taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
gherla piata

O zi la piață – marfă multă, nu toată din grădinile oamenilor – unii vând de 1-2 lei pe zi – VIDEO

E forfotă mare la piaţa din Gherla în fiecare dimineaţă, dar mai ales la început de săptămâna. Aici vin comercianţi din Gherla, Sic, de la Jucu, din Chiuiesti şi chiar de la Bistriţa.

Cumpărătorii sunt mai ales vârstnici. Cei mai mulţi nu s-au lăsat convinşi de legumele şi fructele arătoase din supermarketuri şi aleg piaţă pentru a se aproviziona. Dar și aici pot avea asurprize.

La piață se vinde tot ce creşte prin curte, de la ceapă şi vinete, la morcovi, usturoi, fasole ori cartofi, însă nu toate produsele sunt aduse de acasă.

Piaţa a devenit şi loc pentru vânzătorii-afacerişti. Aceştia aduc cu noaptea în cap marfă de la depozitele en-gros şi o vând aici pentru un mic adaos. De fapt, aceleaşi produse sunt şi pe rafturile de la supermarket, iar o parte sunt chiar din import. Cei mai grăbiţi cumpărători nu ştiu acest lucru şi îşi umplu plasele, cu gândul că duc acasă produse bio.

E drept, există şi clienţi care nu scot banul din buzunar până ce nu s-au asigurat de unde vine marfa de pe tarabă. Se uită cu atenţie la mâinile vânzătorului, să vadă dacă sunt bătătorite de muncă de pe câmp ori din grădină. Contează şi ţinuta, pentru că un vânzător îmbrăcat „de oraş” are şanse mai mici să fie luat drept țăran veritabil.

Şi mai ştiu cumpărătorii pretenţioşi că produsele care arată perfect, sunt mari şi strălucesc, vin mai degrabă din culturi industriale decât de pe câmpurile de la țară.

La piață vin și oameni sărmani, cărora pensia nu le ajunge pentru medicamente și încearcă să mai facă un leu. Aduc la piaţă ce apucă, câte o legătură de pătrunjel sau de hrean, plante medicinale culese din curte, ori săpun de casă. O mătuşa peste care au trecut anii, bine înfofolită că să reziste la frigul de afară, spune cu tristețe că abia vinde de 1-2 lei pe zi.

De la 1 octombrie s-au scumpit utilităţile, a crescut preţul la combustibili, la gaz, la energie electrică. De aici a început un val nebun de scumpiri. Peste noapte, preţul unui pâini a crescut de la 2.50 la 3 lei, adică o majorare de aproape 20%.

„Au tot mărit salariile, dar apoi s-au scumpit toate. Mai bine le lăsau cum au fost. Ce folos?”, spune o altă femeie, nemulţumită de vremurile pe care le trăieşte. „Aşa de greu n-a fost niciodată!”, mai adaugă ea, dezamăgită de măsurile luate de guvernanţi.

video, în continuare

imagini: Ardeal TV

sus(12)jos(9)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns