hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

Passaris în prima fotografie în care râde, de când e închis la Penitenciarul Gherla. Hobby-ul care îl ajută să evadeze cu colegii – FOTO

Konstantinos Passaris este închis de 10 ani la Penitenciarul din Gherla. O dublă crimă la o casă de schimb valutar din București l-a trimis după gratii pe viață.

După sosirea la Gherla, „fiara din Balcani” a stat o perioadă singur într-o cameră, unde avea pat, televizor, chiuvetă, duș și chiar avea posibilitatea să dea telefoane, după cum declara în 2009 directorul penitenciarului de la acea vreme, Vasile Pop. „Passaris are un comportament normal. Este foarte cult, abil în exprimare, cunoaște foarte bine limba română, scrie foarte bine în română, ceea ce denotă un individ cu o inteligență ridicată”, mai spunea atunci Pop. „Nu s-a manifestat violent si nu a ridicat probleme deosebite”.

Din informațiile apărute în presa ultimilor ani s-a mai aflat că Passaris face sport și că primește vizita unui duhovnic.

În 2017, Passaris a cerut și a obținut scoaterea din categoria celor care prezintă risc pentru siguranţa locului de deţinere, însă în scurt timp, Penitenciarul Gherla a contestat măsura și a avut câștig de cauză.

Evadare în grup

În urmă cu cinci ani, grecul a început să ia parte la un atelier de pictură, în cadrul proiectului Catarsis, organizat la penitenciar. „A început să picteze încet, dar sigur”, a povestit Alexandru Lucaciu, cel care a coordonat o perioadă activitatea atelierului, în cadrul Serviciului Educaţie al Penitenciarului Gherla.

Atelierul s-a deschis în 2012, cu sprijinul unei asociații de artiști plastici din Cluj, condusă de sculptorul Liviu Mocan, la ideea lui Iurie Cojocaru și Dănuț Tonea. Astfel, au venit la penitenciar pictori, sculptori, artiști plastici pentru a-i îndruma pe deținuți în lumea artelor.

Atelierele de pictură de la penitenciar au loc o dată pe săptămână și durează în jur de două ore. Niciunul dintre deținuții care participă la atelier nu mai a pictat înainte, dar ideea i-a provocat și i-a atras pe mulți. 

„Scopul atelierului este să canalizeze energia deținutului într-o direcție pozitivă, să-i permită o altfel de evadare, să poată visa spre casă, să-și pună ordine în gânduri, să aibă un punct spre care se indreaptă. E o altfel de evadare”, a mai explicat Lucaciu.

Satisfacții dincolo de gratii

La un concurs internațional de pictură din Grecia, lucrarea unui deținut de la Gherla obținut locul II. Rezultate frumoase au fost și la evenimentul „Penitenţă, Artă şi Speranţă” de la Bârcea Mare, în Hunedoara. Expoziții au avut loc la Gherla, la muzeul de istorie și la Centrul Turistic, dar și la Cluj, la Turnul Croitorilor.

Picturile lui Passaris au fost expuse public cu diverse ocazii și au fost  incluse în cataloagele anuale editate cu acest prilej. 

Pentru o perioadă, cât legea a permis, expozițiile cu lucrările deținuților din penitenciar au fost cu vânzare, iar creațiile lui Passaris au fost cumpărate, fără ca noii proprietari să știe cine este autorul. Dar acestea pot fi recunoscute ușor după semnătura din colțul din dreapta jos „PK” (ΠK, în limba greacă) sau „PAKO”, de la inițialele Passaris Konstantin.

passaris konstantin gherla penitenciarDeținuții au fost de acord să fie și ei fotografiați și să apară în cataloagele editate, iar Passaris este prezent și el în imagini, într-una dintre ele chiar râzând.

„Gratiile nu sunt îngrădirea, ci scara spre libertate” a fost motto-ul lui Passaris la  expozițiile organizate în ultimii ani.

Simboluri ascunse în picturi

Picturile lui Passaris conțin elemente care pot fi interpretate în diverse feluri. Un desen intitulat „Fără scăpare”, în care apar câțiva copaci, poate simboliza atât gratiile după care este ținut, cât și victimele sale. Este interesant și „Autoportretul”, un chip cu gura pecetluită.

Pizza și lacrimi în penitenciar

„Ne-am făcut un obicei ca la finalul expozițiilor să ne adunăm cu toți participanții, să vedem împreună pozele făcute la aceste evenimente și să servim o pizza caldă. La o astfel de adunare, un deținut în vârstă de aproximativ 60 de ani, cel care a obținut locul II în Grecia, a început să plângă în timp ce mânca. L-am întrebat, Ai pățit ceva, nu e bună? La care el a răspuns Nu, dar e prima data când mananc pizza! Un alt deținut a izbucnit în lacrimi când a aflat că fiul lui a primit un catalog cu picturile și că ducea catalogul cu el în fiecare zi la școală. Când a fost întrebat de ce face asta, copilul a răspuns că e singura poză pe care o are cu tatăl lui”, a mai povestit Lucaciu.

penitenciar gherla pictura passaris detinuti

„Un alt deținut și-a exprimat intenția de a scrie o carte, dar ne-a spus că nu vrea avantaje, că nu e pentru a-și reduce pedeapsa. Am încercat să-i găsim o editură care să publice cartea și am reușit. Cartea a fost publicată, am primit și un exmeplar cu dedicație de la autor. Se întâmplă și lucruri frumoase în penitenciar. Ne dăm seama că nu lucrăm degeaba și reușim să îndreptăm imaginea, uneori deformată, a vieții din penitenciar”.

pictura ifrim penitenciar gherla

src=”https://www.gherlainfo.ro/evadare-legala-din-penitenciarul-gherla-prin-arta-expozitie-de-pictura-a-detinutilor-la-muzeu-foto/
sus(7)jos(1)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns