hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

sacalaia drum

Pe drumuri care n-au văzut până acum asfaltul la Fizeșu Gherlii – ce mai e nou la Nicula, Bonț și Săcălaia – FOTO

Pe drumuri din comuna Fizeșu Gherlii, care n-au văzut niocidată asfaltul, se circulă acum bine, spre bucuria șoferilor. O plimbare prin satele comunei arată că treaba se mișcă.

Comuna a fost văduvită ani la rând de o șosea principala ca lumea. Drumul de la Gherla la Fizeș și mai departe, spre Taga, a fost asfaltat cu chiu, cu vai, apoi s-a stricat și abia după ce s-au adunat reclamațiile, responsabilii de la consiliul județean au luat măsuri.

O vizită prin satele comunei, la Nicula, Bonț și Sacalaia, produce mirare călătorului care n-a trecut de mult pe aici. Drumuri care șerpuiesc printre case sunt proaspăt asfaltate și liniate ca la carte. Obișnuiți de mici cu noroiul până în poarta casei, oamenii au parte acum de alte condiții. La alte drumuri stricate s-au făcut lucrări de reparații și întreținere.

Tot la oamenii din comună ajunge, în sfârșit, canalizarea. În cele trei sate, lucrările sunt aproape de final și mai este de lucru la un kilometru de rețea. În februarie s-a început lucrul la branșamente, proiect care la zi este realizat mai bine de jumătate. În Săcălaia, canalizarea este finalizată, dar mai trebuie făcută recepția lucrărilor. Branșamentele la gospodării sunt aproape terminate Situația este asemănătoare și la Bonț, iar anul acesta se speră la „tăierea panglicii”. Cei care așteaptă canalizarea la Fizeșu Gherlii mai trebuie să aibă răbdare, dar și acest aspect este avut în vedere, cu gânduri mari pentru anul viitor.

galerie foto – pe drumurile din comună

galerie foto gherlaÎn scurt timp urmează să fie puse în funcțiune stațiile de pompare de la Bont și Nicula. Aici lucrările au început în 2016.

Dar asta nu e totul, pentru că planurile sunt mai multe. La intrarea în Nicula, lângă vale, parcul de pe marginea drumului urmează să fie amenajat, cu băncuțe, foișoare și alei pietonale.

La Săcălaia s-a sfințit o capela nouă și la fel urmează să se întâmple, în scurt timp, la Nicula și la Fizeșu Gherlii.

Cabinetul medical din Fizeșu Gherlii, care se afla într-o stare foarte proastă, a fost mutat de ceva vreme în clădirea primăriei. Planul pentru anul viitor este să se facă un cabinet nou, peste drum de primărie, care să aibă chiar și medic dentist.

Școlile din Nicula și din Fizeșu Gherlii vor avea față nouă. S-a semnat și licitat deja contractul pentru reabilitarea unității de învățământ din Nicula, iar la școala din Fizeș, reabilitarea este în stadiul de autorizare. Fonduri europene au fost atrase pentru modernizarea căminelor culturale din Bonț și Săcălaia. Investiția de 500.000 de euro este programată să înceapă tot anul viitor.

Pentru a-și putea face mai bine treaba, primăria intenționează să cumpere un tractor, utilaje pentru întreținerea și gospodărirea comunei.

Dovada că se poate

La o întâlnire amicală cu primarul din Fizesu Gherlii, timp de mai bine de o oră, acesta nu vorbește despre altceva decât planuri și proiecte pentru satele comunei. Schimbările sunt vizibile cu ochiul liber și pentru toate, edilul șef are și o explicație.

„Multă muncă, o echipa bună la primărie, deplasare multă în țară și la București, astea sunt în spate la ceea ce vedeți”, spune Vasile Lup. „Pentru ca lucrările să nu fie tărăgănate pe luni și ani de zile, cum se întâmplă de multe ori, contractele pe care le încheiem au condiții clare. Constructorii nu își primesc banii dacă nu se țin de termene, dar și de calitate. Am încercat și am reușit să lucrăm cu firme serioase, care nu ne-au pus probleme și care au finalizat lucrările la timp”.

Nici problemele nu lipsesc. „Avem necazuri cu colectarea deșeurilor din material plastic, care este foarte scumpă, dar o scoatem cumva la capăt și asta”.

vasile lup primar fizesu gherlii

După o alergătură prin toată comuna, primarul își trage sufletul și schimbă, doar pentru câteva clipe, repertoriul. „Vă aștept să gustați o țuică bună când mai veniți pe la noi. Acum vă las, că mai am multe de făcut azi!”

Canalizare și stații de epurare noi la Nicula, Bonț și Săcălaia

sus(35)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns