mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet orl gherla dej cluj locuri de munca gherla ortho medimar incaltaminte loc spatiu joaca copii gherla conte pret

Oamenii își iau porția de sănătate la Centrul de îngrijiri la domiciliu din Gherla. Cine poate beneficia de ajutor – VIDEO

Vârstnicii sunt o categorie de persoane defavorizate și uneori stigmatizate de o parte a societății. De multe ori sunt considerați persoane inutile, un ghimpe în viața tinerilor. Li se reproșează că se îmbolnăvesc ușor, că stau mai tot timpul în pat și nu fac nimic, că se plâng de orice, că uită, că nu mai sunt în stare de nimic.

Din cauza problemelor de sănătate, viață lor este îngreunată. Au o viață mai puțin activă din punct de vedere fizic și social. Devin extrem de sensibili, iar situația este și mai gravă pentru cei care au rămas singuri, fără un sprijin. Se simt inutili și trăiesc cu sentimentul excluderii.

Dar ei sunt părințîi și bunicii noștri, iar cei care îi consideră pietre de moară ar trebui să fie conștienți că peste ani, ar putea ajunge la fel.

Persoanele vârstnice trebuie ajutate că să se poată simți utile și să aibă o bătrânețe demnă. Trebuie să ne reeducăm pe noi pentru a ne depăși prejudecățile, trebuie să îi privim cu alți ochi.

În ajutorul acestor categorii de persoane vine Centrul de îngrijiri la domiciliu, care funcționează în cadrul SPAS (Serviciul Public de Asistență Socială) din cadrul primăriei Gherla. Centrul beneficiază și de o sala de gimnastică recuperatorie, dotată cu aparate, aflată chiar în centrul orașului.

Dacă știam ce e aici, veneam de mai demult!

centru ingrijiri gherla sala gimnastica recuperatorie„Vin aici de aproape patru ani”, povestește un om aflat la sală, la gimnastică. „Am făcut un accident vascular cerebral pe partea stângă, am ajuns să nu îmi mai pot mișca mâna. Când am venit prima dată aici, a trebuit să mă încalțe soția. Acum mă descurc singur. Dacă știam ce e aici, veneam de mai demult!”

O femeie diagnosticată cu encefalopatie inantilă vine la gimnastică de trei ani. „Mă ajută foarte mult. După ce folosesc aceste aparate sunt mai flexibilă și mă pot mișca mai bine, nu mă mai doare așa de tare. Dacă n-aș veni aici cred că aș înțepeni și aș rămâne imobilizată la pat. Vin zilnic și îmi pare bine că am unde veni!”, spune ea.

Un alt caz este cel al unui bărbat, care a căzut dintr-o remorcă. Căzătura i-a afectat coloana vertebrală și picioarele, la care se mai adaugă acum și diabetul. „Dacă fac mișcare, mă pot mișca mai ușor. Vin în fiecare zi, mai puțin la sfârșit de săptămână, iar când ajung acasă, abaia aștept să revin”, spune omul, încântat de rezultate.

Cine sunt beneficiarii centrului

Centrul are în îngrijire în prezent 115 de beneficiari. Aceștia sunt vizitați de doctor și asistente pentru monitorizarea funcțiilor vitale – puls, tensiune arterială, dar și pentru socializare. 42 de persoane au îngrijitor la domiciliu și 16 persoane fac gimnastică recuperatorie, la sala din centru.

Serviciile sociale se acordă persoanelor vârstnice, cu dizabilități. Îngrijirea la domiciliu cuprinde servicii de igienă corporală, îmbrăcare, dezbrăcare, igiena eliminărilor, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare. Oamenii pot primi ajutor pentru activitățile zilnice – pregătirea hranei sau livrarea acesteia, efectuarea de cumpărături, activități de menaj, însoțirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, companie, activități de administrare și gestionarea bunurilor, activități de petrecere a timpului liber.

Înscrierea la sala cu aparate de gimnastică recuperatorie se face la recomandarea medicilor de familie, iar activitățile au loc sub supravegherea asistentelor medicale din cadrul centrului.

Beneficiarii trebuie să aibă domiciliul în Gherla, să fie persoane vârstnice peste 65 de ani, persoane singure, bolnavi care suferă de boli acute sau cronice, pensionari pe caz de boală, cei care nu se pot mișca și necesită ajutor.

Serviciile se acordă la cererea celor interesați sau a reprezentanților acestora și sunt gratuite, spune Rozsika Caraba, șefa serviciului SPAS din cadrul primăriei Gherla și coordonatorul Centrului de îngrijiri la domiciliu. „Oamenii sunt foarte mulțumiți și spun că era nevoie de un astfel de serviciu, care le face viață mai ușoară, iar rezultatele sunt vizibile”.

Centrul de îngrijiri din Gherla, premiat de Ministerul Muncii

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a premiat, în cadrul unei festivități organizate la mijlocul lunii decembrie la București, 100 de furnizori de servicii sociale acreditați, din mediul public și privat. Evenimentul a avut loc în cadrul unui concurs organizat cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri, sub numele „100 de exemple de bune practici în serviciile sociale din România”. Intre cei aleși s-a aflat și Centrul de îngrijiri din Gherla.

centru ingriri premiere bucuresti

Câștigătorii au primit diplome de bune practici, în semn de apreciere pentru profesionalismul și originalitatea arătate în activitatea lor.

video în continuare

sus(18)jos(2)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon taxi gherla telefon

Lasă un răspuns