taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov

Noaptea muzeelor la Gherla – poţi vizita muzeul de istorie gratuit, după lăsatul serii

O vizită la muzeu făcută în afara programului obişnuit poate fi o experienţă foarte interesantă.

Managerul muzeului de istorie Gherla, Mihai Meşter, se pregăteşte să primească turiştii în ceasul serii, sâmbătă, 20 mai 2017, începând cu ora 19 şi până la miezul noptii, în cadrul evenimentului „Noaptea muzeelor”.

Vizitatorii vor avea ce vedea, de la diploma romană descoperita la Gherla în anul 123, până la tezaure de aur şi argint, podoabe din vremurile trecute şi ale minunăţii. Intrarea este gratuită.

Noaptea muzeelor e bogată şi la Cluj

In intreg judetul, muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj,  participa sambata la cea de-a 13-a editie a Festivalului European Noaptea Muzeelor. Cu acest prilej, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul Apei „Leonida Truta” precum si Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea vor putea fi vizitate gratuit. De asemenea, pe langa expozitiile inscrise in programul lunii mai, muzeele, Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” si Centrul National de Informare si Promovare Turistica Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Judetean Cluj pregatesc si o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.

Astfel, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei se vor organiza mai multe evenimente, atat la sediul institutiei – Palatul Reduta, sectia pavilionara – str. Memorandumului nr. 21, cat si in Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, sectia in aer liber – str. Taietura Turcului, conform programului de vizitare 13:00 – 01:00 la Palatul Reduta si 10:00-18:00 la Parcul National Etnografic „Romulus Vuia”.

Publicul interesat va putea vizita expozitia permanenta „Cultura populara din Transilvania – sec. XVIII-XX”, expozitia permanenta tactila „Atinge si intelege – mesajul tactil al obiectelor taranesti traditionale”, precum si expozitia etnografica „Tineri colectionari din Romania”. De asemenea, la Palatul Reduta vor mai avea loc si Festivalul National de Ceramica Contemporana Caolin 2017, ajuns la editia a IV-a, ateliere de modelaj in lut si expozitia „ArhiVe” – de arhitectura vernaculara, care reuneste amintiri din cateva expeditii de observare a patrimoniului construit expus in parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

Evenimentelor care se vor desfasura la sediul institutiei culturale de pe str. Memorandumului nr. 21 li se adauga o serie de alte manifestari ce vor avea loc in sectia in aer liber, dupa cum urmeaza: expozitia permanenta in aer liber, ce cuprinde doua sectoare – unul tehnic si unul al gospodariilor zonale, organizate spatial pe numai 16 hectare, intr-o retea aerata ce sugereaza structura unui sat traditional rasfirat, ateliere si demonstratii de olarit traditional, dar si un concurs de cross, Crosul Muzeului – Transylvania Ethno Run, ce se desfasoara pe un traseu de 2 km, in care concurentii vor parcurge mai multe ture, in functie de experienta.

Un alt asezamant cultural care functioneaza in subordinea Consiliului Judetean Cluj, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, pregateste un program de expozitii care doreste sa puna in valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci si creatiile artistilor contemporani. Programul de vizitare este cuprins intre orele 20:00 si 01:00, ultima intrare fiind la ora 24:15 si include o suita de evenimente expozitionale grupate in jurul ideii de celebrare a mostenirii culturale moderne.

Elementul central al serii este reprezentat de expozitia dedicata operelor aflate in patrimoniul muzeului si supuse unor proceduri de restaurare in ultimii ani. Prin aceasta actiune, muzeul doreste sa ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira creatii care, in mod normal, nu sunt expuse in Galeria Nationala cu caracter permanent. Pe de alta parte, cu aceasta ocazie muzeul doreste sa aduca in prim plan si activitatile de „culise” din viata institutiei si sa constientizeze publicul legat de existenta acestei dinamici a operelor de arta din patrimoniu.

Expozitiile permanente si temporare ce vor putea fi vizitate sunt: Marius Bercea „A Full Rotation of the Moon”, expozitia de pictura „Culorile Soarelui. 100 de ani de la nasterea artistului Constantin Dipse (1917 – 2010)”, Mostapha Romli „20 / 21”, expozitiile „Ovidiu Panighiant”, „Lucrari restaurate din patrimoniul muzeului (2013-2016)”, expozitia de email „Anastasia Vdovkina si Szvetlána Tóth” si „Galeria Nationala”.

La randul sau, Muzeul Apei „Leonida Truta” din localitatea Floresti, administrat de Compania de Apa „Somes” S.A., se alatura evenimentului Noaptea Muzeelor, punand la dispozitia clujenilor interesati un mijloc de transport gratuit, cu plecare periodica din zona parcarilor de pe latura estica a Pietei Unirii, in intervalul 20:00 – 01:00. In cazul in care, din motive obiective, se vor impune modificari referitoare la locul de stationare a microbusului, se va posta din timp util un anunt pe pagina web a societatii – www.casomes.ro.

Programul va include vizualizarea exponatelor, un istoric al alimentarii cu apa a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la inceputurile functionarii Uzinelor de Apa si Canalizare ale orasului Cluj, unelte specifice activitatii de asigurare a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, precum si o colectie inedita de capace de canal din Europa.

Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea si Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda”, entitati culturale aflate in subordinea forului administrativ judetean, vor organiza sambata, 20 mai 2017, incepand cu ora 19:00, o serie de manifestari dedicate acestei sarbatori a industriilor culturale si creative din Europa, care vor avea loc la sediul edificiului muzeal din localitatea Ciucea. Programul de vizitare este cuprins intre orele 19:00 – 23:00, ora 22:30 fiind ora de intrare a ultimului vizitator.

Astfel, publicul se va putea delecta cu un spectacol de muzica si poezie al Cenaclului artistic „Steaua fara nume” al Scolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj, coordonat de poetul si jurnalistul Sorin Grecu. In ambianta mirifica a Muzeului Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea vor evolua: Eugenia Corpodean-Ciceu – interpreta de muzica populara, Alexandru Manzat – tenor, Ioan-Pavel Azap – scriitor, critic de film, Gabriel Cojocaru – poet, Sandu Catinean – poet, Ionel Federiga – poet si Tudor Barbos – interpret vocal si poet.

Tot in cadrul „Noptii Muzeelor” la Castelul de la Ciucea, poeta Minerva Chira isi va prezenta volumul de poezie „Drumul pe sub pamant duce in cer?”, prefatat de criticul literar Alexandru Cistelecan. Pe parcursul evenimentului vor putea fi vizitate expozitiile permanente ale muzeului: expozitia memoriala dedicata vietii si operei poetului Octavian Goga din Castel, expozitia etnografica din „Casa Alba”, expozitia memoriala dedicata poetului maghiar Ady Endre aflata atat in Casa „Ady Endre”, cat si la parterul Castelului, precum si expozitia temporara „Icoana” – expozitie de icoane pe sticla si lemn din colectiile Muzeului Memorial „Octavian Goga”.

Tot cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, Centrul National de Informare si Promovare Turistica Cluj, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ judetean, isi va desfasura activitatea conform unui program prelungit, in intervalul orar 09:00 – 01:00.

Turistii, precum si publicul interesat, vor fi informati asupra activitatilor si expozitiilor organizate de toate muzeele si centrele de cultura ale judetului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, vor fi oferite materiale de promovare, precum pliante, brosuri, flyere, harti turistice, prezentari multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzand principalele obiective turistice din municipiu si din judet, in vederea cresterii circulatiei turistice locale si regionale.

„Noaptea Muzeelor” este un act cultural de anvergura, initiat in urma cu treisprezece ani de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, fiind patronat in prezent de Consiliul Europei, UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura) si de catre Consiliul International al Muzeelor. Noaptea Muzeelor este in momentul de fata un eveniment de succes european desfasurat la nivel international, prilej cu care mii de muzee si institutii culturale din nu mai putin de 30 de tari europene isi aprind luminile si deschid portile in aceeasi noapte pentru a sarbatori cultura.

src=”https://www.gherlainfo.ro/muzeul-de-istorie-s-a-redeschis-cu-trei-expozitii-noi-ce-poti-vedea-incepand-de-azi-video/

sus(3)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns