taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj

Norvegia trece la viață normală, fără restricții anti Covid. Situația în România și alte țări

Ministerul Sănătății din Norvegia a anunțat la final de săptămână decizia guvernului ca țara să revină la viața normală de zi cu zi. Restricțiile anti-Covid au fost ridicate de sâmbătă, 25 septembrie 2021, ora 16. În același timp, în alte țări, cum e România, restricțiile sunt tot mai dure, după ce autoritățile anunță cazuri tot mai multe de persoane pozitive.

„Nu mai trebuie să ne păstrăm distanța. Putem petrece timp cu ceilalți așa cum am făcut înainte. Eliminăm restricțiile privind numărul de persoane care pot participa la evenimente împreună. Activitățile după miezul nopții nu mai sunt interzise”, a declarat premierul Erna Solberg. „Chiar dacă viața de zi cu zi a majorității oamenilor va reveni la normal, pandemia nu este încheiată. Oamenii vor continua să se îmbolnăvească, motiv pentru care este important ca toată lumea să fie vaccinată”.

Sfaturi pentru populație, în Norvegia

  • Dacă aveți simptome respiratorii, se recomandă testarea. Acest lucru se aplică și persoanelor vaccinate.
  • Dacă sunteți pozitiv COVID-19, trebuie să vă izolați, pentru a nu transmite virusul altora. Aceasta nu este o recomandare, ci o regulă, se aplică amendă pentru nerespectare
  • Persoanele nevaccinate care locuiesc cu cineva infectat sunt sfătuite să facă un test sau să intre în carantină, indiferent dacă au sau nu simptome. Alte contacte apropiate nevaccinate nu trebuie să intre în carantină, dar ar trebui să facă un test.
  • Ne spălăm mâinile des, tușim într-un șervețel, batistă sau pe cot și rămânem acasă dacă suntem bolnavi

„Noul obiectiv al strategiei guvernului norvegian este de a preveni faptul ca pandemia să pună presiune asupra  municipalităților și spitalelor. În același timp, oamenii ar trebui să trăiască cât mai normal posibil. Serviciile publice trebuie să funcționeze la un nivel adecvat, iar economia trebuie protejată ”, a declarat ministrul sănătății, Bent Høie.

Următorii patru indicatori vor fi aplicați atunci când autoritățile evaluează cât de gravă este situația:

  • Numărul de pacienți spitalizați
  • Numărul de pacienți din unitățile de terapie intensivă
  • Distribuția în funcție de vârstă a pacienților

Rata infecției cu COVID-19 va juca, prin urmare, un rol mai mic.

Municipalitățile vor trebui să poată distribui teste rapide antigen pentru 10% din populație săptămânal, să aibă capacitatea de a testa 1% din populație pe săptămână și să poată crește rapid capacitatea de testare la 5%.

Persoanele care doresc o protecție mai mare împotriva infecțiilor respiratorii pot alege să se țină la distanță de ceilalți și să își acopere fața.

Oficialitățile noervegiene au recomandat trecerea la viața normală de zi cu zi, cu o pregătire sporită pentru o posibilă situație de urgență la sfârșitul lunii septembrie / începutul lunii octombrie.

Valul patru din Norvegia, mai mare decât celelalte, a avut un vârf la finalul primei săptămâni din luna septembrie, iar de atunci e în scădere rapidă. 67,7 % din populație a fost vaccinată.

norvegia covid

România se află în valul patru, pe un trend ascendent abrupt. La data de 25 septembrie era vaccinată 28,25% din populație, cu cel puțin o doză.

romania covid

Restricțiile se aplică în continuare după rata de incidență, respectiv cazurile pozitive raportate la 1000 de locuitori. Cele mai dezavantajate sunt comunele cu populație redusă, unde câteva cazuri pot atrage restricții dure.

Marea majoritate a populației, nevaccinată, nu are acces în restaurante, baruri, cafenele, la evenimente publice, fără certificat verde, în zonele unde rata de incidență este mai mare de 3 la mie. Cu alte cuvinte, pentru 3 cazuri pozitive, 997 de persoane sunt considerate suspecte și li se interzice accesul în localuri. Măsura afectează din nou domeniul HORECA.

În zonele cu rata peste 6 la mie s-a impus carantina de noapte în weekend, care interzice circulația persoanelor, iar dacă rata depășește 7,5 cazuri la mie, carantină de noapte permanentă, între orele 20-05. De asemenea, magazinele au program scurtat.

În țara vecină Ungaria, luna septembrie nu a adus deocamdată niciun val nou. Numărul celor depistați cu noul Coronavirus este în creștere foarte ușoară. Aici 60,1% din populație s-a vaccinat.

ungaria covid

În Italia și Spania, valul patru pare mai mic decât precedentul și are tendință de scădere.  În Italia s-a vaccinat cu cel puțin o doză 73,4% din populație. În Spania, procentul vaccinaților este de 80%.

spania covid

În Regatul Unit al Marii Britanii, valul patru este unul mai rebel. Acesta a debutat în luna mai și de atunci nu dă  semne de diminuare.

Israel este țara cu 67,2% din populație vaccinată cu cel puțin o doză, cei mai mulți în prima parte a anului. Cu toate acestea, valul patru este mai mare decât toate celelalte. Explicația oficială a fost că situația se datorează apariției variantei Delta a virusului, dar și scăderii imunității populației după câteva luni de la vaccinare.

Datele studiilor arată că, de exemplu, eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNtech față de varianta Delta a virusului a scăzut în lunile iunie-iulie până la 39%.

Țara a trecut la administrarea celei de-a treia doze de vaccin, pentru persoanele cu risc crescut.

israel covid

sursă date grafice: Google/ JHU CSSE COVID-19 Data

foto principală: arhiva/getbybus.com

sus(5)jos(1)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?