ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
locuri de munca angajare gherla fabrica umerase ch industrial gestionar electrician
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
escape gherla restaurant angajare ospatar bucatar curatenie dej cluj
oua rosii paste ciocnit

Paștele la Gherla, pe vremuri: 3000 de ouă roșii, pentru militarii concentrați în oraș

Sub titlul „Românii someşeni poartă grija celor concentraţi”, ziarul Universul publica la Paștele anului 1939 o știre privind faptele de bine ale țăranilor de pe Valea Someșului.

În luna martie ale acelui an se anunțaseră concentrări pentru serviciul militar. Rezerviștii erau chemați să servească țara, în condițiile în care la frontiera de nord a României începuse un conflict. Ungaria invadase și ocupase Ucraina Carpatică. Președintele Consiliului de Miniștrii, Armand Călinescu, declara: „Dacă peste 10-15 zile, atmosfera internaţională se înseninează, rezerviştii vor fi îndată retrimişi la vatră”.

La Gherla se înființase în 1918 și funcționa în cazarma de pe strada Hășdății, Regimentul 40 Artilerie Obuziere de Munte. La Paștele anului 1939, unitatea îi găzduia pe cei concentrați sub arme. Populația rurală nu a rămas indiferentă și s-a mobilizat pentru a fi ajutor.

A produs o impresie cât se poate de plăcută gestul spontan al sătenilor rămaşi acasă, şi anume cei din comunele Hăşdate, Mintiu, Petreşti, Salatin (azi Salatiu, n.r.), Săcălaia, Orman, Buneşti, Nicula, Sic, Fizeş, Bonţ, Livada şi Silivaş, care au trimis de Paşte peste 3000 ouă roşii concentraţilor de la divizionul de artilerie din localitate.

paste 1939 universul gherla

Divizionul, prin dl. căpitan R. Drăgănescu, a mulţumit sătenilor din comunele amintite. Ceva mai mult, sătenii s-au prezentat d-lui prim pretor I. Barabaș, aducându-i la cunoştinţă că ei s-au hotărît să lucreze pământul concetăţenilor pe tot timpul cât aceştia vor fi ţinuţi sub arme.

Astfel, în ziua de 11 aprilie, sătenii din Someş rămaşi acasă au arat pământul celor plecaţi.

Aceste două frumoase gesturi spontane ale sătenilor din judeţul Someş, arată că pătura ţărănească e conştientă de dreptul şi necesitatea de a-şi apăra hotarele şi în consecinţă, să ajute pe cei concentraţi.

vezi pe același subiect

Istoria se repetă: refugiați din Ucraina la Cluj, Gherla și Dej, în martie 1939. După o jumătate de an începea al doilea război mondial

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns