hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata constructii case zugrav instalatii reparator gherla dej cluj kimbo pizza gherla livrare la domiciliu telefon fotograf gherla dej cluj craciun

cimitir gherla detinuti politici

Mănăstire nouă la Gherla, pe dealul cărămidăriei – liturghie cu IPS Andrei la primul hram

Vineri, 9 martie, în calendar sunt pomeniți Sfinții 40 de mucenici din Sevastia Armeniei. Această zi este și ziua națională a Deținuților Politici Anticomuniști.

Aceste prăznuiri vor fi marcate la Gherla prin două evenimente. De la ora 10 are loc săvârșirea Liturghiei Sfântului Grigorie cel Mare de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului și de un sobor de preoți și diaconi, în spațiul de cult amenajat recent pe Dealul Cărămidăriei, locul gropilor comune, unde-și dorm somnul de veci cei care în regimul comunist și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței în Dumnezeu.

Al doilea eveniment are loc de la ora 17 la cinematograful Pacea, unde Radu Preda, președinte executiv al IICCMER, va susține conferința cu tema „Gherla – loc al memoriei gulagului românesc”.

Aceste evenimente se leagă și de intenția mai veche ca pe dealul cărămidăriei să se ridice un memorial. În acest sens, a avut loc un schimb de terenuri între Mânăstirea Nicula și Primăria Municipiului Gherla, schimb în urma căruia Mânăstirea a devenit proprietară a terenului de pe Dealul Cărămidăriei, având ca obiectiv tocmai edificarea unui memorial.

Cu misiunea edificării memorialului a fost numit responsabil Părintele Grigorie Benea. Prin decizie din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-a înființat mănăstirea Sfinții 40 de mucenici, iar Părintele va fi stareț al acesteia.

Vineri va fi serbat și primul hram al tinerei mânăstiri și va fi binecuvântat punctul de slujire al acestei noi unități de cult.

Mănăstirea Memorial va cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, cât și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe.

Pentru a duce la bun sfârșit acest proiect de recuperare a memoriei trecutului românesc recent și de cinstire a victimelor regimului ateu totalitar, este nevoie de sprijinul fiecăruia.

Asociația Memorialul Gherla

  • Cont RON: RO34RNCB0108155220740001
  • Mănăstirea Sfinții 40 de mucenici – Memorialul Gherla
  • Cont RON: RO34RNCB0108156262520001
  • Strada Cărămizii nr. 2, 405300 Gherla
sus(43)jos(24)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

1 comentariu

  1. ... să nu calce pe acest pământ, nici picior şi nici un pui de securist... doar să se târască... eroii vă iartă, dar urmaşii lor, nu!... nu, nu, niciodată...

    sus(16)sus(0)

Lasă un răspuns