irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
angajare sofer transport mobila gherla dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
paste catolic gherla biserica franciscana szamosujvar

Paștele catolic la Gherla

Paștele catolic a fost marcat și în acest an prin post și rugăciune de numeroșii creștini de religie romano-catolică, armeană și reformată din municipiul Gherla.

În Săptămâna Mare, credincioșii au sărbătorit cele trei zile sfinte: Joia Sfântă – Cina Domnului, Vinerea Sfântă – patima și moartea Domnului și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii și așteptării, în această perioadă cântând și citind pasaje din Biblie, cu toții participând solemn la toate slujbele din lăcașurile de cult.

Sâmbătă seara, începând cu ora 21, la biserica romano-catolică (franciscană) de pe strada Bobâlna, în prezența unui număr mare de creștini, a fost oficiată Slujba de Înviere de către preotul Küsmődi Attila, însoțită de cântece religioase, interpretate de corul lăcașului de cult, condus de Molnár Árpád.

În jurul orei 23 a avut loc, conform obiceiului pascal, înconjurarea bisericii, procesiunea trecând și prin centrul orașului, în siguranță, însoțită de echipaje de ordine.

După celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, credincioșii prezenți în biserică au luat lumină. Au fost momente solemne, înălțătoare, toți credincioșii luând Paștele tradițional. De asemenea, au fost sfințite de către preotul paroh coșurile cu mâncare aduse de credincioși.

Duminică după-amiază, armenii catolici au sărbătorit Paștele în catedrala armeano-catolică, unde slujba pascală a fost oficiată de preotul paroh Küsmődi Attila, care în predica sa a vorbit despre importanța și semnificația Paștelui în viața de toate zilele a creștinului. Corul comunității armenești din localitate a cântat piese muzicale în limba armeană, așa cum procedează de fiecare dată cu ocazia sărbătorilor religioase.

În preajma Paștelui, în redactarea preotului paroh, a apărut noul desfășurător al liturghiei armenești, care cuprinde și textul cîntecelor interpretate în timpul slujbelor, un adevărat îndrumător pentru membrii comunității.

Duminică și la Biserica Reformată din Gherla au fost săvârșite două slujbe pascale, oficiate de preotul paroh Vajda Dániel.

Szekely Csaba / foto Molnar Tibor

angajare loc de munca sofer distributie gherla dej cluj fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns