taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
drum taga habdoc

Lucrări de mântuială pe drumul Țaga – Habadoc: „Pun pietre în gropi și le udă să se lipească!”

Blestemul care apasă multe drumuri județene și comunale din județul Cluj bântuie în voie de ani buni. Planurile de modernizare sunt întârziate ani de zile din tot felul de motive, iar pe unde se mai fac lucrări de întreținere, se alege în scurt timp praful. La fel și de banii publici cheltuiți, mai bine zis aruncați pe fereastră, sub domnia unor (i)responsabili care nu prea au de-a face cu seriozitatea și grija pentru bunăstarea comunității care îi plătește, cea care i-a trimis unde sunt ca să le rezolve problemele.

„Uitați cum se plombează gropile în comuna Țaga!”, ne scrie Darius Mîrza, un cititor din zonă. „E bătaie de joc, nu se mai poate așa ceva. Vă trimit și niște poze, e drumul de la Ţaga spre Buza. L-au mai plombat odată tot așa, cu pământ și pietre, iar apoi l-au udat, ca să se prindă de gropi. În câteva zile, gropile au fost la loc!”

Nici primarul din Țaga, Romulus Mîrza, nu are cuvinte de laudă pentru ce se întâmplă. „Cei de la Drumuri Județene au început să-și bată joc de drumul Țaga – Habadoc. Îl plombează cu piatră, o să reziste până la prima ploaie”, spune el.

Primarul a precizat că operațiunea Plomba a început săptămâna trecută. „Sunt cei de la RADPP, fac numai cârpeli. E un fel de praf în ochi. Momentan nu mai dai în groapă, dar la prima ploaie, pietrele sar afară. L-au pus pe un om să măture gropile, cu un măturoi, iar ceilalți veneau și puneau piatra, așa se lucrează. Pe când plecăm de aici, gropile sunt la loc, au zis chiar oamenii care lucrau!”

Drumul de la Sântejude așteaptă de ani de zile Paștele… Cailor

„De trei ani de zile facem hârtii ca să modernizăm un drum”, spune primarul. „Ne-au tinut pe loc cei de la Mediu, care au zis că șoseaua trece pe lângă lacul de pe Valea Sântejudelui. La 150 de metri este situl Natura 2000 și nu cumva să deranjăm broaștele și păianjenii. Apoi ne-au întârziat de la Ministerul Finanțelor, care au trebuit să verifice fiecare etapă a proiectului. Licitația a început pe 10 septembrie 2018 și s-a încheiat doar în februarie 2019. Aveam jumătate din banii necesari din 2017 și noi am crezut că ne apucăm de drum primăvara trecută. Acum mă face lumea mincinos și pe bună dreptate, pentru că încă n-a început lucrul.”.

Proiectul are o valoare de aproximativ 4.500.000 de lei și cuprinde modernizarea a aproximativ 10 kilometri de drum și înlocuirea a peste 40 de poduri și podețe. Modernizarea vizează drumul care face la dreapta de la Sântioana spre Sântejude, până în centrul satului, două ulițe din Țaga, de la școală spre biserică și până în capătul satului și o uliță în Năsal. Drumul va fi înălțat cu 60 cm, iar 3 kilometri vor fi excavați.

„In urmă cu două săptămâni am plătit aproape 200 de milioane lei vechi la Inspectoratul de Stat în Construcții. Am facut și contractul cu dirigintele de șantier, iar pe 8 aprilie se dă ordinul de începere a lucrărilor”, mai spune primarul. „În 4-5 luni ar trebui să fie gata”.

În ce privește „Drumul Bistriței”, acesta se află în licitație de 4 ani de zile, deși se face din bani europeni. „Pe 5 decembrie s-a deschis licitația, dar durează până se evaluează, până se trimit documentele la Satu Mare, până dau OK la fiecare punct al licitației – execuție, proiect, dotarea tehnică a executantului. Dar noi sperăm ca și acest proiect sa înceapă anul ăsta.”, mai spune primarul.

„Drumul Bistriţei” – DJ 172A (limită jud. Bistriţa-Năsăud – Ţaga), de la km 33+000 la km 39+400, în lungime de 6,4 km; DJ 109C (intersecţie DJ 172A) Ţaga – Sucutard (intersecţie DJ 161G), de la km 17+600 la km 25+260, în lungime de 7,66 km; DJ 161G (intersecţie DJ 109C) Sucutard – Petea – Pălatca – DN 16, de la km 0+000 la km 19+440, în lungime de 19,4 km; DJ 161 (intersecţie DN 16) Gădălin – Bonţida – DN 1C, de la km 0+000 la km 17+000, în lungime de 17 km şi DJ 109 (Răscruci – Borşa – Aşchileu – limita jud. Sălaj), între km 0+000 şi km 32+670, în lungime de 32,67 km.

sus(1)jos(8)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns