irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
angajare sofer transport mobila gherla dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
ceas noapte somn barbat

Ora de vară începea abia din luna mai, pe vremuri. Duminică se schimbă ceasurile, dar nu peste tot

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 31 martie spre 1 aprilie, România trece la ora oficială de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră la ora 03, care va deveni astfel ora 04. 

Ziua de duminică va avea astfel doar 23 de ore.

Modificarea orei se face în majoritatea țărilor europene și mai puțin în Rusia, Turcia, Belarus și Islanda.

Schimbarea orei în transportul feroviar

CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00.

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 30/31 martie 2024 la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, vor pleca în ordinea rangului.

Ora de vară – pe vremuri ceasurile se schimbau la miezul nopții „instantaneu”

România a adoptat ora de vară în urmă cu peste 90 de ani. Prima aplicare s-a făcut în 1932, dar atunci ora de vară începea din luna mai și se încheia la începutul lunii octombrie. Din anul următor, trecerea la ora de vară se făcea la începutul lunii aprilie.

Ziarele din acele timuri anunțau schimbarea „instantanee” a orei, la miezul nopții

Ora de vară va începe la 21 Mai

D. Vâlcovici, ministrul lucrărilor publice şi al comunicaţiilor, a supus spre semnare Majestății Sale Regelui decretul prin care pentru intervalul dintre lunile Aprilie şi Octombrie ale fiecărui an, se fixează ora fusului al treilea orar la est de Greenwich, pentru întreg teritoriul României, adică, ora meridianului de 45º longitudine estică faţă de Greenwich.
Intervalul menţionat va curge de la orele 24 din prima Sâmbătă a lunii Aprilie şi până la ora 1 din prima Duminică a lunii Octombrie.

Prin urmare, în fiecare an, în noaptea cuprinsă între prima Sâmbătă şi Duminică a lunei Aprilie, ora 24 se va schimba instantaneu în ora 1, iar noaptea ce precede prima Duminică a lunii Octombrie, ora 1 se va schimba instantaneu în ora 24.

În mod excepţional, pentru anul 1932, intervalul menţionat mai sus va curge de la 21 Mai, orele 24, până la 2 Octombrie ora 1.

ora de vara 1932

ziarul Universul, 9 aprilie 1932

Ora de vară a fost abandonată în România în 1941, dar a fost reintrodusă în 1979, „pentru economisirea unor importante resurse energetice și reducerea iluminatului electric”.

Pentru economisirea unor importante resurse energetice și reducerea iluminatului electric prin creșterea timpului de folosire a luminii naturale a zilei, este necesară introducerea pe timpul verii a unei ore oficiale decalate cu o oră in avans faţă de ora Europei răsăritene. Activităţile economice şi social-culturale se vor desfăşura în continuare după aceleaşi programe, folosind lumina naturală cu o oră în plus. Introducerea orei oficiale de vară va permite, totodată, utilizarea mai eficientă a timpului de lucru şi va crea posibilităţi mai bune de folosire a timpului liber al oamenilor muncii în această perioadă a anului.

În vederea stabilirii orei oficiale de vară. Consiliul de Stat al Republicii Socialista România decretează: Articol unic. – Pe teritoriul Republicii Socialiste România se introduce ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans față de ora Europei răsăritene. În anul 1979, ora oficială de vară se aplică de la 27 mai ora zero, care devine ora unu, pînă la 30 septembrie ora unu, care devine ora zero. Începînd din anul 1980 intervalul de aplicare a orei oficiale de vară se stabilește de la ora zero a primei zile de duminică din luna aprilie, care va deveni ora unu, pînă la ora unu a ultimei zile de duminică din luna septembrie, care va deveni ora zero.

ora de vara 1979 decret romania

ziarul România Liberă,  19 mai 1979

angajare loc de munca sofer distributie gherla dej cluj fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns