taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj locuri de munca angajare gherla dej cluj supercom sofer muncitor
porci

Măreţia şi decăderea ISCIP Bonţida. De pe vremea când ieşeau fleicile de porci pe poartă, în cizme, la ruinele de azi

In vremuri nu foarte indepartate, fermele de porci din Romania alimentau toate marile centre de desfacere, aprovizionand mai mult decat satisfacator intreaga populatie a României.

Capitalismului salbatic nu i-a placut foarte mult acest lucru, pentru că occidentul voia să vândă el carne românilor, astfel ca dupa ’90 a inceput marea privatizare, despre care FMI si alti dirijori internationali au repetat zilnic ca e nevoie urgentă!

S-a trecut rapid la fapte si aproape tot ce producea, fabrici, uzine, intreprinderi, s-au inchis, s-au vandut pe bani de nimic ori s-au bagat in faliment prin metoda clasica a inecarii în datorii.

Toate astea cu acceptul tacit al minunatilor guvernanti. Unii si-au luat comisioanele barosane, cativa au facut si ceva anisori de puscarie, iar acum se bucura in tihna de pensie prin vilele construite pe domenii nemarginite, ori prin tarile calde. Iar altii spun si azi ca n-au stiut nimic.

Tarziu au inceput romanii sa-si dea seama ca de fapt toata marsavia era despre lichidarea productiei româneşti și transformarea țării într-o importantă piață de desfacere. Si uite-așa, România a ajuns să cumpere din Europa sau de aiurea ceea ce ieri producea la cea în curte.

Azi ne oprim la Bonțida. In 1989, la I.S.C.I.P. (Intreprinderea de Stat Pentru Creșterea și Îngrășarea Porcinelor), cea mai mare unitate de acest fel din Cluj și loc fruntaș pe țară, alături de Comtim Timișoara, se creșteau 160.000 de capete, iar aici lucrau în jur de 1.000 de oameni. Cea mai mare parte a producției era exportată în străinătate – Ungaria, Franța, Spania etc.

ferma porci

Unde muncești, de-acolo trăiești

Magistratul pensionar Ion Turcu își amintește despre vremurile trecute, când principiul „unde muncești, de-acolo trăiești”, era aplicat cu sfințenie.

***

Întreprinderea ISCIP Bonțida avea ca obiect de activitate prăsila și îngrășarea porcilor, pentru export. Pe poartă ieșeau fleicile în cizmele de cauciuc și în cămășile muncitorilor. Miracolul era incontestabil. Dar cum Miliția din comună nu era sensibilă la miracole și organiza controale la poartă la intervale cunoscute numai de ea, aresta 10-20 de ”infractori” și îi trimitea în judecată în procedura infracțiunilor flagrante. Cu un asemenea caz care implica un grup de 80 -100 de inculpați am fost confruntat eu în iarna lui 1988. Văzând proporțiile cazului mi-am asumat judecarea și, așa cum erau îndrumările conducerii Tribunalului, dar și ale Ministerului Justiției, am decis să utilizez și o ”metodă de influențare obștescă”, cea mai adecvată fiind în acest caz pronunțarea sentinței de condamnare la locul faptei. Locul pronunțării era cantina, situată imediat după intrarea în incintă. Inculpații erau arestați și păziți de Miliție. Eu am parcat automobilul în afara incintei și după pronunțare am revenit la automobil. În acel moment se petreceau două mișcări:

1. Pe poarta mică ieșeau muncitori care aveau în cizmele de cauciuc fleici vizibile cu ochiul liber, ca dovadă a eficienței măsurii de influențare obștească.

2. Pe poarta mare intra Dacia 1310 neagră a procurorului-șef al județului cu șoferul la volan fără alți pasageri. Probabil că fusese invitat la o partidă de golf, fără nicio legătură cu ceea ce făceau muncitorii. Mai probabil este că acel șofer fura cu portbagajul în timp ce muncitorii furau cu buzunarul. Și mai probabil este, însă, că șoferul se afla în misiune ordonată de șeful său.

Și când te gândești că toate acestea se petreceau numai și numai datorită miracolului!

iscip bontida 1980 cluj porci intreprindere

foto sus: ISCIP Bontida, 1980

Boala lungă, moarte sigură

Dupa revolutia din 1989, intreprinderea si-a schimbat numele in Suinprod, Agrocomsuin SA si apoi a fost privatizata, fiind cumparata de Agroflip SA, cu aproximativ 400.000 de euro, de catre omul de afaceri clujean Liviu Florian, ruda prin alianta cu fostul ministru (puscarias la Gherla) al agriculturii, Ioan Muresan.

Declinul unitatii a continuat de la an la an. Relatarile din presa spun ca pana in 2005, numarul porcilor de la Bontida scazuse la 20.000, iar un an mai tarziu mai ramasesera vreo 3.500. Sugrumata de datorii, pana la moartea clinica a mai fost doar un pas.

In prezent, din ISCIP Bontida a ramas o ruina. De aici s-a furat si ultima bucatica de fier vechi. Doar dupa fotografiile vechi se mai poate reconstitui maretia intreprinderii de altadata.

iscip bontida porci ruine

 sursa fotografii alb/negru: arhiva Asociației Minerva

sus(11)jos(21)

Lasă un răspuns