taxi gherla telefon
psd gherla alegeri locale ioan neselean
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
boca ioan pmp gherla alegeri locale 2020
alin tise pnl cluj
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
kasza tamas alegeri locale gherla primar 2020
usr plus gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant angajare locuri de munca infirmier camin varstnici rebeca snatioana gherla dej cluj
televizor receiver fum

Oameni cu televizoarele stricate la Jichișu de Jos, după un scurtcircuit la un transformator de înaltă tensiune, cine plătește pagubele

Vântul puternic care a bătut luni toată ziua a afectat localnicii din comuna Jichișu de Jos într-un fel în care nu se așteptau.

Pe la orele amiezii, la un transformator de înaltă tensiune aflat aproape de centrul comunei s-a produs un scurtcircuit, în urma căruia s-a declanșat și un incendiu.

La scurt timp, mai mulți localnici au constatat că li s-au stricat televizoarele și receiverele de satelit, aflate în priză la momentul producerii scurtcircuitului.

La fața locului a sosit un echipaj de intervenție de la compania de electricitate. Localnicii spun că au aflat că problemele au apărut din cauza crengilor de la copaci, care nu au fost tăiate, au atins firele de tensiune și au produs scurtcircuite.

Rămași de pagubă, oamenii s-au îndreptat spre compania de electricitate. „În partea de jos a satului, la fiecare casă s-au stricat televizioarele. Ne-au zis de la Dej că nu se pot face despăgubiri, pentru că evenimentul s-a produs din cauza crengilor care nu au fost tăiate. Dar chiar m-am uitat, în zonele de case nu sunt copaci care să ajungă la firele de electricitate, iar la cimitir, unde sunt copaci, este spațiu public, din câte știu eu, iar curățarea copacilor ar fi fost sarcina primăriei”, spune un localnic. „Ba mai mult, ne-au transmis că nu are rost să facem sesizări, că nu se rezolvă nimic”.

Primarul comunei, Ioan Moncea, infirmă însă situația. „Copacii din cauza cărora s-a ajusn aici sunt pe spațiu privat, pe terenurile și în curțile oamenilor, în zone care nu aparțin de primărie”.

Așa că deocamdată, nimeni nu pare să fie de vină pentru cele întâmplate.

Contractele individuale încheiate cu compania de electricitate prevăd situațiile în care se pot acorda despăgubiri.

„Clientul are dreptul sa primească de la OR (operator de rețea), conform prevederilor reglementărilor în vigoare, despăgubiri pentru deteriorarea unor obiecte electrocasnice ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpă. În toate cazurile în care Clientul are dreptul să primească despăgubiri de la OR, acestea sunt plătite Clientului de către furnizor în baza Contractului și vor fi recuperate de acesta de la OR în baza contractului de rețea.
Despăgubirile/compensațiile solicitate de Client se plătesc de către furnizor dacă, în urma investigației efectuate de către furnizor și/sau OR, se constată existența prejudiciului și culpa furnizorului/OR.”

Pentru a se ajunge la despăgubiri este nevoie de sesizări în scris sau prin formularele online, pe pagina de internet a furnizorului, privind situația apărută. Dar oamenii din sat sunt în mare majoritate vârstnici și nu știu ce trebuie să facă. O parte și-au scos deja banii de la saltea și au început șă-și comande televizoare noi, după ce din cele vechi a ieșit fum și nu mai funcționează.

Situația de la Jichiș nu este unică, iar compania de electricitate se confruntă des cu astfel de cazuri. Pentru a preveni astfel de evenimente, s-au trimis adrese la primării, prin care acestea au fost îndemnate să se ocupe de defrișarea vegetației crescute prea mult.  La unele primării s-au angajat firme care să se ocupe de defrișări, în timp ce la altele nu s-au luat măsuri.

foto: arhiva

sus(1)jos(7)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns