taxi gherla telefon
psd gherla alegeri locale ioan neselean
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
boca ioan pmp gherla alegeri locale 2020
alin tise pnl cluj
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
kasza tamas alegeri locale gherla primar 2020
usr plus gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant angajare locuri de munca infirmier camin varstnici rebeca snatioana gherla dej cluj
copac drujba sacalaia cluj

Operațiunea DRUJBA la Săcălaia, se taie zeci de copaci de pe marginea drumului Sic – Gherla, oamenii au sunat la 112 – VIDEO

O echipă de muncitori a început marți la orele amiezii să taie copacii de pe marginea drumului, la Săcălaia, chiar lângă Lacul Știucilor. Oamenii aflați în zonă au sunat la 112, iar în scurt timp a apărut poliția.

În urma verificărilor s-a constatat că este vorba despre o vânzare de masă lemnoasă specia plop, care vizează un număr de 63 de copaci.

Copacii aparțin Consiliului Județean Cluj, care susține că tăierea copacilor slăbiți sau putreziți vine ca urmare a reclamațiilor făcute de oameni, care se tem de pericolele ce pot apare în urma furtunilor tot mai violente. „Nu așteptăm să fim dați în judecată pentru posibilele pagube și acționăm”, spune Mircea Mureșan, responsabilul cu licitația de la CJ Cluj. Acesta a mai precizat că astfel de licitații s-au organizat pentru mai multe locații din Cluj, între care Săcălaia, Mănăstirea, Dăbâca.

De altfel, în cursul dimineții de marți, echipa de muncitori de la firma Plascom srl din Reghin, cea care a câștigat licitația, a acționat și la Mănăstirea. Oamenii spun că acolo au tăiat 18 copaci, aproape de malul Someșului.

La Săcălaia, unde se derula operațiunea drujba, localnicii au cerut explicații muncitorilor pentru tăierea unor copaci viguroși, iar aceștia au căutat pe trunchiuri marcajele care au fost făcute de Ocolul Silvic Gherla, în urmă cu aproximativ un an de zile. Unde nu au fost găsite marcaje s-a explicat că acestea au fost făcute cu un an în urmă și că de aceea „nu se văd foarte bine”.

De la primăria Fizeșul Gherlii, primarul Vasile Lup spune că se bucură că în sfârșit au început lucrările de tăiere. „Am avut mai multe sesizări de la oameni privind pericolul creat de copaci, care atunci când a fost furtună s-au rupt și au produs pagube”. Întrebat câte astfel de sesizări s-au primit, edilul a apreciat că ar fi vorba despre 10-15 sesizări. „Vom pune alți copaci în loc, va fi frumos”, a mai spus primarul.

Însă localnicii nu sunt convinși de explicații. Ei cred că este vorba despre afaceri bănoase cu lemne și că interesele sunt de fapt altele. „Lemnele sunt încărcate și duse la fabrici de mobilă, de fapt despre asta este vorba, nu de a tăia copaci bolnavi. Haideți să vedeți cum arată ce s-a tăiat până acum, sunt copaci sănătoși! Tăiem aiurea copacii și apoi ne mirăm că vin fenomene meteo, furtuni și inundații cum nu s-au mai văzut!”

La Pensiunea Lacul Știucii de la Săcălaia, administratorul confirmă că au fost probleme când a lovit furtuna și că s-au produs pagube. „In fața pensiunii sunt câțiva copaci uscați, noi doar pe aceia am cerut să-i taie”.

În urma unui apel la 112, la locul tăierilor de marți de la Săcălaia a apărut un echipaj de poliție de la Fizeșul Gherlii, care a verificat cele sesizate. Muncitorii cu drujbele nu au putut prezenta niciun document privind misiunea lor, dar Ocolul Silvic Gherla a confirmat că s-au dat avizele necesare pentru lucrările de tăiere.

Deși porniți pe fapte mari, după verificările făcute de poliție, muncitorii au abandonat operațiunea, dar au spus că vor reveni ulterior.

Potrivit lor, trebuie să taie toți copacii de pe marginea drumului, de la Pensiunea Lacul Știucii și până la pontonul unde în zilele călduroase de vară oamenii vin să facă baie.

Lacul de la Săcălaia este declarat rezervație naturală, fiind arie protejată de interes național. Cum este protejată flora și fauna, când copaci înalți de aproape 10 metri se prăbușesc prin stufăriș, nu mai știe nimeni.

video în continuare

sus(3)jos(101)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns