nunta gherla angela rusu sala crystal ballroom dej cluj

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca cooperatista alianta cluj gherla credit dobanda iclod bobalna dej pub vanzare vintage gherla locuri de munca gherla angajare calculatoare sofer locuri de munca gherla contabil mariflor dej cluj

moaste sf anton gherla

Moaştele Sfântului Anton de Padova la Gherla, în anul Centenarului Unirii

Moaştele Sfântului Anton de Padova au fost depuse, duminică, în catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, relicvele fiind aduse, din nou, după 14 ani, în Eparhia de Cluj-Gherla, în contextul unui pelerinaj mai amplu care se desfăşoară în România în perioada 7 mai – 13 iunie.

Pelerinajul are loc sub motto-ul ”Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul şi mijlocitorul familiei creştine”, evenimentul fiind organizat spre binecuvântarea Centenarului Marii Uniri, Anton de Padova fiind Sfânt al Unităţii, venerat de credincioşi de diferite religii, din întreaga lume.

Relicvele sfinte au fost depuse pe un soclu, în faţa altarului, unde credincioşii au putut veni să se roage şi să lase bileţele cu rugăciuni, care apoi vor fi depuse la mormântul Sfântului Anton din Padova.

Potrivit reprezentanţilor Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, au fost aduse două relicve ale Sfântului Anton de Padova, extrase în 6 ianuarie 1981 din mormântul acestuia.

Acestea au putut fi venerate în trei parohii, la sfârșitul săptămânii trecute. Vineri, 18 mai, moaștele Sf. Anton au fost expuse la biserica Sf. Nicolae din piața gării din Gherla, oferind posibilitatea numeroșilor săi cinstitori să-l întâlnească și să-i ceară ajutorul și mijlocirea, mai ales, pentru susținerea și ocrotirea familiei.

moaste sf anton gherla

În cursul zilei de luni, când potrivit calendarului religios are loc sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena, în prezenţa moaştelor Sfântului Anton, în catedrala episcopală clujeană s-a celebrat Sfânta Liturghie de la ora 8,30, apoi Sfânta Liturghie, celebrată de episcopul eparhial de Cluj-Gherla, de la ora 10,30, după care credincioşii pot venera moaştele. La ora 15, relicvariul va fi dus în procesiune la Biserica romano-catolică ”Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca.

Sfântul Anton s-a născut la 15 august 1195, la Lisabona, în Portugalia, în 1210 s-a călugărit în rândul augustinienilor, apoi în 1220 l-a urmat pe Sfântul Francisc, devenind franciscan cu numele simplu de fratele Anton. A fost înzestrat cu harul predicării, predicând neobosit, şi, încă din timpul vieţii, mijlocind multe minuni celor aflaţi în nevoie. S-a mutat la cer la 13 iunie 1231 lângă Padova, Italia. La scurt timp, în 30 mai 1232, Papa Grigore IX l-a proclamat sfânt. Mai târziu, în 1946, Biserica l-a proclamat, pentru strălucirea doctrinei sale, „Doctor al Bisericii Universale”.

Sfântul Anton este cunoscut mai ales prin grija faţă de cei săraci şi nedreptăţiţi. Până azi se păstrează în biserici obiceiul binecuvântării „pâinii săracilor”. Faima sfinţeniei sale, care s-a răspândit încă din timpul vieţii sfântului, în timp, a crescut şi mai mult, şi, în prezent, credincioşi din întreaga lume, de orice confesiune, se roagă şi cer cu încredere puternica mijlocire a Sfântului Minunilor, Anton de Padova.

foto: Traian Mereu

sus(6)jos(3)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns