gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
mariflor gherla fabrica angajare inginer sofer muncitor sofer vanzator dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
orman dansuri populare

O zi în satul tradițional Orman – tânara generație și tradițiile

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), în colaborare cu Asociația „Tradiții Ormănene”, desfășoară sâmbătă, 6 iulie 2024, evenimentul „O zi în satul tradițional, Orman”.

Pe parcursul întregii zile, la Orman va avea loc o amplă activitate dedicată transmiterii obiceiurilor tradiționale către tânăra generație. Aici, în vatra satului, va fi reconstituită șezătoarea de altădată, oferind participanților ocazia de a descoperi meșteșugurile casnice, obiceiurile de socializare și cunoaștere între tineri, „jocul satului”, precum și ateliere de gastronomie tradițională. Tinerii implicați în proiect, săteni și invitați vor participa activ la aceste ateliere, susținute de membrii Asociației „Tradiții Ormănene”. Prin aceste activități, tinerii participanți, majoritatea din zona urbană, vor avea ocazia să se familiarizeze cu lumea satului și să înțeleagă valoarea patrimoniului cultural imaterial din satul românesc.

Evenimentul face parte din proiectul „Pași prin timp”, derulat în această perioadă de CJCPCT Cluj, cu sprijinul financiar nerambursabil al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Acesta își propune să reconstituie obiceiurile autentice din vatra satului, să transmită valorile culturale de la o generație la alta și să dezvolte produse culturale contemporane, inspirate din mediul rural. Obiectivul principal al proiectului este conștientizarea importanței patrimoniului cultural imaterial.

În satul Orman tradiția este ținută vie de un grup de săteni activi în cadrul Asociației „Tradiții Ormănene”. În anul 2023, aceștia au fost recunoscuți la nivel internațional, câștigând trofeul la secțiunea „folclor autentic” la cea de-a 54-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor de la Zakopane, Polonia. Acești păstrători de tradiție, care îmbină obiceiurile moștenite din străbuni cu viața modernă, fără a pierde din autenticitate, sunt modele demne de urmat pentru tânăra generație.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj tractari gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns