taxi gherla telefon
psd gherla alegeri locale ioan neselean
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
boca ioan pmp gherla alegeri locale 2020
alin tise pnl cluj
locuri de munca gherla dej cluj becker tamplar muncitor salariu
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
kasza tamas alegeri locale gherla primar 2020
usr plus gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj
papusi crosetate gherla

Păpușile croșetate, noua atracție de la Centrul Turistic Gherla, copiii vor și ei câte una! FOTO

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla găzduieşte o expoziţie mai rar întâlnită în galeriile de artă.

Este vorba de Expoziţia de păpuşi croşetate „Măndră mi-s ca o păpuşă”, organizată de Centrul de recuperare Lotus din cadrul Penitenciarului, care derulează activitatea educațională „Amigurumi”.

Amigurumi reprezintă tehnica japoneză de realizare a păpușilor croșetate și umplute cu diverse materiale. Beneficiile croșetatului sau tricotatului sunt multiple. Studiile arată că această ocupație îmbunătățește memoria, scade tensiunea și rata bătăilor inimii, ușurează simptomele legate de depresii și insomnii, îmbunătățește starea psihică.

Având în vedere că activităţile artistice pot constitui un mijloc de relaxare, de petrecere a timpului liber, de dezvoltare personală sau chiar de terapie, participarea persoanelor private de libertate la astfel de activități corespunde scopului executării pedepselor şi măsurilor privative de libertate.

Identificarea şi valorificarea talentului, a înclinaţiilor artistice ale persoanelor aflate în mediul de detenţie, prin organizarea unor activităţi cultural-artistice, precum şi cultivarea gustului estetic îmbunătăţesc starea psihică și modalitatea de relaţionare interpersonală.

La Centrul Turistic sunt expuse 30 de păpuşi de diferite dimensiuni şi culori, nelipsind cele îmbrăcate în frumoasele costume populare, inclusiv de la Sic, realizate de femeile din cadrul centrului, în cadrul activităţilor ocupaţionale.

Nu lipseşte nici Moşul, având în vedere că se apropie cu paşi repezi tradiţionalele sărbători de iarnă. Sunt mici opere de artă, lucrări care apar mai rar în sălile de expoziţii.

Expoziţia este rodul colaborării dintre Centrul de Informare şi Promovare Turistică Gherla și penitenciarul din localitate. Anul trecut, persoanele private de libertate s-au prezentat în faţa iubitorilor de artă şi cu lucrări de pictură şi grafică.

galerie foto: imagini de la expoziție

galerie foto gherlaExpoziţia de la Gherla poate fi vizitată la Centrul Turistic din Piaţa Libertăţii până pe 3 decembrie 2019, de luni până vineri între orele 9-15.

Pe la expoziție au trecut zeci de copii, care au rămas fermecați de păpușile expuse și și-au exprimat dorința de a avea și ei acasă așa ceva, spune Monica Pătac, managerul centrului.

Szekely Csaba

sus(11)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns