taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
coronavirus italia

Măsuri anti Coronavirus la Cluj, după epidemia izbucnită în Italia

Epidemia de îmbolnăviri cu Coronavirus din Italia, soldată cu patru morți, îi pune pe gânduri pe românii stabiliți în peninsulă, care se tem pentru viața lor.

Italia a devenit peste noapte țara cea mai afectată de îmbolnăviri din Europa. În ultimele trei zile, patru persoane au decedat. Este vorba despre vârstnici de 77, 78 și 84 de ani și de o femeie bolnavă de cancer. În țară sunt confirmate 165 de cazuri de persoane infectate, dintre care 2 s-au recuperat.

11 localități, dintre care 10 în Lombardia și unul în Veneto sunt în carantină, iar 50,000 de oameni nu le mai pot părăsi. Autoritățile au anunțat închiderea localurilor publice ca barurile, restaurantele, cluburile. Unitățile de învățământ din zonele afectate sunt închise toată săptămâna, evenimentele sportive au fost anulate, slujbele de la biserici au fost suspendate.

video: într-o localitate sub carantină din Italia, totul e închis, străzile sunt pustii – 23 februarie 2020

În Padova (Veneto) se află la muncă și Mihai, un bărbat din Gherla. Acesta a povestit care este situația la fața locului. „Mă duc să fac plinul cu apă și mâncare, că presimt că se vor închide toate. Nu se mai gasesc deloc măști. Am fost la farmacii, peste tot e stoc epuizat. Până la urmă am găsit ultimele măști la un magazin de cartier, mai aveau 8, le-am luat pe toate. Sunt mulți care efectiv râd și au împresia că e o glumă, dar treaba e cât se poate de serioasă!”

Români în Italia

În Italia trăiesc și muncesc în jur de 1.200.000 de români, iar vestea înfiorătoare a epidemiei de Cornavirus i-a făcut pe mulți să se găndească să revină acasă. Dar pentru România, ei sunt potențiali purtători ai virsului.

Prefectura Cluj, alături de Serviciile Publice Deconcentrate cu atribuţii în vederea menţinerii sănătăţii publice, sunt pregătite pentru intervenţie la aeroportul „Avram Iancu” Cluj-Napoca, se arată într-un comunicat al instituției.

La nivelul judeţului Cluj s-au făcut următoarele pregătiri, în ceea ce priveşte menţinerea siguranţei şi a sănătăţii publice:

– S-a asigurat accesul separat al călătorilor care sosesc în aeroport, urmând ca medicul de la Direcţia de Sănătate Publică, un medic al cabinetului medical al aeroportului, cât şi personalul SMURD, să evalueze datele şi parametrii medicali ai călătorilor;

– Persoanele asimptomatice vor rămâne la domiciliu, în condiţii de carantină, timp de 14 zile, sub supravegherea directă a Direcţiei de Sănătate Publică;

– Dacă vor exista persoane care prezintă simptome specifice, acestea vor fi transportate cu autospeciale specializate, sub supraveghere avizată, respectându-se condiţiile de siguranţă pentru menţinerea sănătăţii publice;

– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca este pregătit pentru preluarea pacienţilor a căror simptomatologie ridică suspiciunea de infectare cu noul Coronavirus (COVID-19);

– Instituţia Prefectului – JUDEŢUL CLUJ, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu autorităţile locale şi judeţene au identificat două noi spaţii de carantinare suplimentare, aflate la acest moment în curs de amenajare, care să asigure izolarea pentru 14 zile a persoanelor simptomatice, dacă astfel de situaţii vor exista.

– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, cât şi Direcţia de Sănătate Publică este pregătită să suplimenteze personalul, dacă situaţia o impune.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj împreună cu Instituția Prefectului Județului Cluj, Direcția de Sănătate Publică Cluj și celelalte instituții publice din perimetrul aeroportului implementează noi măsuri în vederea combaterii răspândirii coronavirusului.

Pentru pasagerii care se întorc din Italia a fost creat un filtru suplimentar, amplasat în terminalul vechi al aeroportului, care asigură accesul separat de restul pasagerilor. De asemenea, călătorii care sosesc la Aeroportul Cluj cu cursele din nordul Italiei sunt supuși unor proceduri speciale.

Un medic de la Direcția de Sănătate Publică Cluj, împreună cu angajații cabinetului medical din cadrul aeroportului evaluează datele și parametrii medicali ai pasagerilor, iar în cazul în care, unul dintre călători prezintă suspiciunea de infectare cu coronavirus, acesta este izolat și preluat de autoritățile medicale.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a implementat o serie de măsuri în vederea combaterii răspândirii coronavirusului. În acest sens, au fost distribuite pasagerilor materiale informative și carduri de alertă, iar călătorii care ajung la Aeroportul Cluj din zonele afectate de coronavirus sunt supuși unor controale medicale. De asemenea, au fost sporite măsurile de igienă din cadrul aeroportului prin dezinfectarea frecventă a spațiilor publice, iar asistenții medicali din cadrul Aeroportului Cluj oferă sprijin permanent pasagerilor care au nevoie de sfaturi sau îngrijiri medicale. Aeroportul Cluj colaborează în permanență cu autoritățile din domeniul sănătății publice, cu autoritățile care își desfășoară activitatea în cadrul aeroportului, dar și cu companiile aeriene pentru implementarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Coronavirus la zi

De la sfârșitul anului 2019, când au fost semnalate primele cazuri de îmbolnăviri în China, s-au înregistrat  peste 79.000 de cazuri de infestări, dintre care 77.000 de cazuri în China, 763 în Coreea de Sud, 165 în Italia, 147 în Japonia.

Totalul deceselor la zi este de 2.619 persoane, dintre care marea majoritate, 2.600, în China.

Din totalul celor peste 77.000 de persoane infectate, 25,000 s-au recuperat.

Cum se manifestă virusul

Infecția se transmite de la om la om prin respirație, tuse sau strănut. Perioada de incubație este de regulă între 2-14 zile. Simptomele pot include febră, tuse, respirație dificilă. Complicațiile pot produce pneumonie, deficiență respiratorie și pot duce la deces.

Nu există deocamdată un vaccin sau tratamente antivirale, iar eforturile de tratare vizează simptomele. Mai multe organizații din lume dezvoltă vaccinuri și testează medicamente antivirale, dar acestea trebuie testate pe animale înainte de a trece la teste umane.

Pentru evitarea infectării se recomandă spălarea mâinilor. Persoanelor care suspectează că poartă virusul li se recomandă să își monitorizeze starea timp de două săptămâni, să poate o mască chirurgicală și să anunțe mai degrabă telefonic autoritățile, decât să se prezinte la unitatea medicală.

foto: thethaiger.com

sus(10)jos(3)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns