irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
balastiera fundatura angajare muncitori iclod
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet veterinar gherla medic telefon
tren cale ferata lucrari

Naveta cu trenul la școală, coșmar pentru elevi și părinți: trenurile întârzie zeci de minute, iar copiii nu ajung la ore

Călătoria cu trenul, mai ales pe rute scurte, ar trebui să fie cea mai sigură variantă pentru a ajunge la destinație în timp util. În timpul școlii, mulți elevi de la sate care fac naveta la Gherla folosesc acest mijloc de transport, în condițiile în care beneficiază de gratuitate. Dar asta nu îi ajută pe cei mici să ajungă la timp la școală.

Un părinte total nemulțumit de ceea ce se întâmplă, chiar la începutul anului școlar, a răbufnit.

„Copiii au început școala, iar toate trenurile au întârzieri, și ieri, și astăzi toți copii care fac naveta cu trenul întârzie (cazul nostru Răscruci-Gherla) la prima oră de curs, iar înapoi către casă, întârzie aproape o oră, astfel copilașii care pleacă de dimineață de acasă fac aproape 12 ore până ajung înapoi. Eu am scris către C.F.R., dar bineînțeles că nu răspunde nimeni!”

Potrivit datelor de la CFR Călători, marți dimineață, trenul 4302, care circulă pe ruta Cluj-Napoca – Dej, care trebuia să ajungă la Gherla la ora 7.40, a avut o întârziere de 19 de minute și a ajuns astfel abia la ora 8, când deja începeau cursurile la școli.

Miercuri dimineață, același tren a pornit cu stângul din Cluj-Napoca, cu o întârziere de 5 minute. La Apahida, după doar 15 km, avea deja o întârziere de 31 de minute. A ajuns la Gherla abia la ora 8.10.

De altfel, miercuri dimineață au avut întârziere, mai mică sau mai mare, toate trenurile care circulau pe acestă rută, cu oprire în haltele rurale:

  • trenul regio 13418 Cluj-Napoca – Jibou a ajuns la Gherla cu o întârziere de 9 minute
  • trenul regio 10580 Cluj-Napoca – Dej Călători – întârziere la Gherla 1 minut
  • trenul regio 4302 Cluj-napoca – Dej Călători – întârziere 30 minute
  • trenul R-E 14130 Cluj-Napoca – Bistrița Nord – întârziere 2 minute

Întârzieri au fost marți și la trenurile care circulă în sens invers, dinspre Gherla spre Cluj-Napoca:

  • trenul regio 4703 Ilva Mică – Cluj-Napoca – cu plecare la 12.15 din Gherla, întârziere 8 minute la Răscruci
  • trenul regio 4305 Dej Călători – Cluj-Napoca – cu plecare la 14.16 din Gherla, întârziere 17 minute la Răscruci
  • trenul regio 10585 Dej Călători – Cluj-Napoca – cu plecare la 14.34 din Gherla, întârziere 4 minute la Răscruci

De ce întârzie trenurile

Întrebarea poate stârni zâmbete amare, în condițiile în care întârzierile trenurilor din România sunt de ani buni ceva normal.

De această dată însă, motivul ar fi lucrările care se execută la calea ferată, pentru creșterea vitezei de circulație.

CFR Infrastructură a anunțat pe 30 august că pe raza SRCF Cluj, în cadrul programului de lucrări tip Quick Wins, sunt în derulare lucrări de reparații punctuale pentru ridicarea restricțiilor de viteză pe intervale de cale ferată de pe secțiile CF Apahia – Baia Mare, astfel:

  • Lot 1 Apahida – Bonțida, km 8+497- 9+800, fir II (stația Jucu)
  • Lot 4 Bonțida – Gherla, km 21+900-23+550, fir II

CFR precizează că, pentru adaptarea traficului feroviar de călători la condițiile de circulație în regim de șantier, trenurile circulă în condiții speciale, fie cu restricție de viteză în zona șantierelor, fie prin staționare temporară pentru încrucișarea cu alte trenuri.

„Adresăm scuze călătorilor pentru eventualele întârzieri în circulația anumitor trenuri”, a transmis CFR.

Care este soluția pentru copii? Cea gratuită este una singură: elevii să se trezească mai devreme cu o oră și să urce în trenul dinaintea celui care ajunge la limită la Gherla.

Mai există varianta folosirii microbuzelor care circulă regulat pe ruta Cluj-Napoca – Gherla, dar în acest caz, părinții vor trebui să scoată bani din buzunar, în fiecare zi de școală.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns