Pentru generațiile trecute, benzile desenate au fost mici bucurii, împachetate între paginile unor reviste, cărți sau almanahuri, de la Cutezătorii, Luminița, Șoimii Patriei, Arici Pogonici, Almanahul Copiilor, sau în mult căutatele apariții de la Editura Stadion. Desenatori de calibru, cum sunt Valentin Tănase, Albin Stănescu, Puiu Manu, au creat universuri fantastice pentru copii și adolescenți. Între creatorii de astfel de bijuterii este și Gabriel Virgil Rusu din Gherla, care vine acum cu o veste senzațională, atât pentru nostalgicii celorlalte timpuri, cât și pentru iubitorii de artă și frumos.
foto: câteva benzi desenate celebre – „Întâlnire în spațiu”, cu desene de Valentin Tănase (revista Cutezătorii, 1980), Oștenii lui Mihai Viteazu (1983), Escadrila nemuritoare (1982)
Prima revistă BD din Transilvania după mai bine de 30 de ani la perioada experimentărilor editoriale postrevoluționare! O revistă de gală, tipărită în condiții grafice excelente, cu participarea excepțională a desenatorilor Mircea Arapu, Valentin Tanase, Puiu Manu, Radu Marian, Livia Rusz, Viorel Pîrligras, Marian Mirescu, Șerban Andreescu, Valentin Iordache, Adrian Barbu, Gabi Rusu, Radu Cletiu și Radu Mureșan, cărora le mulțumim pentru colaborare.
Un mare merit în punerea în practică a acestui proiect l-a avut Radu Gavrilă, președintele Despărțământului „Teodor Mihali” Dej al Asociațiunii ASTRA, un pasionat al benzilor desenate și un bun motivator, care a pus în mișcare mecanismele de editare a revistei, care își propune apariții anuale și chiar bianuale.
Un cuvânt de mulțumire și apreciere lui Dodo Niță, redactorul-șef al publicației, care a avut o contribuție esențială în culegerea planșelor și prezentarea autorilor, precum și redactorilor Adrian Barbu și Gyorfi Deak Gyorgy.
Cât despre mine, eu am pus suflet, mult, mult suflet.
Revista „Astra BD” va fi lansată la cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice de la Brașov, pe 18 august 2024, după ora 10.30, în Piața Sfatului.