taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj
bani partide aep

Pe ce cheltuie partidele banii primiți de la buget

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat datele privind cheltuielile partidelor politice provenind din subvenții pentru luna martie 2021. Pornind de la aceste declarații, EFOR publică rapoarte de monitorizare care evidențiază destinația banilor publici utilizați de cele șapte partide politice care primesc fonduri pentru rezultatele obținute la locale și parlamentare în 2020.

Monitorizarea realizată pentru ianuarie și februarie a ilustrat faptul că partidele politice au cheltuit cam o treime din sumele primite în fiecare lună, cu mențiunea că acestea pot păstra banii de la o lună la alta și nu trebuie să îi returneze nici la finalul anului, deci raportul este unul orientativ.

Partidele au primit pentru luna martie suma de 11,285,100.38 lei, mai puțin decât în ianuarie și februarie, când au primit câte 19,843,634.81 lei. Pentru luna aprilie AEP a virat în conturile partidelor 13,695,601.59 lei.

Principalele concluzii

Partidele au cheltuit mai mult ca lunile trecute, respectiv 7,8 milioane, comparativ cu 6.8 milioane lei în ianuarie și 6.1 milioane în februarie

Cu excepția Pro România, toate partidele au cheltuit mai puțin decât au primit. Dacă ne raportăm la sumele primite în martie, PSD a cheltuit aproape toți banii (95%), USR aproape trei sferturi, iar celelalte partide aproximativ jumătate. PSD a avut cea mai mai creștere la cheltuieli, de la 2.7 milioane de lei în februarie la 4.1 milioane în martie.

În schimb cheltuielile Pro România au continuat să scadă.

Ca în lunile trecute, AUR nu a cheltuit decât pe comisioane bancare.

La sumele totale cheltuite, procentele sunt similare cu cele din lunile anterioare. Cea mai mare parte din bani, adică 53% s-a alocat către presă și propagandă. Apoi, partidele cheltuie 18% pe personal și 10% pe chirii și utilități pentru sedii. PSD rămâne campion la cheltuielile pentru promovare cu 2.6 milioane de lei, urmat de PNL cu 1.3 milioane de lei.

Modul în care cheltuie partidele politice banii arată că relativ puțini bani sunt investiți în dezvoltare. Cea mai mare parte se îndreaptă către achitarea unor servicii pentru reclamă și personal, iar consultanța politică, studiile sociologice, plata unor experți sau orice alte activități de dezvoltare nu sunt foarte vizibile în bugetele partidelor plătite din subvenții. USR este singurul partid care a finanțat lunar studii sociologice, cu aproape 1000 de euro, alte cheltuieli de acest fel fiind înregistrate în ianuarie de PSD și PNL (aproape jumătate de milion de lei).

Statistici la nivel de partid

PSD a cheltuit 65% din bani pentru presă și propangandă. Personalul a reprezentat 13% din cheltuieli. Pentru consultanță politică social-democrații au cheltuit 4% din bani, iar pentru activități politice 2%.

PNL a cheltuit trei sferturi din bani pentru presă și propagandă, 10% pentru personal și 6% pentru consultanță politică.

USR a cheltuit jumătate din bani pentru personal și doar 13% pentru propagandă. Chiriile au reprezentat 17% din bani, iar consultanța politică 3%.

Pro România rămâne partidul cu cele mai mari cheltuieli pentru sedii, adică 392,214.94 lei, de aproape 10 ori mai mult decât PSD, care are cele mai mici cheltuieli pentru spații dintre toate cele șapte partide. Suma e de 2,3 ori mai mare decât alocările din subvenții pentru martie.

PMP a cheltuit aproape 60% din bani pentru personal și o cincime pentru chirii.

Plus a cheltuit o treime din bani pentru personal, un sfert pentru chirii și 12% pentru propagandă. Plus și USR au alocat cele mai multe fonduri pentru onorariile avocaților, executorilor și experților, reprezentând 7-8% din banii cheltuiți.

sus(0)jos(6)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

1 comentariu

  1. De ce trebuie sa primeasca fonduri din bani publici niste paraziti care nu produc nimic decat gauri in buget. Daca le trebuie partid sa isi caute adepti care sa cotizeze si sa aibe fonduri.

    sus(1)sus(0)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?