hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata locuri de munca gherla bucatar restaurant conte locuri de munca gherla incaltaminte locuri de munca gherla jocuri pariuri casier operator usr gherla intalnire

ambasador armenia cluj

Noul ambasador al Armeniei în vizită la Cluj și la Gherla – VIDEO

Noul ambasador al Armeniei in Romania, Sergey Minasyan, a facut prima iesire in teritoriu si a ales ca destinatie Clujul. Nu este o alegere întâmplătoare, pentru că la Gherla există o comunitate armeană cu traditie. Ambasadorul s-a întâlnit şi cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj si a fost prezent la decernarea premiului „Kristóf Szongott” la Muzeul de Artă.

În timpul vizitei la Cluj-Napoca ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, Excelenţa Sa Sergey Minasyan a avut întrevederi cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István, cu rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Prof. Dr. Ioan Aurel Pop, cu directorul Muzeului de Etnografie al Transilvaniei, dr. Tudor Sălăgean şi cu membrii conducerii sucursalei Cluj a UAR.

Joi, 8 februarie 2018, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a avut onoarea să găzduiască prima decernare a premiului „Kristóf Szongott”. Acest premiu este și va fi acordat de Uniunea Armenilor din România personalităților care contribuie la conservarea și promovarea patrimoniului cultural material și imaterial al comunității armene. Cu această primă ocazie, premiul a fost acordat lui Mircea Maximilian Tivadar, membru marcant al comunității armene din Transilvania și un protector și promotor al culturii armene din România. La eveniment au luat cuvântul Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia în România, Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, Lucian Nastasă-Kovacs, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Sebesi Karen Attila, președintele sucursalei Cluj a Uniunii Armenilor din România. Pe lângă aceștia, au lăudat activitatea de o viață a lui Mircea Maximilian Tivadar și Andreea Ghiță de la TVR Cluj, respectiv Maria Erzian (UAR), punând accent pe contribuția semnificativă adusă cunoașterii și protejării patrimoniului armean de către laureat.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István, a primit vineri, 9 februarie, vizita ambasadorului Armeniei. Recent numit în funcție, oficialul armean se află la prima deplasare în țară și a fost însoţit la sediul forului administrativ județean de Karen Sebesi, președinte al Uniunii Armenilor – sucursala Cluj-Napoca și de prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovacs, director al Institutului de Armenologie.

În cadrul întâlnirii, în vederea intensificării colaborării bilaterale în multiple domenii de interes reciproc, pentru impulsionarea schimburilor comerciale și, respectiv, atragerea de investitori armeni,  oaspetelui străin i-au fost prezentate atât potenţialul economic şi investiţional al judeţului Cluj cât şi cele mai importante proiecte aflate în derulare la nivelul Consiliului Judeţean.

Din dorinţa de a promova cauza judeţului şi de a convinge oficialul armean de avantajele pe care Clujul le are din punct de vedere investiţional, Vákár István a menţionat pe parcursul întâlnirii faptul că municipiul găzduieşte cel de-al doilea centru universitar al ţării, o forţă de muncă înalt calificată şi vorbitoare de limbi străine precum şi o resursă umană profesionalizată şi experimentată – particularităţi ce se constituie ca premise optime pentru atragerea investitorilor şi a turiştilor armeni.

,,Mă bucur să constat că există un deosebit interes din partea Excelenței Sale pentru a susține și continua relația de colaborare începută cu armenii încă din vara anului trecut. Îmi doresc ca această întâlnire să se concretizeze în proiecte care să aducă plus valoare ambelor părți și sper ca domnul ambasador să demareze demersurile necesare pentru ca un număr cât mai mare de agenţi economici armeni să dezvolte afaceri profitabile în Cluj”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Județean, Vákár István.

Aflat pentru prima oară în Cluj, oficialul străin şi-a exprimat disponibilitatea de a face cunoscută oferta Clujului în rândul reprezentanţilor mediului de afaceri din Armenia, acesta fiind interesat, încă de la început, de domeniul IT și de transferul de cunoștințe și bune practici între IT-iștii clujeni și cei armeni. Totodată, ambasadorul Armeniei și-a manifestat dorința de a continua și a susține toate demersurile prevăzute în cadrul Protocolului de Colaborare încheiat între județul Cluj și Provincia Armavir din Republica Armenia în luna iunie 2017 și care vizează derularea de colaborări reciproc avantajoase în domeniile cultural, economic, educațional, social, sportiv şi turistic.

Din programul vizitei efectuate de noul ambasador nu putea lipsi municipiul Gherla, vechiul Armenopolis, un puternic centru al culturii şi spiritualităţii armene.

video, în continuare

Sâmbătă la amiază, Sergey Minasyan a sosit în oraşul de pe Someş însoţit de preşedintele UAR Cluj, Sebesi Karen Attila. Prima oprire a fost la primărie, unde a fost primit de primarul Ioan Neselean.

Oaspetele armean a declarat că Gherla este cel de al doilea oraş pe care îl vizitează de când a preluat funcţia de ambasador în România. La rândul său, Ioan Neselean a transmis că biserica armenească din centru este un simbol al oraşului şi că este o mare onoare o astfel de vizită.

sergey minasyan ambasador armeniaAmbasadorul Sergey Minasyan a fost apoi invitatul preotului paroh al catedralei armeneşti, Szakács Endre, cu care au fost discutate mai ales apecte privind lărgirea colaborării cu reprezentanţii Republicii Armenia. Oaspetelui i-a fost adesată invitația de a fi prezent la sărbătoarea Sfântul Grigore Luminătorul.

Vizitatorului i-au fost prezentate documente şi cărţi din colecţia bogată a arhivei din vecinătatea parohiei armeneşti de pe strada Ştefan Cel Mare, unde funcţionează şi Asociaţia Muzeul Armean. La catedrală, ambasadorul a vizitat capela în care se află expusă pictura „Coborârea lui Isus de pe Cruce”, din școala Rubens.

Ambasadorul Armeniei a rămas cu impresii dintre cele mai bune, apreciind eforturile micii, dar ambiţioasei comunităţi locale, de a-şi păstra cu stricteţe obiceiurile.

La final, oaspetele şi-a exprimat încrederea în dezvoltarea legăturilor cu oraşul înfrăţit Idjevan din Republica Armenia, semn al prieteniei strânse dintre cele două localităţi.

Szekely Csaba

Sergey Minasyan (40 ani) s-a născut în Dilijan. A absolvit Universitatea de Stat din Erevan, Departamentul de Relații Internaționale (1993-1998). Are un doctorat în istorie militară (2002) la Insititutul de Istorie din cadrul Academiei Naționale de Stiințe și titlul de doctor in Stiințe Politice la Institutul Pentru Securitate Natională din cadrul Ministerului Apărării din Armenia.

Sergey Minasyan a conferențiat la mai multe universități din Armenia, începând din 2002. A condus Centrul Stiințific de Cercetare pentru Securitate și Integrare în Caucazul de Sud între 2003-2005.

Intre 2006-2009, ambasadorul Minasyan a fost cercetător la Institutul de Cercetări Politice, în staff-ul președintelui Republicii Armenia.

Din 2006 a condus Departamentul de Studii Politice la Institutul Caucazian din Erevan.

In 2017, propunerea de numire ca ambasador în Georgia nu a fost agreată de autoritățile de la Tbilisi, care au exprimat suspiciuni că Minasyan ar reprezenta „mai degrabă Rusia decat Armenia”.

In noiembrie 2017, președintele Armeniei a semnat un decret de numire ca ambasador al Armeniei în România, funcție deținută de Hamlet Gasparian.

Vorbește rusă, engleză și georgiană.

sus(6)jos(3)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns