taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
primarie gherla sedinta piatra cubica

„Nu mai vrem piatră cubică!”, au cerut oamenii la întâlnirea cu responsabilii. Constructorul: „Am primit laude pentru lucrare!” – VIDEO

Cu amenințări cu părăsirea sălii, strigăte peste masă și chiar aplauze s-a desfășurat ședința de consiliul local desfășurată joi la temperaturi înalte, la sediul primăriei.

În proiectul ordinii de zi era inițial un singur punct, privind o rectificare bugetară, dar la începutul ședinței s-a propus și aprobat suplimentarea cu încă un punct, privind deplasarea unei delegații în străinătate.

În referatul proeictului de recitficare bugetară s-a arătat că Directia Generala a Finantelor publice Cluj a comunicat prin adresa nr. 2011/19.08.2019alocarea unei sume defalcată din TVA pentru echilibrarea bugetului local al Municipiului Gherla de 354.000 lei, care trebuia inclusă în în bugetul local al Municipiului Gherla pe anul 2019. De asemenea, s-au constatat realizari de venituri la unele surse peste cele prevăzute inițial și astfel s-a procedat la majorarea unor venituri proprii ale bugetului local.

„Țînând cont de execuția bugetară până la acest moment și analizând necesarul de fonduri până la sfârșitul anului pe toate capitolele bugetare ale secțiunii de funcționare, s-a constatat că sunt capitole unde sumele alocate sunt excedentare și capitole unde sumele alocate sunt insuficiente. Astfel s-a procedat la efectuarea unor virări de credite între capitole bugetare, acest lucru neafectând totalul bugetului local al Municipiului Gherla.
S-au înregistrat la Municipiul Gherla cereri ale unităților de învățământ pentru alocarea de fonduri în vederea executării unor lucrări urgențe pentru a începe în bune condiții noul an de învățământ. Prin urmare au fost alocate sume pentru aceste unități.
Spitalul municipal Gherla a solicitat sume pentru plata taxei în vederea începerii procedurii de acreditare. S-au repartizat 130.000 lei.
Prin cererea nr.9323/22.07.2019, Grupul mixt local pe problema romilor a solicitat alocarea de sume pentru susținerea unor evenimente culturale tradiționale respectiv ,,Festivalul Lăutarii Ardeleni”, în luna septembrie și ,,Seară de romanțe”, în luna octombrie. Pentru aceste evenimente se alocă suma de 5.000 lei.
Analizând situația execuției obiectivelor de investiții abrobate, se constată că nu sunt posibil de realizat în acest exercițiu financiar o serie de obiective, din motive obiective. Ca urmare, alocările bugetare pentru aceste obiective vor fi redistribuite la obiectivele a căror finalizare este posibilă în acest exercițiu financiar.

În urma acestor modificări, bugetul local al Municipiului Gherla va avea la partea de venituri suma de 28.134.930 lei, iar la partea de cheltuieli suma de 40.325.930 lei, din care la secțiunea de funcționare 27.434.180 lei, iar la secțiunea de dezvoltare 12.891.750 lei.
Țînând cont de prevederile Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, fiind îndeplinite condițiile legale, se propune aprobarea acestei rectificări în cadrul ședinței de îndată, având în vedere necesitatea adoptării acestor prevederi cât mai curând posibil.”

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate de consilierii prezenți la ședință.

În referatul privind deplasarea unei delegații în străinătate s-a arătat că relația de cooperare dintre orașele Gherla și Poski Trambesh din Bulgaria datează în mod oficial din 8 septembrie 2014, când a fost semnată în orașul bulgar Înțelegerea de cooperare.

„Parteneriatul nostru comun s-a dezvoltat în mod continuu, este unul activ, există un permanent contact între cele două administrații locale, dar şi proiecte pe care le derulăm prin parteneriatul dintre Liceul Teoretic “Ana Ipătescu” Gherla și Liceul „Tsanko Tserkovski” din Polski Trambesh.
Cum în fiecare an, reprezentanții orașului bulgar înfrățit participă la manifestările organizate în orașul nostru, și în acest an primăria acestui oraș a invitat oficial, prin adresa nr. 11389/21.08.2019, o delegație din Gherla care să participe în perioada 6-8 septembrie 2019, la manifestările prilejuite de aniversarea a 55 de ani de la înființarea orașului.”.

Și acest proiect de hotârăre a fost votat de toți consilierii.

În jur de 30 de locuitori din Gherla, nemulțumiți de modul în care se modernizează străzile pe care locuiesc, au venit la întâlnirea cu executanții lucrărilor, dirigintele de șantier, consultantul tehnic și administrația locală, care a avut loc după ședință.

Timp de mai bine de trei ore, s-a întors problema pe toate părțile, s-au propus soluții, s-au adus argumente pro și contra. La discuții a fost prezent doar reprezentantul firmei Perom Construct, lipsind cei de la Samus.

„Am fost lăudați pentur modul în care am lucrat”, a spus reprezentantul constructorului, replică ce a stârnit rumoare în sală. Acesta a recunoscut că au fost și probleme, dar care se remediază și a promis că în cel mult două săptămâni, strada Armenească va fi finalizată, până la intersecția cu strada Vasile Alecsandri.

La întâlnire a venit și arhitectul Virgil Pop, susținător al variantei de modernizare cu piatră cubică a străzilor din oraș, cel care a avizat proiectul în această formă. „In anii ’50, asfaltul era ceva nou și era privit cu admirație de oameni, pentru că înainte era noroi pe drum. Au trecut acele vremuri, lumea trebuie să înțeleagă că asfaltul nu are valoare pe un drum, cum are piatra cubică, mai ales într-un oraș cum e Gherla”.

Discursul arhitectului a fost acoperit de vocile nemulțumiților, iar la un moment dat, Virgil Pop a anunțat că așa nu se poate discuta și a vrut să părăsească sala. „Domnule arhitect, în anii ’50 nu erau mămici cu cărucioare, nu erau copii cu role sau skateboard. Dacă vine ambulanța cu targa, cum duce rănitul pe piatră cubică? La iarnă cum se va curăța zăpada de pe piatra cubică?”, au reproșat oamenii. S-a trezit Gherla, din toată țara asta, să vină cu un proiect atât de grandios. Chiar are orașul atâția bani?”

„Nu vrem piatră cubică!”,  au strigat oamenii, iar arhitectul de la Cluj a răspuns că nici nu se gândește să aprobe proiectul în altă formă, nici măcar în varianta în care doar o parte din trotuare și din străzi să fie pavate, iar cealaltă parte să fie asfaltată.

În cele din urmă, Virgil Pop a părăsit discuțiile, nemulțumit de faptul că nu este înțeles.

Oamenii au reproșat administrației locale, dirigintelui de șantier, consultantului tehnic și constructorului faptul că nu s-au luat măsuri imediat după începerea lucrărilor, când s-au constatat primele probleme. „Trebuie să treacă cele 16 luni din termenul de execuție, ca să vadă că nu e bine? Lăsăm o lucrare proastă să înainteze și abia apoi tragem semnale de alarmă?”

S-a răspuns din partea administrației locale că s-a urmărit permanent evoluția lucrărilor și că s-au făcut zeci de sesizări pentru remedierea problemelor. Explicațiile nu i-au convins însă pe cetățeni: „Nu ne încâlzește cu nimic că aveți un munte de sesizări, atât timp cât problemele nu sunt rezolvate, le-ați făcut degeaba!”.

S-a adus în atenția și varianta rezilierii amiabile a contractului și refacerea proiectului de execuție, dar această variantă ar presupune mult timp până la punerea în practică.

Concluziile care s-au tras au fost că lucrările trebuie continuate în aceeași formă cel puțin pe străzile intrate deja în modernizare, că proiectul de execuție trebuie modificat, că s-ar putea propune și vota în consiliul local acest lucru.

video în continuare

Ședință cu scântei la primărie: „Cine a făcut proiectul de drumuri e nebun!” – VIDEO

sus(14)jos(14)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

2 comentarii

 1. Nu vreau piatra cubica....

  Nu vreau

  sus(35)sus(0)
 2. Fiul P a amenințat că ne părăsește - vai - ce jignire ... El vrea " cubică " și e de ajuns , ca Lăpușneanu . Deștept tare tipul - căruță s-a inventat înainte de autoturisme , să vezi - în 1900 nu se știa multe despre mașini ... Ce dracu nu o făcut centura ocolitoare cu cubică , sau de la Vânătoru până la Castel ??? ( așa să zgâlțâie ).
  ȘI EU NU VREAU PIATRA CUBICĂ ! da contează ?
  Ziceau că nu sunt bani - 👮 locală - biblioteca - ambiții de obor - excursiuni - majorări de salarii - normă de hrană și când dorm la polițiștii locali - toate acestea nu exista NU ??? Nu consilierii locali au votat ci noi cetățenii când i-am ales , astea fiind promisiunile ...

  sus(43)sus(1)

Lasă un răspuns