Un caz intens mediatizat la începutul anului a adus în atenție cazurile de părinți care își retrag copiii de la școală, pentru a învăța de acasă, în sistemul home schooling. Doi părinți din județul Bihor, care nu și-au mai trimis copiii la școală, au fost condamnați la închisoare cu amânare. Inspectoratul Școlar Județean Cluj a prezentat situația din județ.
Părinții celor patru copii retrași de la școală în 2021 au reclamat faptul că nu erau de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie. Cuplul şi-a înscris copiii la unităţi şcolare private din Statele Unite, contra unei taxe.
La începutul anului, judecătorii i-au pedepsit pe părinți la 4 luni de închisoare cu amânare şi obligația de a presta muncă în folosul comunităţii. Sentința a fost atacată.
Retragerea copiilor de la școală în Cluj
Potrivit ISJ Cluj, în anii şcolari 2022-2023, respectiv 2023 – ianuarie 2024, la nivelul județului au fost înregistrate 13 cereri de retragere a elevilor din învăţământul obligatoriu. Este vorba despre 7 cereri pentru elevi de la nivel primar, 3 la nivel gimnazial și 3 cereri la nivel liceal.
Din centralizarea informaţiilor primite de la nivelul unităţilor de învăţământ din Cluj, cauzele retragerii sunt personale, nefiind motivate explicit în solicitările scrise ale părinţilor. De exemplu, plecarea în străinătate, înscrierea elevilor la unităţi de învăţământ din străinătate etc.
Părinţii pot solicita unităţilor de învăţămât preuniversitar retragerea deliberată a copiilor de la cursurile învăţământului obligatoriu, în favoarea sistemului educaţional de tip homeschooling, dar acesta este un sistem educaţional nerecunoscut în România. Astfel, se încalcă dreptul fundamental la învăţătură, prevăzut în Constituţie.
În contextul în care sunt identificate astfel de situaţii la nivelul unităţilor şcolare, conducerea unităţii respective are obligaţia de a informa autorităţile administativ-publice locale pe raza cărora au fost identificate, precum şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, respectiv Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj verifică periodic acest aspect, în toate unităţile şcolare din judeţul Cluj, prin inspecţiile tematice anuale, realizate de către inspectorii şcolari, dreptul la educaţie şi la servicii educaţionale de calitate, fiind garantate prin lege.
De asemenea, ISJ Cluj a solicitat conducerilor unităţilor şcolare să informeze părinţii/tutorii legali ai elevilor cu privire la riscurile implicite, ca urmare a retragerii copiilor/elevilor din învăţământul de stat sau din învăţământul particular autorizat, întrucât elevii şi copii care se integrează în acest sistem neautorizat să funcţioneze în România, de tip homeschooling, pot reveni ulterior, în unităţile de învăţământ de stat sau particulare, numai prin evaluarea nivelului de pregătire al acestora şi parcurgerea procedurii de echivalare a competenţelor, demers necesar, în vederea stabilirii clasei/nivelului de şcolarizare, în scopul continuării parcursului educaţional.
În ce privește situația de la nivelul municipiului Gherla, potrivit ultimei situații întocmite, aici există două cazuri de retragere de elevi, la liceul „Petru Maior”, potrivit Serviciului de Protecție și Asistență Socială din cadrul primăriei municipiului. În aceste cazuri se face o monitorizare, s-a luat legătura cu aparținătorii, cu îndemnul de a retrimite copiii la școală. O situație actualizată urmează să fie disponibilă în cursul zilei de joi.