taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
passaris konstantinos gherla penitenciar romania prison

Passaris condamnat pe 4 vieți, Grecia a cerut extrădarea

Grecul Konstantinos Passaris, aflat după gratii în România, la Penitenciarul Gherla, a fost condamnat de judecătorii din Grecia  de patru ori pe viață, pentru crimele comise acolo.

La 18 ani după comiterea crimelor, cel mai celebru criminal grec, Kostas Passaris, a fost condamnat în luna mai 2019 de Curtea de Apel din Grecia, în absență, la o pedeapsă pe 4 vieți, plus încă 71 de ani închisoare pentru patru omoruri și alte delicte, potrivit ekathimerini.com.

Judecătorii și jurații l-au găsit vinovat în unanimitate pentru patru omoruri, șase tentative de omor, trei tâlhării și o răpire.

În România, Passaris este închis la Gherla, unde are de ispășit o pedeapsă pe viață pentru o dublă crimă, comisă în 2001, la București.

În Grecia, el este condamnat pentru uciderea a doi polițiști în timpul evadării din februarie 2001 dintr-un spital din Atena, unde fusese scos din închisoare pentru investigații medicale, dar și pentru uciderea unei prostituate și a unei doctorițe, în timpul uniu jaf comis la o farmacie. Passaris a fost arestat în cele din urmă în România, unde a fugit cu avionul.

În descrierea modului de evadare din închisoare din 2001, procurorul a respins argumentele avocatului lui Passaris, cum că acesta regretă faptele sale și a cerut curții să nu accepte circumstanțe atenuante.

„S-a demonstrat că acuzatul a acționat cu sânge rece, în stare de sobrietate și cu o cruzime deosebită asupra victimelor sale, cu o clară lipsă de moralitate și dispreț față de viața umană”, a spus acesta.

Curtea l-a achitat pe Passaris într-un alt caz, de jaf armat, la sediul unei companii, în 2001, când un angajat a fost omorât și un bărbat de la securitate a fost rănit grav, potrivit sursei citate.

Grecia îl vrea pe Passaris, Passaris vrea în Grecia

Statul grec a cerut României extrădarea lui Passaris. La Curtea de Apel din București a fost înregistrat în luna martie 2019 un dosar penal referitor la un mandat european de arestare și cerere de predare temporară.

Grecii au invocat un articol din legea 302/2004 privind predarea temporară, care precizează că „la cererea expresă a statului solicitant, persoana extrădată poate fi predată temporar, pe o durată stabilită de comun acord de autoritățile române și statul solicitant”. 

În soluționarea dosarului, magistrații au respins cererea formulată de autorităţile judiciare din Republica Elenă în vederea predării temporare a lui Passaris.

Cererea autorităților  din Grecia vine după ce în urmă cu 10 ani, chiar Passaris a cerut extrădarea. Acesta a dat în judecată Grecia în 2009 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Atunci cererea lui de transfer în țara natală a fost respinsă de autoritățile elene, care au declarat că Passaris poate face o nouă cerere după executarea parțială a pedepsei în România, asta după ce Grecia făcuse deja o cerere de extrădare din România, dar extrădarea a fost amânată.

În solicitarea sa, Passaris a reclamat violarea drepturilor sale prin refuzul autorităților elene de a cere transferul lui în Grecia, pentru a executa restul pedepsei din România acasă, lucru care i-ar fi permis „să fie judecat pentru faptele comise acolo”.

Curtea Europeană a stabilit că satatul grec nu este obligat să solicite transferul și că nu trebuie să justifice refuzul de a autoriza cererea de transfer.

foto: protothema.gr

Passaris în prima fotografie în care râde, de când e închis la Penitenciarul Gherla. Hobby-ul care îl ajută să evadeze cu colegii – FOTO

 

sus(1)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns