Mai mulți locuitori din satul Lujerdiu, comuna Cornești, și-au găsit culturile de porumb distruse de mistreți. Nu e pentru prima dată, după ce anul trecut s-a întâmplat la fel, spun ei.
La mijlocul săptămânii trecute, o femeie și-a pus mâinile în cap când a văzut porumbul pe care a muncit luni întregi pus la pământ, aproape în totalitate.
„Am acest pământ moștenire de la părinții mei și am ținut să mă ocup de el în continuare, împreună cu soțul meu. Nu am o suprafață mare, 14 arii, dar vreau să-l folosesc. Am pus sămânță de casă, nu hibrid, probabil de aceea le-a plăcut mai bine mistreților. Nu am lucrat cu utilaje moderne, cum fac alții prin alte părți. Dar a fost o muncă titanică. Până în ziua a venit soțul și mi-a spus: Nu mai avem mălai!”, a povestit femeia.
Ea s-a adresat primăriei din Cornești, care a solicitat Garda Forestieră. O echipă a venit la Lujerdiu, a făcut constatări și a stabilit inițial că a fost afectată 40%, iar apoi 75% din cultură. Proprietara spune că în realitate, 90% din porumb ar fi fost distrus de animalele sălbatice.
Administratorul fondului privat de vânătoare de pe terenul respectiv a dat, la rândul său, asigurari că se rezolvă, „să fie bine”, spune păgubita. Contactat telefonic, acesta nu a dorit să detalieze ce măsuri concrete se vor lua pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.
Oamenii din zonă spun că au văzut și câte 30 de mistreți la un loc.
Fenomenul de la Lujerdiu nu este unul singular. La mijlocul primăverii, mistreții au distrus porumbul la o fermă din Fundătura. Apoi au dispărut din zonă, în perioada în care s-au raportat cazuri de pestă porcină.
vezi pe același subiect