Sub titlul „Românii someşeni poartă grija celor concentraţi”, ziarul Universul publica la Paștele anului 1939 o știre privind faptele de bine ale țăranilor de pe Valea Someșului.
În luna martie ale acelui an se anunțaseră concentrări pentru serviciul militar. Rezerviștii erau chemați să servească țara, în condițiile în care la frontiera de nord a României începuse un conflict. Ungaria invadase și ocupase Ucraina Carpatică. Președintele Consiliului de Miniștrii, Armand Călinescu, declara: „Dacă peste 10-15 zile, atmosfera internaţională se înseninează, rezerviştii vor fi îndată retrimişi la vatră”.
La Gherla se înființase în 1918 și funcționa în cazarma de pe strada Hășdății, Regimentul 40 Artilerie Obuziere de Munte. La Paștele anului 1939, unitatea îi găzduia pe cei concentrați sub arme. Populația rurală nu a rămas indiferentă și s-a mobilizat pentru a fi ajutor.
Divizionul, prin dl. căpitan R. Drăgănescu, a mulţumit sătenilor din comunele amintite. Ceva mai mult, sătenii s-au prezentat d-lui prim pretor I. Barabaș, aducându-i la cunoştinţă că ei s-au hotărît să lucreze pământul concetăţenilor pe tot timpul cât aceştia vor fi ţinuţi sub arme.
Astfel, în ziua de 11 aprilie, sătenii din Someş rămaşi acasă au arat pământul celor plecaţi.
Aceste două frumoase gesturi spontane ale sătenilor din judeţul Someş, arată că pătura ţărănească e conştientă de dreptul şi necesitatea de a-şi apăra hotarele şi în consecinţă, să ajute pe cei concentraţi.
vezi pe același subiect