taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare
mircea rosca cornesti

Mircea Roșca, candidat la primăria Cornești: „M-am alăturat PRO România din convingere”

Candidatul PRO România pentru Primăria Cornești, dl. Mircea Roșca: ˝M-am alăturat PRO România din convingere: pentru că eu cred în doctrina social-liberală pe care o promovează acest partid, cred cu tărie că în ziua de azi, succesul unei comunități vine din găsirea unui echilibru între partea de protecție socială și partea de inițiativă privată, cu libera concurență˝

Domnule Mircea Roșca, ce v-a determinat să intrați în cursa electorală pentru Primăria Cornești?

Să vă spun sincer, ideea nu îmi aparține. Mulți prieteni pe care îi am în comună, atunci când treceau pe la magazinul din Lujerdiu, după ce discutam despre diverse lucruri care se petrec pe la noi, îmi tot spuneau: ˝de ce nu candidezi și tu la primărie, Mircea? Ai fi bun de primar!˝. Auzind asta de atâtea ori, am început să mă gândesc și eu serios la această opțiune și am hotărât că îmi voi depune candidatura. Chiar îmi pasă ce se întâmplă în comuna noastră și îmi plac mult oamenii de aici, îi ajut și acum cât și cum pot, dar e puțin față de cât și cum ar avea nevoie. Am câteva idei despre cum se pot face lucrurile mult mai bine, astfel încât cetățenii să aibă parte de o viață mai bună. Sunt unii care s-au ridicat, și-au făcut ferme, sunt asociații, dar nu este suficient, se poate mai mult.

Am înțeles că prietenii dumneavoastră v-au încurajat să candidați. Dar de ce ați ales să faceți asta din partea PRO România?

Eu nu am mai făcut parte din niciun partid politic până acum. M-am alăturat PRO România din convingere: pentru că eu cred în doctrina social-liberală pe care o promovează acest partid, cred cu tărie că în ziua de azi, succesul unei comunități vine din găsirea unui echilibru între partea de protecție socială și partea de inițiativă privată, cu libera concurență. În plus, îl cunosc pe Remus Lăpușan, lider județean al PRO România Cluj, care m-a convins că acest partid este orientat către oameni, spre problemele și nevoile lor, și nu spre susținerea unor cauze ale diverselor grupuri de interese.

Spuneați că știți ce trebuie făcut în Cornești pentru ca oamenii să o ducă mai bine. Ne puteți da câteva exemple concrete?

Sigur că da. În primul rând, toți locuitorii comunei ar trebui să poată umbla pe drumuri fără noroi și atâta praf – trebuie să terminăm asfaltarea sau, după caz, pietruirea ulițelor din toate satele aparținătoare. Tot pe partea de infrastructură – trebuie să finalizăm povestea cu canalizarea. Există sistemul de canalizare, dar oamenii nu s-au racordat pentru că nu există proiecte individuale. Trebuie să găsim surse de finanțare pentru proiectele individuale de racordare, astfel încât oamenii chiar să beneficieze de această facilitate. Primăria a lăsat lucrurile făcute doar pe jumătate. Apoi, putem găsi finanțare pentru racordarea localităților aparținătoare la rețeaua de gaz metan, care acum ajunge doar până în Fundătura. Nu este foarte complicat, m-am interesat deja cam ce trebuie să facem, trebuie doar bunăvoință și mai ales bună-credință. Avem mult teren neproductiv, pe care nu putem cultiva nimic. Ei, terenul ăla poate fi împădurit, stabilizăm și solul, dar și lăsăm generațiilor viitoare o moștenire de ordin ecologic să-i zicem așa.

Cum vă gândiți să atrageți tineri în comună?

Din păcate, satele sunt destul de îmbătrânite, media de vârstă e undeva la 65 de ani, așa că trebuie să facem ceva pentru a reține tinerii aici. În ultima vreme, am remarcat un interes crescut pentru renovări și construcții noi aici în comuna noastră, ceea ce îmi dă speranță. Dar trebuie să îi ajutăm și de la nivel administrativ; există măsura aceea cu terenul pentru locuințe: din rezerva primăriei, se pot da loturi de teren celor care au până în 35 de ani și vor să își construiască o casă. Plus că eu sunt dispus de exemplu ca de la magazinul pe care îl am acum, să ofer un discount pentru materialele de construcții cumpărate de tinerii care au primit teren pentru case.

Comuna Cornești se află în zona preorășenească, e foarte aproape de Gherla, Dej, și chiar de Cluj-Napoca. Credeți că se poate profita cumva în urma acestui fapt?

Da, cu siguranță, Până acum, singura modalitate în care pot spune că am ˝profitat˝ noi, locuitorii din Cornești, a fost aceea că era foarte ușor pentru populația activă să ajungă la lucru în oraș (pentru că aici la noi nu prea sunt locuri de muncă). Dar putem gândi lucrurile și în sens invers: haide să vină și investitorii aici, să creeze locuri de muncă, având în vedere că suntem aproape de orașe importante, de infrastructura rutieră europeană (E 576) și chiar de Aeroport, dacă e vorba de transport al produselor. Uitați, eu cred de exemplu că la noi ar funcționa foarte bine o fabrică de mobilă, ar fi forță de muncă pentru asta. În plus, mai avem un domeniu extrem de puțin exploatat, care de asemenea ar putea beneficia din plin în urma așezării noastre geografice, și mă refer aici la turism. Majoritatea satelor din comună sunt de-a lungul drumului județean 109B, deci sunt ușor accesibile. Se poate face foarte ușor un traseu turistic de incursiune în epoca medievală. Majoritatea satelor sunt atestate documentar încă din secolele XIII-XIV. În Lujerdiu, avem biserica ortodoxă din piatră, ctitorită de Mihai Viteazu. Foarte aproape este Cetatea Dăbâca, ce a aparținut Voievodului Gelu. În Tiocu de Sus avem încă un monument istoric religios: Biserica Reformată Calvină, care datează din sec. XIII-XIV. Din Igriția putem ajunge ușor la locul unde a avut loc Răscoala de la Bobâlna din 1437. Vizitatorii se pot caza într-una dintre gospodăriile țărănești unde pot redescoperi autenticitatea satului românesc. Știți că și poetul nostru Lucian Blaga spunea că ˝veșnicia s-a născut la sat˝! Avea dreptate…

sus(1)jos(12)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns