ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
manastirea nicula 1937

Mănăstirea Nicula pe la 1900

manastirea nicula 1937Mănăstirea Nicula – important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord.

Biserica mănăstirii a adăpostit de-a lungul timpului renumita icoană pictată în anul 1681 de meșterul Luca din Iclod. Conform unui proces-verbal întocmit de ofițeri austrieci, icoana ar fi lăcrimat între 15 februarie și 12 martie 1699.

În anul 1713 guvernatorul Transilvaniei Sigismund Kornis a dus icoana la reședința nobiliară de la Castelul Kornis din satul Benediugu Dejului, de unde aceasta a ajuns la Cluj. Apoi icoana s-a întors la Nicula, în bisericuța de lemn.

Icoana ar fi fost dăruită sătenilor de la Nicula de către nobilul român Ioan Cupșa.

Papa Clement al XIII-lea a acordat în anul 1767 indulgență plenară pelerinilor greco-catolici care călătoreau la Mănăstirea din satul clujean Nicula în sărbătorile mariane 15 august (Adormirea Maicii Domnului – Sfântă Mărie Mare) și 8 septembrie (Nașterea Maicii Domnului – Sfântă Mărie Mică).

Biserica din piatră a mănăstirii a fost edificată, lângă bisericuța de lemn construită mai înainte acolo, între anii 1875 și 1879, pe cheltuiala Episcopiei de Gherla. In 1898 a fost tencuită și acoperită cu tablă. Sub administrația lui Ioan Ivascov, fratele ctitorului, au fost ridicate în 1905 cele doua turnuri ale bisericii de către zidarul Teodor Cătana și fiul sau, lemnarii Ioan Mureșan și Alexandru Rus, împreună cu tinichigiul Dumitru Nas, toți din Gherla.

În anul 1928 papa Pius al XI-lea a acordat acestui lăcaș monahal greco-catolic statutul de Sanctuar marian.

În 1948 mănăstirea greco-catolică a fost închisă, iar călugării bazilieni au fost arestați, odată cu scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma în afara legii. Ieromonahul Leon Man, starețul mănăstirii, a fost întemnițat de comuniști și a murit în închisoarea de la Gherla.

În 18 decembrie 1948 autoritățile comuniste au instalat la Nicula primul stareț ortodox, în persoana ieromonahului Varahiil Jitaru.

  • fotografia principală dintr-un volum publicat în anul 1937
fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns