taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj locuri de munca angajare gherla dej cluj supercom sofer muncitor
papusa sic szek

Păpușă în port tradițional de la Sic, în expoziție de Artă Vie la Budapesta

În urmă cu patru ani, când în municipiul Gherla a luat fiinţă Asociaţia artiştilor populari, puţini s-au gândit la afirmarea membrilor şi pe plan internaţional. Chiar dacă începutul a fost timid, încet-încet lucrările realizate de membrii asociaţiei s-au bucurat de aprecieri, nu doar în localitate, în cadrul tradiţionalelor târguri şi concursuri naţionale, dar şi peste hotare.

O astfel de reprezentantă a artei populare din zona Gherla este Juhos Kis Erzsébet. O creație personală a acesteia, o păpușă în port tadițional popular din Sic, care simbolizează pregătirea pentru botez, a fost selectată la expoziţia internaţională „Arta populară vie”, organizată la Budapesta, în Ungaria. La evenimentul cultural au fost înscriși numeroși participanţi din mai multe ţări ale Europei.

Păpușa a fost aleasă între cele 97 de lucrări selecţionate din Transilvania. Lucrările au fost sortate în cadrul a 25 de secţiuni.

Originară din Sic, Juhos Kis Erzsébet cunoaşte foarte bine tradiţiile şi obiceiurile localităţii, la fel şi ţinuta vestimentară a femeilor din zonă, de o frumuseţe aparte. Păpuşa se distinge atît prin originalitate, cît şi prin varietatea de culori.

Vizitatorii expoziției din Budapesta, unii dintre ei cunoscători ai Sicului, au manifestat un interes deosebit față de păpușă și de modul în care a fost executată.

Artista populară din Gherla are o activitate creatoare de peste 16 ani în domeniul valorificării tradiţiilor folclorice de pe meleagurile de pe Cîmpie. Ea onorează cu regularitate târguri, festivaluri şi concursuri de artă populară din Europa. În ultimii ani a fost prezentă în Anglia, Ungaria, Turcia, Slovacia. Recent a fost solicitată de Teratrul Naţional din Budapesta pentru decorarea cortinei cu motive brodate de pe meleagurile transilvane, fiecare colţ al cortinei urmând să reprezinte o zonă diferită a Europei.

juhos sic szek

Juhos Kis Erzsébet va expune în curând şi la Târgu Mureş. În luna mai, păpuşa sicană va fi expusă şi în cadrul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla, împreună cu alte creații.

Szekely Csaba

sus(23)jos(1)

Lasă un răspuns