taxi gherla telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant angajare locuri de munca infirmier camin varstnici rebeca snatioana gherla dej cluj

Mihai Eminescu, o poveste

Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, simbol al culturii și al spiritualității românești, dar sărbătorind, în același timp, și Ziua Culturii Naționale, elevii Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” Gherla l-au omagiat pe poet printr-o serie de activități cultural-artistice, desfășurate în perioada 15-17 ianuarie 2020.

„O poveste, o poveste, cum n-a fost nici nu mai este
Care de frumoasa lumei, lumei însăşi dă de veste“ (Mihai Eminescu, O poveste…)

Scopul activităților a fost de a evoca personalitatea poetului național, de a aduce în prim-plan crâmpeie din opera și activitatea literară a scriitorului, sensibilizându-i astfel pe elevi și familiarizându-i cu inegalabila lume eminesciană.

Dacă în anii precedenți activitățile desfășurate au avut caracter festiv, accentul căzând asupra unor programe artistice susținute de elevi talentați, de această dată accentul s-a deplasat asupra unor activități capabile să antreneze colectivele întregi de elevi, problematizându-se, dezbătându-se, analizându-se modul de receptare a operei eminesciene prin lectură și interpretare.

S-au organizat astfel activități specifice claselor gimnaziale și liceale, adecvate așadar particularităților vârstei și nivelului de înțelegere caracteristic fiecărei clase în parte.

Organizată de catedra de limba și literatura română a școlii, cu implicarea directă și susținută a fiecărui cadru didactic din catedră, activitatea a avut câteva obiective comune: evocarea personalității poetului, a biografiei sale, cunoașterea de către elevi a unor creații reprezentative sau descoperirea operelor din manuscrise, producerea de texte originale dedicate poetului sub semnul geniului său creator, problematizarea și conștientizarea rolului lecturii/al receptării personalității poetului.

Eminescu a fost omagiat într-un mod inedit la clasa a V-a C. Prof. Claudia Ielcean a supus atenției elevilor cinci puncte: Cine a fost Eminescu? Cine a fost prietenul cel mai bun al lui Eminescu? Cine a fost iubita lui Eminescu? Cum ne raportăm noi la Eminescu? Știați că…Eminescu…?
Toate cele cinci puncte din activitate au fost realizate de cinci grupe de elevi care, prin informații și recitări de poezie, au reușit să capteze atenția celorlalți elevi, astfel încât la finalul orei dedicate lui Eminescu, toți elevii au fost mai aproape de marele poet și mult mai dornici de a cunoaște cât mai mult despre el. Activitatea s-a încheiat cu realizarea unor creații personale ale elevilor, intitulate „Despre Eminescu”

Elevii claselor a V-a A și a VI-a A, B îndrumați de prof. Mihaela Mureșan și prof. Ioana Dumitrescu au pătruns prin lectură, respectiv prin audiție, în lumea minunată a basmului eminescian Făt-Frumos din lacrimă, cei mai mari dezbătând și aspecte legate de stilistica textului. De asemenea, elevii clasei a V-a A au vizionat un material documentar adecvat capacității lor de percepție și au recitat poezii cunoscute din creația autorului.

Aceași activitate au desfășurat-o elevii clasei a VII-a B, sub îndrumarea doamnei prof. Mihaela Mureșan. Ei au recitat fragmente din poezii, precum Stelele-n cer, Luceafărul, Pajul Cupidon…, Revedere, Tu ce-i o curtenire…, Adio, O, rămâi, Lacul, La steaua, Pe lângă plopii fără soț, Când amintirile…, Ce te legeni?, iar apoi, valorificând creațiile artistice memorate, au realizat caligrame și desene inedite. În plus, activitatea lor s-a canalizat și pe o coordonată de documentare.

Elevilor li s-au prezentat câteva dintre fotografiile realizate după poeziile prezente în așa numitul „Caiet Roșu”, unul dintre cele mai valoroase manuscrise eminesciene aflate în Fondul de Colecții Speciale din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare  ,,Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, pe care elevii l-au descoperit în anul școlar anterior în urma vizitei la această instituție. Este vorba de celebrul „caiet roşu”, un album ce conţine poeziile transcrise de Eminescu pentru Mite Kremnitz, cumnata lui Titu Maiorescu, pentru care poetul a făcut o pasiune. El a oferit caietul iubitei sale în 4 ianuarie 1879, cadou pentru ziua ei de naştere. Manuscrisul conţine cinci poezii în transcrierea poetului (Cu mâne zilele-ţi adaogi, Despărţire, Foaie veştedă, Rugăciunea unui dac şi Atât de fragedă) la care se adaugă încă patru, copiate în acelaşi caiet, de data aceasta de cea căreia îi dăruise caietul (Ce te legeni codrule, La mijloc de codru des, O mamă  şi Mai am un singur dor).

Studiul vieții autorului și întocmirea de materiale powerpoint, precum și recitarea unor poezii emblematice din creația eminesciană au constituit la nivelul clasei a VII-a A momente de implicare și dăruire, realizate sub coordonarea prof. Elena Dobocan. Dornici de implicare în realizarea unei activități frumoase, dar și dornici de a-și îmbogăți cunoștințele s-au dovedit a fi elevii conduși de doamna prof. Elena-Andreea Rusu, elevi din clasele a VI-a C și a VII-a C, care au pregătit planșe cu informații despre viața și activitatea poetului Mihai Eminescu și au dovedit interes pentru lectura operelor scriitorului prin recitare de poezii.

galerie foto: imagini de la activitățile cu elevii

galerie foto gherla

Activități similare, minuțios pregătite și organizate, s-au desfășurat la clasele a VIII-a A și D sub coordonarea prof. Adriana Rus și prof. Mihaela Mureșan. Activitatea desfășurată la clasa a VIII-a A, cu tema „Amintiri despre Eminescu” – medalion literar, s-a bucurat de un bogat material ilustrativ (date biografice ale poetului sărbătorit) și s-a canalizat spre dezvoltarea aptitudinilor literar- artistice ele elevilor și întocmirea unui program artistic –recitări, dramatizări, audiţii. Aspectul interdisciplinar al activităţii prin implicarea muzicii (Mai am un singur dor,  Pe lângă plopii fără soţ etc.), a imaginii plastice (tablouri cu imagini din natură), a artei dramatice (de exemplu dramatizarea unui fragment din Scrisoarea III) a contribuit din plin la receptarea operei eminesciene.

Celebrarea celor 170 de ani de la nașterea poetului a fost marcată cu interes și la clasele de liceu. Astfel, elevii clasei a IX-a B, profil uman-filologie, coordonați de prof. Ioana Dumitrescu au studiat cu multă curiozitate corespondența dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, parcurgând aspect inedite ale poveștii de dragoste dintre cei doi. Prin inspirata alegere a prof. Elena Dobocan, elevii clasei a X-a A au vizionat filmul documentar cultural „Eminescu, Veronica, Creangă”, în regia lui Octav Minar. Pelicula, realizată în anul 1914 și prezintând documente, fotografii și imagini din locurile în care au trăit sau prin care au trecut Mihai Eminescu, Veronica Micle și Ion Creangă, a fost primită cu interes și curiozitate de elevii care au apreciat autenticitatea imaginilor, filmate la începutul veacului trecut, considerate adevărate documente istorice.

Elevii clasei a XI-a B, profil uman-filologie, îndrumați de prof. Ioana Dumitrescu, s-au familiarizat cu romantismul creației eminesciene și au participat la o dezbatere, care a avut în centru următoarele probleme: receptarea poetului național de către adolescenți, „Eminescu – explicat fratelui meu” (cu trimitere la cartea semnată de doamna prof. univ. Ioana Both) și nevoile noastre identitare. Perspectivele elevilor au fost întregite prin urmărirea unui material video al TVR3, cu participarea unor specialiști, eminescologi, teoreticieni ai literaturii.

Pentru câteva zile, școala a fost în sărbătoare, elevii au intrat în povestea poetului omagiat, s-au bucurat de lecțiile de literatură, iar cadrele didactice de copii frumoși, de mințile lor iscoditoare, aspirând spre înțelepciune și învățătură.

prof. Ioana Dumitrescu

sus(10)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

1 comentariu

  1. Felicitari pentru elevii si profesoarele lor pentru aceasta activitate cultural educativa interesanta, exemplu pozitiv de invatamant si educatie....

    sus(5)sus(0)

Lasă un răspuns