanzare 8 martie gherla adp pret

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata locuri de munca gherla dej cluj ospatar conte

fotbal romania anglia 1998

Pe vremea când România juca fotbal, bătea Anglia și urma Croația – beți de fericire, oamenii au ieșit în stradă -VIDEO

Sute și mii de oameni au ieșit în miezul nopții, la Gherla, la Cluj și în toată România, într-o euforie generală, după ce România a învins Anglia.

Se întâmpla acum 20 de ani, pe 22 iunie 1998, la Campionatul Mondial din Franța. România încă avea un cuvânt serios de spus în fotbal. Juca în grupa G, cu Anglia, Columbia și Tunisia.

Meciul cu Anglia începea la ora 21. La Gherla, ploile abundente provocaseră inundații, iar apele acoperiseră câteva terenuri aproape de digul Someșului. Examenul de bacalaureat era în toi. Chiar dacă ziua era lungă, spre seară nu era țipenie de om prin oraș, pentru că începuse meciul. Se juca la Toulouse, cu peste 33.000 de spectatori în tribune.

România era pe cai mari, după ce în urmă cu câteva zile învinsese Columbia, cu 1-0. Meciul cu Anglia era și mai dur. În minutul 47 al jocului, întreaga Românie a sărit în aer: Viorel Moldovan a înscris pentru români! Uralele au izbucnit peste oraș, așa cum doar pe vremuri se mai auzea.

Egalarea a venit în minutul 79, prin Owen. Meciul se apropia dramatic de final, iar în minutul 90 s-a produs incredibilul: Dan Petrescu înscrie golul victoriei. România bate Anglia!

video – golurile meciului România – Anglia, înregistrare tv 1998

Din case, de la blocuri, de peste tot, oameni ies în stradă și își exprimă zgomotos bucuria: am învins! Adunați parcă de o forță magică, se încolonează, fluturând steaguri și mărșăluiesc, iar din zeci de piepturi răsună OLE, OLE!

La Gherla, la fântâna cu cele trei grații din parcul mare, lumea sare în apă, de fericire. Apoi coloana se îndreaptă spre ștrand, închis la acea oră. Oamenii sar pe gard, dar nu deschide nimeni. Uriașa galerie vrea să împărtășească cu tot orașul bucuria. Se îmbrățișează euforici, cunoscuți și necunoscuți.

La Cluj, nebunia este și mai mare: mii de oameni se adună în Piața Avram Iancu. Zeci de steaguri ale României flutură din mașini, claxoanele nu contenesc. Se desfac zgomotos șampanii, lumea e udă din cap până în picioare la artezienele din piață, nimic nu mai contează. E delir general.

Șah-mat la Coroană

E cald sau frig, plouă sau nu, cine mai bagă de seamă. Studenții din Haşdeu, Observator, Mărăşti au înflăcărat străzile şi s-au adunat la locul ştiut pentru a se răcori: în Piaţa Avram Iancu.

Credeţi-mă, n-a fost serenadă mai frumoasă! Nici o melodie n-ar fi putut egala tonifianta explozie a tinerilor din stradă. A fost noaptea albă a celor ce trăiesc cu inima conectată la stadioanele din Franţa. Nu ne-a iubit arbitrul, am stat cu răsuflarea tăiata la incredibilul fluier de final, dar a meritat.

Ultimul şlagăr al clujenilor a fost: Hagi, căpitan / Cel mare barosan!

Dulce că mierea este gustul victoriei şi fantastice sunt exploziile de entuziasm de după aceasta. N-am avut bani dc şampanie, ci am avut steaguri. O dispensă ar trebui dată totuşi, celor ce-au înlocuit şampania și berea. Oameni maturi şi chbzuiti, ţineţi minte: fotbalul a adunat mai multă lume decât are cel mare partid! Fiţi măcar data viitoare de partea celor ce-şi iubesc, în felul lor incandescent, Naţionala.

Clujul a depăşit, încă o dată, statutul de provincie. Şi şi-a declarat direct și necondiţionat marea lui dragoste pentru fotbal şi pentru România.

M. Sângeorzan, Adevărul în libertate, Cluj, 23 iunie 1998

video – românii în stradă și la București

După câteva zile s-a jucat meciul cu Tunisia, încheiat la egalitate, 1-1. România cumulează cele mai multe puncte în grupă și intră în optimile de finală, unde, întâlnește pe nimeni alta decât echipa Croației. Meciul a fost unul mai puțin spectaculos. Croația învinge cu 1-0, dintr-un penalty.

După 20 de ani, românii sunt din nou în fața televizoarelor, la campionatul mondial. Patimile sunt infinit mai mici și au de ales între a ține cu echipa învinsă pe vremuri, Anglia, sau cu surprinzătorii croați. Pentru aceștia, roata pare că nu se învârte: câștigă din nou, cu 2-1.

sus(8)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns