taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
copac lac furtuna gherla

Nu intrați în parc, dar haideți în parc! Primăria Gherla zăpăcește populația cu anunțuri contradictorii care pun în pericol oamenii și copiii

La intrările în parcul mare al oraşului, unde copacii au fost puşi la pământ de furtuna de duminică, sunt începând de luni noi atenţionări: „Nu intraţi, cad copaci!”. Incredibil, a doua zi, primăria cheamă oamenii în parc.

Cât de periculos e parcul?

În 2013, o ramură groasă de copac s-a rupt, iar trei copii au fost răniţi, unul ajungând la spital în stare gravă. În acelaşi an, o ramură groasă şi lungă s-a prăbuşit lângă Grădina de Vara, la câţiva centimetri de o parcare în care se aflau mai multe maşini. În 2015, un copac gros s-a rupt chiar în centrul parcului. Evenimentul s-a produs seara, când erau puţini trecători şi nimeni nu a fost rănit. De precizat faptul că toate evenimentele s-au petrecut pe vreme bună, nu pe furtună. Primăria Gherla a plătit milioane bune pentru a rezolva problema. S-au identificat o parte dintre copacii bătrâni, iar în 2015, au fost tăiaţi.

Însă furtunile din ultima perioada au demonstrat că parcul este în continuare extrem de periculos. Cel mai bine s-a văzut acest lucru după vijelia de duminică seară, care a făcut prăpăd. Vântul care a bătut cu viteze de aproape 100 km/ora nu a rupt copaci, ci i-a smuls pur şi simplu din pământ, cu tot cu rădăcină, lăsând în urmă cratere cum nu s-au mai văzut. Bilanţul este dramatic: zeci de copaci puşi la pământ, aleile blocate, cabluri de tot felul rupte. Ca printr-un miracol, nimeni nu au fost rănit. Prin alte părți unde a lovit urgia, oamenii nu au fost la fel de norocoși. Unii si-au pierdut viața.

Primăria Gherla a dat abia luni alarma: cetăţenii sunt îndemnaţi să evite intrarea în parc, întrucât există riscul foarte mare de căderi de copaci. Până aici, nimic nou, dar bine procedat, chiar dacă cu întârziere.

După încă o zi, nu mai cade niciun copac! Deși parcul e vraiște și va mai dura mult până se vor ridica toți copacii de pe alei, ca să nu mai spunem despre restul problemelor, primăria anunţă acum că îi invită pe toţi cetăţenii oraşului în parc, să dea o mână de ajutor într-o acţiune la care sunt aşteptaţi toţi, cu mic, cu mare. Cum s-ar zice, hai tot oraşul în parc, bunici şi copii, adulți şi adolescenţi, că poate nu va mai cade niciun copac în cap. Asta în condiţiile în care în parc sunt copaci care pârâie înfiorător şi zeci de crengi atârnă rupte, la înălţime.

Pentru o minte iresponsabilă, totul pare să fie în regulă. Evident, nu-şi asumă nimeni riscurile. Mai lipseşte ca aceia care participa la acţiune să semneze o declaraţie pe propria răspundere, prin care suportă pe propria piele dacă păţesc ceva.

În goana după popularitate, „noua” primărie Gherla depăşeşte limitele siguranţei pentru proprii locuitori. E ca şi cum ai chema oamenii să urce pe macaraua pompierilor să stingă incendii, ori să-i chemi să trateze răniţii în accidente, ori să ridice proiectilele din al doilea război mondial, care tot apar la calea ferată. Nu, domnule primar, există specialişti pregătiţi pentru astfel de situaţii: medici, pompieri, poliţişti. Iar în parc, angajați ai ADP, angajaţi ai primăriei, sunt plătiţi ca să-şi facă treaba. Si sunt plătiți chiar de oamenii pe care acum vreți să îi mobilizati, sub masca „voluntariatului”.

Domnule primar, nu mai avizaţi tot felul de aberaţii prin care puneţi în pericol populaţia. Din păcate aveţi în continuare o consiliere proastă, cu astfel de idei. Chiar nu contează că se riscă viaţa oamenilor şi se încalcă orice norme de siguranţă?

E greu de apreciat câtă lume va lua parte la o astfel de acţiune periculoasă, însă e sigur că dacă merge cineva și dacă scapă cu bine, urmează fotografii de grup, din care nu vor lipsi personaje populare din administrația locală. Că dă bine la imagine.

sus(78)jos(10)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

4 comentarii

 1. Dar de ce nu trimiteti asistatii social sa adune crengi, sa mature? Dar de data asta, supravegiati si sa nu rezme toata ziua o lopata si dupa cateva ore se semneaza condica ca a fost la munca. Mai e putin si cere primarul sprijin populatiei sa-si tencuiasca casa. Intradevar aceasta chemare la voluntariat este unul de salutat....dar, doar atunci cand cetatenii sunt tratati asa cum se cuvine, atunci cand primaria este condusa de un om responsabil si nu de un clovn ce abia asteapta sa developeze filmul din aparat dupa ce a pus mana pe o matura.

  sus(53)sus(30)
 2. Bine ca la Timisoara s-a putut mobiliza populatia ca sa-si curete parcurile. fara comentarii aiurea. Carcotasii, in frunte cu consilierul ala ce da injectii la caini, stati acasa! Mai aveau ei un consilier judetean, omniprezent cu alte ocazii... sa stea si el acasa! Cheltuie destul benzina statului pe naveta Gherla-Cluj.
  Cei care iubesc orasul vor iesi.
  Din respect pentru bunicii nostri, pentru nepotii nostri, pentru noi, dati o palma celor care critica actiunea si iesiti la curatenie!
  Din fata calculatorului e foarte simplu...
  Cine are ceva impotriva actiunii, mai bine sa taca. Nu e momentul de astfel de discutii!

  sus(41)sus(26)

Lasă un răspuns