hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

paste catolic biserica gherla

Paştele la catedrala armeano-catolică

Asemenea  celorlalte culte religioase din municipiul Gherla,  la armeni Paştele este socotit ca una din sărbătorile cele mai însemnate ale  anului, pentru că şi la această comunitate mică, dar deosebit de ambiţioasă şi unită, simbolizează nu numai sensul  creştinismului,  Învierea,  ci şi  primăvara care este învierea naturii.

Toate zilele Săptămânii  Mari au fost respectate de armenii gherleni,  împreună cu datinile populare şi religioase tradiţionale.  Ajunul de Paşte a avut o însemnătate deosebită și în acest an, deoarece pentru ei  Paştele a început cu o seară înainte.

Vineri după-amiază a avut loc  Drumul Crucii, în încinta frumoasei  Catedrale Armeneşti  din centrul  oraşului, iar sâmbătă seara s-a oficiat tot acolo Slujba de Înviere,  urmată de obişnuita Procesiune din jurul lăcaşului de cult din Piaţa Libertăţii. Cu toţii au luat din focul binecuvântat, fiecare creștin având în mănă lumina vieţii.

A fost prima oară când  Învierea a  fost celebrată  împreună cu creştinii romano-catolici. 

paste catolic biserica gherla
foto: Jani Lenard

În cadrul slujbei  de  Înviere a  cântat corul  comun al armenilor şi romano-catolici  dirijat de Molnár Árpád.  Tot cu această  ocazie  s-a cântat prima oară „Christos a înviat din morţi”.

Participanţii au avut parte la intrarea în biserică de o surpriză plăcută, două sculpturi în lemn, un iepuraş şi un ou pascal, realizate de Ioan Galgóczy,  care au contribuit la atmosfera sărbătorească.

Importantă este și masa din Duminica Paştelui, cu miel, comunitatea  armenească din Gherla  respectând cu stricteţe acest obicei. De pe masă nu lipsesc tradiţionalele specialităţi culinare armeneşti, între care gustoasa supă de hurut.

Aşa cum se întâmplă după fiecare sluijbă de duminică,  creştinii armeni din Gherla,  alături de liderul comunității, Ioan Esztegar,  s-au  întâlnit la sediul  Parohiei, unde s-a servit cafea şi s-a ciocnit cu ouă roşii, un obicei ce nu lipseşte niciodată la această sărbătoare.

Szekely  Csaba

sus(17)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns