irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
concediere birou

Nu ti-ai luat tot concediul de odihna? Din 2015 se extinde perioada in care iti pot fi acordate zilele de CO neefectuate

Salariatii care nu reusesc sa-si ia intr-un an toate zilele de concediu de odihna la care aveau dreptul pot beneficia de ele incepand cu urmatorul an, iar perioada in care angajatorul este obligat sa le acorde a fost extinsa, potrivit unui act normativ care a modificat recent Codul muncii.

Modificarea a fost introdusa in Codul muncii prin Legea nr. 12/2015, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie si a intrat in vigoare in 25 ianuarie, informeaza avocatnet.ro.

Daca, din motive justificate, salariatul nu poate sa efectueze integral sau partial concediul de odihna la care avea dreptul intr-un an, atunci angajatorul trebuie sa acorde zilele de concediu neefectuate intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator.

In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual„, stabileste Codul muncii in prezent.

Inainte de aceasta schimbare, actul normativ prevedea ca angajatorul trebuia sa acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator. Practic, prin Legea nr. 12/2015 a fost extinsa cu sase luni perioada in care angajatorul trebuie sa acorde liberele neefectuate intr-un anumit an.

Vechile reglementari mai dispuneau si ca efectuarea concediului in urmatorul an era permisa doar in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil, insa aceasta prevedere a fost eliminata.

Concediul de odihna anual este un drept garantat tuturor salariatilor, potrivit Codului muncii, iar acesta nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Durata minima stabilita prin lege pentru concediul de odihna este de 20 de zile lucratoare pe an, insa durata efectiva se stabileste prin contractul individual de munca, aceasta putand fi chiar mai mare.

De retinut este si ca zilele de concediu neefectuate pot fi compensate in bani doar la incetarea contractului individual de munca.

Atentie! In durata concediului de odihna nu pot fi incluse sarbatorile legale in care nu se lucreaza sau zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil.

Concediul medical nu afecteaza durata concediului de odihna

Printre noutatile aduse in ianuarie de Legea nr. 12/2015 se numara, de asemenea, faptul ca anumite tipuri de concedii sunt considerate vechime in munca.

Mai precis, la stabilirea duratei concediului de odihna, perioadele de incapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate desfasurata. Prin urmare, perioadele respective nu afecteaza numarul de zile de concediu la care salariatii au dreptul.

In plus, actul normativ mentionat prevede ca, desi un concediu medical se intinde pe durata unui intreg an calendaristic, salariatul tot isi pastreaza dreptul la zilele de concediu pentru acel an.

In alta ordinde de idei, de la sfarsitul lunii ianuarie, absentele nemotivate de la serviciu si concediile fara plata (exceptand concediile fara plata pentru formare profesionala) sunt scazute din vechimea in munca.

angajare loc de munca sofer distributie gherla dej cluj fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns