taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
ioan fartan primar sanmartin cluj

Minune într-o comună de lângă Gherla: oamenii și-au ales un alt președinte, din primul tur, ce explicație are primarul

Despre primarul Ioan Fârtan de la Sânmartin se știe că are o magie aparte asupra alegătorilor din comuna pe care o conduce. Fie că a fost membru PNL, fie că a trecut la PSD, edilul a dat tonul întotdeauna când a fost vorba despre alegeri, locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidențiale. Oamenii din satele pe care le conduce, Sânmartin, Ceaba, Cutca, Diviciorii Mari și Mici, Măhal, Sâmboieni și Târgușor, par să îl asculte orbește, ceea ce înseamnă că au mare încredere în el. Iar încrederea nu se câștigă așa ușor.

Duminică a fost în comuna Sânmartin o prezență uriașă la urnele de vot, de aproape 80%. Rezultatele de aici au lăsat mască toată lumea, pentru că nu seamănă deloc, dar deloc, cu cele de la nivel național, de la Cluj sau de la Gherla. Alegătorii din comună par a veni din altă lume. Asta cu atât mai mult cu cât președintele ales la Sânmartin nu este niciunul dintre favoriții pentru marea finală, Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă sau Dan Barna.

Peste 57 % din voturile valabil exprimate la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie la Sânmartin l-au desemnat drept câștigător pe candidatul independent Mircea Diaconu. Într-o comună cu primar membru PSD, situația te face să ridici o sprânceană, întrebător: „Și totuși, care e șmecheria?”

Răspunsul îl dă chiar primarul Ioan Fârtan. Acesta a explicat că a fost foarte nemulțumit de cele întâmplate înainte de alegeri. „La noi întotdeauna au fost rezultate bune la alegeri. Acum așa au fost împrejurările, să dăm votul lui Diaconu. Așa am hotărât de data asta. Am avut niște supărări, acum nu le mai am, s-a rezolvat. Am pus membri în secțiile de votare și mi i-au schimbat de la Cluj, cu oameni din Constanța și Bacău, când noi avem oameni din comună. Sigur că m-au suparat. La mine în comună niciodata nu s-a furat. La mine așa votează lumea unde știe că sunt eu. Mi-au schimbat membrii, am schimbat foaia!”

Întrebat cum se va vota la Sânmartin în turul al doilea, primarul Fârtan are un răspuns în aceeași notă: „Încă nu suntem deciși. Eu sunt omul corect, căruia îi place deptatea și dacă omul zice o treabă, să se țină de cuvânt. Eu iau decizii împreună cu oamenii și cu consilierii. Am făcut drumurile în aproape toată comuna, mai avem câteva capete, acum lucrăm la canalizare și apă, suntem în  faza de licitație, anul viitor cred că se va executa. Stăm bine!”.

primar sanmartin cluj ioan fartan

Dacă cineva nu crede cele întâmplate, să mai știe că la Sânmartin, când sunt alegeri locale, nu mai candidează nimeni. Știu că nu au nicio șansă. În 2016, Ioan Fârtan a câștigat alegerile cu 100% din voturi. Este primar ales de 23 de ani, fără întrerupere.

Rezultate alegeri prezidențiale 2019 la Sânmartin

  • Mircea Diaconu – 520 voturi – 57,46%
  • Klaus Iohannis – 175 voturi – 19,34%
  • Viorica Dăncilă – 64 voturi – 7,07%
  • Kelemen Hunor – 45 voturi – 4,97%
  • Dan Barna – 38 voturi – 4,20%

La alegerile prezidențiale din 2014, prezența la vot la Sânmartin a fost și mai mare, de 95%. Atunci, din totalul alegătorilor, 75% au votat pentru Victor Ponta, iar 25% cu Klaus Iohannis.

foto: arhiva

sus(30)jos(38)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns