taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
carte lansare muzeu dujardi

„Mekeke”, o carte altfel – lansare volum Edmund Dujardi – FOTO

De o prezența a publicului peste așteptări a avut parte Edmund Dujardi vineri seară la muzeul de istorie, când s-a lansat cartea „Mekeke”.

„Dodo”, cum îl cunosc prietenii, este preot şi om de litere, preşedintele Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu” de pe lângă Casă Municipală de Cultură Gherla.

Zeci de gherleni şi chiar clujeni au ținut să fie prezenți la lansarea de carte, pentru întâlnirea cu ”Mékéké”, un pseudo-tratat despre adevărata pseudo-psihologie a copilului şi nu numai.

Cine este acest Mékéké? Răspunsul l-a dat chiar autorul cărţii. El este real. De fapt şi cartea este un efort de a acorda realitatea basmului la basmul realităţii. Lămurirea enigmei nu depinde de cel care dă răspunsul, ci de cel care-l primeşte. Asta a încercat să desluşească şi directorul muzeului gherlean, dr. Mihai Meşter, în cuvântul său de salut.

Cuvinte de apreciere au avut la adresa autorului şi doi oameni de litere şi artă din Gherla, pictorul Martin Lengyel şi poetul Nicolae Suciu, nelipsiţi de la astfel de acţiuni literare. A vorbit despre experiența personală avută cu această carte poeta Puşa Lia Popan, care a realizat ilustrațiile pentru volum.

carte lansare muzeu dujardi

Cartea este o comedie, cum a recunoscut chiar autorul, care consideră prima sa apariţie editorială drept un dar pentru toată lumea. De ce un preot a ajuns să scrie o carte de acest fel? Pentru că asemenea altor personalități românești, că Petru Maior, Gheorghe Șincai, Simion Bărnuțiu, Timotei Cipariu sau Ion Agârbiceanu, mai puțin cunoscuți că preoți greco-catolici, autorul a înțeles că are o menire și dincolo de a oficia liturghia la biserică.

„Literatura este în primul rând memorie, iar „Mékéké” este memoria gândirii celui care am fost cu toţii în copilărie. Mai înfiorător este faptul că unii nu vor scăpa de el niciodată!”, a subliniat autorul în prefaţa cărţii.

Cartea este una care se citeşte pe nerăsuflate și este scrisă în limbaj pur ardelenesc. Câteva pasaje din carte, lecturate de scriitor, au stârnit râsetele publicului, care a savurat din plin amintirile pline de haz. „Cei mici nu vor înțelege, pentru că ei nu au capacitatea nostalgiei”, a mai spus Dujardi.

carte lansare muzeu dujardi

Partea muzicală a întâlnirii a fost susţinută de grupul „Camera Muzicală III”, format din instrumentiştii Marius Guţă, Gheorghe Neamţu şi Cristian Pop. Au mai cântat Constantin Istici la nai și Irimie Perşa la fluier, iar ca o surpriză plăcută, la sfârşitul manifestării de suflet, Sergiu Oltean, un prieten apropiat al gazdei, a interpretat o piesă muzicală la chitară.

La final, un lung șir de cunoscuți și prieteni au așteptat autografe de la autor, care a oferit volumul său în dar celor prezenți.

Szekely Csaba

sus(59)jos(9)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns