hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

biserica armeneasca gherla

O antenă de telefonie mobilă pe biserica armenească încinge din nou spiritele, oamenii se tem de radiații. Ce spun responsabilii

Un ansamblu de antene de telefonie mobilă care ar urma să fie instalate în turnul mare al catedralei armenești din centrul orașului provoacă încingerea spiritelor. Oamenii, mai ales locuitorii din apropiere, se tem pentru sănătatea lor, din cauza radiațiilor pe care ar fi obligați să le suporte fără voia lor.

În urmă cu câteva luni, Parohia Armeano-Catolică din Gherla a încheiat un contract cu firma RCS & RDS pentru montarea antenelor în turnul bisericii. Lucrările par să fi început vineri, 16 noiembrie, când la o intrare laterală a bisericii a fost observată o mașină încărcată cu echipament și câțiva oameni în acțiune, conform unei sesizări de pe pagina de Facebook „Domnule primar”.

masina gherla parc biserica

rds cabluri

„Am înaintat documentația pentru aceasta lucrare la primărie”, spune Ioan Esztegar, președintele comunității armenesti. „În prezent nu sunt montate antene, au dus doar niște materiale sus. Firma respectivă are toate autorizațiile necesare, au și o documentație de la Ministerul Sănătății că totul e în ordine, toate sunt depuse. Aici este vorba despre frecvente radio, nu infraroșii sau ultraviolete. Nu sunt dăunătoare pentru sănătate, așa cum povestesc unii cu puține clase prin oraș. Am vorbit să vină cineva de la firma cu antenele să explice la primărie că nu sunt radiații periculoase. Dacă nu vor face asta, reziliez contractul. Să spună cei de la RDS dacă e sănătos sau nu, eu nu sunt specialist în raze. Cei de la Poliția Locală spun că biserica este monument istoric, dar noi nu modificăm interiorul, punem doar un dulap. Antene de același fel mai sunt pe blocuri, lângă combinat, lângă autogară și n-a comentat nimeni nimic.”

Seful Poliției Locale Gherla, Ioan Giorgiu, spune că luni a aflat despre problema cu antenele. „Am început verificările, dar încă nu am tras o concluzie. Am luat legătura cu preotul de la biserică, care a plecat azi la Sighetu Marmației și ne-a îndrumat spre domnul Esztegar. La rândul său, domnul Esztegar ne-a îndrumat spre preot, așa că așteptăm să revină să lămurim situația. Pe exterior nu este nicio antenă, în interior nu știm ce este. Cât despre radiații, ne vom documenta dacă sunt periculoase sau nu. Ei spun că nu au montat nimic până acum, dar vrem să ne documentăm corespunzător, pentru că este vorba de lucruri sensibile, cum sunt radiațiile. Încercăm să facem lumina în acest caz”.

foto jos: echipament montat în interiorul bisericii

rds internetCatedrala armenească din Gherla se află în zona de protecție a monumentelor istorice, unde nu sunt permise intervenții decât cu aprobare.

Potrivit legii, lucrările de construcții sunt permise numai pe baza unei autorizații de construire. „Autorizația de construire se emite la solicitarea deținătorului titlului de proprietate asupra unui imobil (teren și/sau construcții), cu respectarea prevederilor documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism”, precizează actul legislativ.

În lege se specifică faptul că „autorizația de construire se eliberează pentru următoarele tipuri de construcții: lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora (…)”

Vasile Morar, seful Compartimentului Urbanism de la primăria Gherla, spune că nu s-a primit o solicitare de certificat de urbanism sau de autorizație de construcție pentru lucrarea de la biserică. Potrivit acestuia, în urma discuțiilor care au apărut în ultima perioadă în spațiul public privind antenele de la biserică, s-a cerut și s-a primit din partea reprezentanților bisericii o documentație privind  încadrearea radiațiilor în limitele admise prin standarde. „Domnul Esztegar ne-a asigurat că încă nu s-a montat nicio antenă”.

antena biserica gherlaMai multe sesizări pe acest subiect au ajuns la Primăria Gherla și la Poliția Locală. Deocamdată în cazul de față pare să domnească confuzia, mai ales după ce în spațiul virtual au apărut fotografii în care s-ar vedea o antenă în spatele unei ferestre din turnul bisericii. In zilele următoare ar trebui să apară și lămuririle necesare.

Antenele de pe biserica din centrul orașului nu sunt primele care stârnesc controverse la Gherla. În urmă cu 5 ani, un ansamblu de antene de internet  4G care urmau să fie montate pe un bloc din Piața Unirii a provocat nemulțumirile locuitorilor.

Atunci s-au făcut în jur de 200 de adrese către primărie, inclusiv din partea locuitorilor din blocurile învecinate, prin care s-a cerut să nu se acorde autorizația de construcție, de teama radiațiilor. În cele din urmă, autorizația nu s-a acordat și s-a renunțat la montarea antenei.

Firma respectivă a reziliat contractul cu locatarii blocului, prin care aceștia primeau drept compensație 150 de euro pe lună, pe o perioada de 5 ani.

Zeci de locuitori din Piata Unirii, impotriva montarii antenei de internet 4G de pe blocul G

sus(1)jos(15)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

13 comentarii

 1. Dle Esztegar, daca nu ai nimic de ascuns si nu sunt montate antenele asa cum sustii atunci de ce nu le permiti celor de la primarie si presei sa faca o vizita in turn ?! Tragi de timp, stii foarte bine ce s-a montat in turn si pentru cunoscatori este clar ca e vorba de antene. Antena GSM clasica sectoriala de marime XXL.
  Operatorul de telecomunicatii va sustine pana in panzele albe ca antenele nu efecteaza sanatatea celor din jur. Ar trebui intrebati cei din "autogara" si "cartier" legat de antene, in blocul din cartier cu antene se zvoneste ca au fost mai multe cazuri de cancer.

  sus(28)sus(8)
 2. Astia ne cred prosti ?! Primaria isi spala mainile desi dl armean in cauza i-a calcat cam des pragul in aceasta toamna... Lumea are ochi si urechi sa vada si sa auda ce se petrece.
  Sa caute pe internet dl armean ca exista site-uri intregi in tema ori poate are prea multe clase pentru asta...
  De povestile operatorilor de telecomunicatii suntem satui, doar minciuni, minciuni, minciuni.
  Si UPC ne baga dumele ani la rand ca se modernizeaza reteaua de tv cablu si n-au miscat nici un deget, doar atunci s-au apucat de treaba cand aproape au pierdut batalia.

  sus(23)sus(3)
 3. Sunteti un oras plin de "labăȚ de oameni .Vreti 4 g ..dar nu prea ...il vreti dar e cancerigen ...vreti strazi asfaltate ...dar ,doar cand vi se scoala voua ...vreti autorizatii ..dar doar cand mama,tata,fratele sau sora ...e in parametri cu firma ....vreti parcari ,dar parcati ca niste elefanti .Va trebuie mai multe scoli ,dar nu va pricepeti cu limba romana ,daramite sa va stiti educa copiii.Mai mergeti si in p'''' de netoti! Cultivati-va ,inainte de a iesi in lume .

  sus(25)sus(18)
 4. Antena (site-ul cum spune operatorii) trebuie aprobat undeva la un organism care reglementează tot ce mișcă în domeniul radio . Nu cred că aprobarea se obține după ce e finalizată lucrarea - ar fi ilogic.Deci pe undeva sunt ceva hârtii semnate dar se fac că plouă.
  De partea utilizatorului ar fi un câștig - dacă ești mai aproape de antena , telefonul care e foarte aproape de tine emite cu putere mai mică - antena emite bineînțeles constant dar daca e 3G-4G puterea aprobată e mica , la 50 de metri e comparabilă cu ruterul pe care îl are tot a doua locuință în România.Afectati ar ai porumbeii da nu am văzut sa albească de la antena de la Armenonet ...
  Era totuși de așteptat să fie un panou care sa zică ce și cum se pune.
  Cancer se făcea și pe vremea când nu exista curent electric da și se murea la greu din alte cauze mult mai devreme - acum există în societatea Multilateral Dezvoltată există muuulte influențe care să-ți afecteze sănătatea.
  Rămâne de văzut - de la primărie nu cred că e Poliția Locală cea mai in măsură să se dea cu părerea - o adunătură de s*** inutilă pentru cetățenii - încă un loc în care sa te poarte Poliția in loc să-și facă treaba .

  sus(17)sus(18)
  • Problemele de sanatate cauzate de radiatiile electromagnetice de obicei nu apar de pe o zi pe alta.
   FloMese NU banaliza lucrurile si lasa povestile cu distanta de 50m, nu-mi spune ca la o asemenea antena de 2-3 m inaltime la 50m distanta puterea de emisie scade "brusc" de la cativa sute de watti la cativa sute de milliwatti ori 1 watt?

   https://wlan1nde.wordpress.com/2014/11/26/wlan-maximum-transmission-power-etsi/

   Cateceva despre efectele radiatiilor electromagnetice
   https://www.youtube.com/watch?v=mdZSczgtK9olist=PLfrWLw_LU2HWtuMDK7BJSDu8DMwuraMxa&index=5

   https://takebackyourpower.net/watch-take-back-your-power-2017/

   https://www.youtube.com/watch?v=WexAKXIovLs&authuser=0

   https://www.home-biology.com/electromagnetic-radiation/emf-radiation-health-effects/infertility

   sus(15)sus(5)
   • Un spot 4g are voie sa emită in EU cu 4w - un Site al unui operator are voie cu maxim 25w - se mai fentează legea ... Nu am zis că nu apar probleme - am zis că la distanta de care te poți apropia in cazul de față e că w-lan-ul de acasă pe care au de exemplu îl am de 10ani ...
    După teorie - Programul 2 radio din Jucuj emite cu 960KW , un post radio pe FM 100 - 150 W - excepție Radio Romania pe UUS care au cam 1kw , dispecerat taxi 40w , colegu de pe auto 4w - in Gherla antena de la Electrica din fata de la Ana Ipătescu are voie cu 150w ... Daca e să căutăm sunt surse de poluare electromagnetică din belșug.
    Și da 10w la 50m au o influență mai mică decât 1w langa ureche sau in fața botului.
    Ce nu mai știe lumea e că cuptoarele cu inducție care sunt tare la moda scăpa radiație EM la greu - da se face , un cuptor cu microunde cu reflectoarele deteriorate e criminal - dar le ignoram.Si cablurile de energie care le avem din belșug radiază ceva ...
    Aici e vorba că SE LUCREAZA ROMÂNESTE ( un pic și Armenește ) adică nu se știe nimic ... Daca renovezi un coteț , pe lângă un braț de aprobări trebuie pus un panou STAS cu detaliile cotețiadei - vizibil , dar în cazul de față VID . ASTA NU E CORECT ...

    sus(9)sus(11)
    • Dl FloMese, te rog nu-mi spune mie ca site-urile de telefonie mobila cu bloc de electroalimentare de 1.5-3 kilowatti (de obicei cam acolo se misca) emit doar cu cativa watti sau zeci de watti ! N-ar fi economica o asemenea supradimensionare daca n-ar fi justificata din punct de vedere tehnic !
     Antena de langa Ana Ipatescu a fost demontata acum 5 ani si a fost construit ilegal, fara vreo autorizatie si din informatiile detinute, vecinii aveau probleme de sanatate care au disparut cu demontarea pilonului cu antene. La blocul de 7 etaje din Cartier am auzit ca dupa amplasarea antenei pe aoperis au aparut mai multe cazuri de cancer si cica nici cei care stau in blocul cu antene de langa autogara au unele probleme.

     Reglementarile EU specifica minim 200m distanta fata de locuinte si 500m distanta fata de spitale si unitati de invatamant. Fa masuratorile pe Google Maps dintre biserica armeana si pediatrie, biserica si liceul tehnologic, biserica si blocul cinema, biserica si blocurile de pe Sincai, biserica si casele din jur (Piata Libertatii, 1 Decembrie 1918, Stefan cel Mare) biserica si clubul copiilor, etc. Majoritatea sunt la jumatatea distantei pentru locuinte !
     Sunt unele zone unde expunerea este aproape dubla din cauza amplasarii antenelor deoarece intra in zona de acoperire a doua antene.
     Alta proplema este cea a reflexiilor si refractiilor undelor electromagnetice, deci in unele locuri prin suprapunerea acestor unde se poate rezulta prin insumare valori peste-peste limitele admise, mai ales ca operatorii de telecomunicatii de la noi de obicei respecta reglementarile si merg mana-n mana cu autoritatile de control in domeniu, exista o adevarata caracatita sa zic asa.Aparate de masura masluite ca rezultatul sa fie intre limite, anuntarea neoficiala a operatorului ca urmeaza verificare in locatia cutare, ori alte favoruri reciproce neoficiale intre operatorii de telecomunicatii si autoritati.
     In cazul care se va prezenta un studiu de impact, acela 100% va fi una din care nu va reiesi niciun efect negativ asupra celor din jur.
     Lobby-ul firmelor si operatorilor de telecomunicatii este una extrem de puternica pentru ca in cazul in care s-ar dovedi efectul nociv, daunator asupra organismului uman, dansii ar avea probleme serioase si scaderi uriase de profit. De aceea incearca sa astupe gura cercetatorilor care studiaza efectul undelor electromagnetice asupra organismului uman, sa le discrediteze, ca lucrarile stiintifice care indica efectul negativ sa ramana necunoscute publicului larg.

     sus(21)sus(2)
 5. https://www.petitieonline.com/faraanteneincentrulgherlii

  sus(12)sus(1)
 6. cred ca ar fi de folos sa strangem semnaturi de la cetatenii care se opun acestor amplasari criminale ale antenelor. Cu o buna organizare, pana de Craciun primarul ar putea avea pe masa o petitie cu sute de semnaturi. Nu numai in ceentrul Gherlei, ci sa cerem sa fie scoase afara din perimetrul orasului. Mai este una la intersectia lui George Cosbuc cu Rebreanu. chiar langa scoala generala nr. 1. Oameni buni, trebuie sa ne aparam copiii!

  sus(20)sus(5)

Lasă un răspuns