hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

gherla strada hasdatii

Mai mulți locuitori de pe strada Hășdății dați în judecată pentru împotrivire la construcția unei biserici, cum s-a tranșat problema

Chiar dacă stau la marginea orașului, locuitorii de pe strada Hășdății din Gherla au parte de o existență destul de zbuciumată. Pe lângă anunțata ridicare a unui bloc lângă casele lor, în urmă cu doi ani localnicii au aflat că urmează să se construiască și o biserică. La gândul că vor rămâne fără lumina soarelui, din cauza construcției mai înaltă decât casele lor, oamenii s-au împotrivit, dar s-au trezit dați în judecată.

La sfârșitul anului 2016 s-a aflat că se dorește construcția pe partea dreaptă a străzii Hășdății, pe locul fostelor șine de cale ferată care duc spre Sortilemn (foto principală), a unei biserici penticostale, înaltă de aproximativ 12 metri, cam cât un bloc cu patru etaje și lungă de aproape 50 de metri.

Nemulțumiți de perspectiva unei clădiri mult prea înalte, într-o zonă de case, oamenii au dat mobilizarea și au strâns semnături de împotrivire. Au semnat zeci de localnici care locuiesc pe strada respectivă la case, dar și la blocuri.

Au urmat adrese de la avocatul reprezentantului bisericii, prin care cei care se împotriveau au fost atenționați că riscă să piardă un eventual proces și că s-ar putea să aibă de plătit despăgubiri substanțiale.

În primăvara lui 2018, un număr de 19 locuitori de pe strada Hășdății, vecini direcți cu locul construcției, au fost acționați în judecată de Biserica Cultului Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică Nr. 1.

Dosarul s-a judecat la Gherla și s-a încheiat după mai bine de o jumătate de an de înfățișări.

Prin sentința dată de magistrați în toamna lui 2018, contestatarii au fost obligați să fie de acord cu construcția, în condițiile reducerii dimensiunilor clădirii. Astfel, biserica ar urma să aibă sub 9 metri înălțime, cu laturile de aproximativ 20 de metri.

Pe 15 martie 2019, primăria Gherla a informat publicul, pe site-ul propriu și la locația viitoarei construcții, despre intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei biserici penticostale, în municipiul Gherla, pe strada Hășdății FN. Inițiator este Biserica Penticostală nr. 1 Gherla, prin Petric Ioan – pastor, cu sediul în Gherla, Str. Ștefan cel Mare, nr. 18.

Publicul a fost invitat să transmită observații și propuneri privind intenţia de elaborare a PUZ-ului în perioada 10 martie – 9 aprilie 2019, iar pe 9 aprilie a avut loc o ședință de consultare la sediul primăriei. Răspunsul la observaţiile transmise urma să fie comunicat în scris în termen de 15 zile de la încheierea perioadei de consultare a publicului, adică în perioada 10.04.2019 – 25.04.2019. „De asemenea, se va mai consulta populaţia în faza de propunere a PUZ, aprobare şi monitorizare a implementării”, s-a mai menționat în anunțul instituției.

Biserica penticostală la Gherla

Potrivit datelor obținute la Recensământul din 2011, la Gherla existau 472 de penticostali, adică 2,25 % din populația orașului.

Biserica Penticostală nr. 1 are în prezent sediul pe strada Ștefan cel Mare, iar Biserica Penticostală Speranța Nr. 2 funcționează pe strada Plugarilor. Pe strada Armenească există o altă biserică a cultului penticostal, „Biblia Deschisă”.

Pastorul penticostal și omul de afaceri Ioan Petric a cochetat și cu politica. El a candidat la primăria Gherla din partea PSDR, în anul 2000, când a obținut 478 de voturi.

sus(5)jos(152)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns