taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj locuri de munca angajare gherla dej cluj supercom sofer muncitor
bloc strada hasdatii gherla

Locuitorii de pe strada Hășdății protestează din nou față de proiectul blocului de locuințe, ce răspunde investitorul

Pentru ziua de miercuri, 31 martie, de la ora 14, este anunțată ședință de consiliu local. Reintroducerea pe ordinea de zi a unui proiect care se referă la construcția unui bloc de locuințe pe strada Hășdății reaprinde spiritele în rândul locuitorilor de la case de pe această stradă, care au mai multe motive pentru a se opune.

Într-un mesaj public, aceștia se adresează locuitorilor orașului, dar și consilierilor locali.

„Dragi locuitori ai municipiului Gherla,

Urmează episodul 4 al telenovelei marca PSD, de dată asta prin noul purtător de stindard, tânărul Băgăcean Vasile, urmașul devotat al lui Ioan Neselean, care dorește se pare la neinfinit (de ce oare?) construcții de blocuri în zona de case pe strada Hășdății.

Dragi cetățeni ai orașului Gherla, ceea ce dorim să transmitem prin aceste demersuri este că noi nu ne opunem construcțiilor în general, dar ne opunem celor care tratează de ani de zile orașul Gherla ca pe tarlaua proprie (construcții de blocuri pe strada Mintiului, Gârlei, Grădinarilor, Hășdății)

foto arhiva: construcție bloc strada Mintiului, 2009

bloc strada mintiului gherla

Noi ne opunem acestor proceduri în care singurul lucru important sunt banii, câștigați de investitor fără a ține cont de oamenii care locuiesc în aceste zone, de felul în care aceste construcții le afectează viață, liniștea, bunăstarea, de felul în care sunt obligați să trăiască.

Suntem singurii care am îndrăznit să spunem NU și AJUNGE! unor astfel de practici. Am îndrăznit să ne apărăm bunurile muncite, modul de viață ales, am îndrăznit să ne cerem dreptul în instanță, am arătat că în spatele hârtiilor, avizelor obținute sunt oamenii, propunem un alt mod de abordare a construcțiilor, în care în prim plan să fie omul –cetățenii orașului, și nu un investitor avid de bani.

De la bun început am propus acestui investitor să construiască case, care de altfel se încadrează perfect în zona de case existentă. Este de notorietate că primăria a repartizat loturi de teren pentru construirea de case pe această stradă, fără să o aglomereze, aducând taxe și impozite municipalității, confort oamenilor, frumusețe orașului nostru și cu siguranță, mai puțini bani acestui investitor.

Propunem că acei care doresc să facă blocuri, să le construiască, dar nu în zona de case, principalul scop fiind goana după bani și câștig.

Dragi cetățeni, problema nu este doar a străzii Hășdății, este problema tuturor, a întregului oraș, a fiecărui om care dorește să trăiască într-un oraș civilizat și frumos, cum sperăm că este și va deveni. Fiți alături de noi, pentru o dezvoltare normală, echilibrată cu respect pentru locuitorii ei, întrucât sufletul orașului sunteți voi.

Noi vom fi acolo pentru voi, pe 31 martie, la ora 14, la Casă de cultură a orașului.”

*

Un alt mesaj este adresat consilierilor locali:

Către
Consilierii locali

Referitor la proiectul de pe ordinea de zi privind ‘’elaborare PUZ pentru construirea a 3 blocuri D+P+2E, de 30 apartamente (în zona exclusiv de case), pe strada Hășdății nr. 5

De reținut – motive

Articolele de lege prezentate mai jos, prin care se încalcă legea, cu privire la legalitatea acestui proiect, sunt exact motivele pentru care instanța de judecată a anulat definitiv atât PUZ-ul cât și autorizația de construire pentru blocurile construite pe strada Hășdății nr. 17A și 17, aflate la numai câteva case distanță. Cu precădere, este vorba despre punctul 3.1.3.9 din regulamentul local de urbanism (RLU) și art. 47 din Legea Urbanismului nr. 350/2001 și numai (atașat motivele instanței)

De amintit

Acest proiect (privind blocuri în zona de case) a fost respins de trei ori la vot în consiliul local, iar inițiatorul a fost de fiecare dată primarul la acea vreme, Ioan Neselean. La mai bine de 1 an de zile, consilierul PSD Vasile Băgăcean, urmașul consacrat celui dinainte, repune pe ordinea de zi acest proiect toxic (blocuri lângă case). În anul 2016, tânărul politician PSD afirma ”o să mă intereseze în mod deosebit tot ceea ce ține de  urbanism”. Această afirmație, de altfel exemplară, o demonstrează azi, repunând în fața consilierilor locali, pentru a patra oară, acest proiect, respins deja de 3 ori, cu blocuri în zona de case, deși peste 100 de locuitori și-au exprimat dezacordul categoric și definitiv cu privire la construirea de blocuri (în atașament tabelul nominal  cu lista de semnături, înregistrat la primărie).

  

Mai mult, beneficiarul real, P.C., a deschis un proces care este pe rol, nr. 3607/117/2020.

Cu privire la legalitatea documentației acestui investitor, am dori să reflectați asupra câtorva aspecte care ar trebui să ridice cel puțin câteva semne de întrebare.

Considerăm că se încalcă articole de lege, ordonanțe de urgență, hotărâri de guvern, ordine și propriul regulament local de urbanism (RLU)

Se încalcă: punctul 3.1.3.9 din regulamentul local de urbanism (RLU), care precizează că “în temeiul regulamentului general de urbanism, autorizarea executării construcțiilor este permisă numai dacă aspectul lor exterior nu contravine funcțiunii acestora și nu depreciază aspectul general al zonei”.

De asemenea, autorizarea executării construcțiilor care prin conformare, volumetrie și aspect  exterior, intră în contradicție cu aspectul general al zonei și depreciază valorile general acceptate ale  urbanismului și arhitecturii este interzisă (în atașament poze cu cele 3 blocuri).

bloc strada hasdatii gherla

„Se va respecta caracterul general al zonei și armonizarea noilor construcții cu aspectul clădirilor învecinate (materiale, goluri, register de înălțime, detalii de arhitectură, conformarea acoperișului etc.), în vederea asigurării frontului stradal. Derogarea de la acestea se permite prin studiu de impact urbatectural avizat în prealabil”.

Încă de la începutul acestui proiect a lipsit afișarea panoului de informare a populației cu privire la construcția celor trei blocuri, conform legii, în sensul că, dimensiunile obligatorii sunt de minim  60/90,  confecționat din materiale rezistente la intemperii și afișat la loc vizibil pe toată parcela. Literele vor fi tipărite având o înălțime de cel puțin 5 cm, respectiv 7 cm.

Se încalcă art. 37 din ordinul 2701/2010 privind metodologia de informare și consultare a publicului, care prevede că “informarea se face prin afișarea panoului în trei locuri distincte ale zonei studiate”, aspect care nu s-a respectat deloc.

Mai mult, se încalcă art. 17, capitolul 6 din anexa privind regulamentul de informare și consultare cu publicul la elaborarea documentațiilor de urbanism, care prevede negru pe alb următoarele: ”documentațiile care se aprobă fără respectarea regulamentului local de urbanism și consultarea publicului cu privire la elaborarea planurilor sunt
nule de drept”.

În realitate, acest așa zis panou a fost o foaie de hârtie A4, mototolită, care după prima ploaie s-a distrus, aspect favorabil pentru investitor, pentru că locatarii străzii Hășdății și nu numai, să nu fie informați corespunzător și conform legii.

Va recomandăm să priviți geamurile de la demisolul celor trei blocuri. Nu se poate să nu se observe că sunt perfect aliniate, atât pe verticală cât și orizontală, cu celelalte geamuri, sunt perfect vitrate, sunt perfect gândite și proiectate ca ulterior să fie transformate în apartamente.

În aceste garaje, proiectate și desenate numai pe hârtie, vor locui oameni, iar mașinile se vor parca pe strada Hășdății și pe unde găsesc loc.

Referitor la avizul favorabil emis de Consiliul Județean cu nr. 191/2019, acesta nu a fost votat în plenul comisiei și nu a fost pus pe ordinea de zi, conform legii. Asta în condițiile în care primele două avize au fost puse pe ordinea de zi și votate în plenul comisiei, fiind de fiecare dată nefavorabile. Primele două avize au fost publice, cu informarea și participarea publicului, iar avizul 191/2019 lipsește de pe ordinea de zi. S-a încălcat art. 2 din legea 52/2003 privind transparență decizională.

Ordinul 176/16.08.2000 privind metodologia de elaboare plan urbanistic de zonă (PUZ) indicativ GM-010-2000 prevede că “prin definiție, planul urbanistic zonal (PUZ) stabilește reglementări specifice pentru o zonă dintr-o localitate urbană sau rurală compusă din mai multe parcele”.

Avizul de oportunitate nr. 4/6637, emis de Primăria Gherla, stabilește o zonă, alcătuită din zeci de parcele.

Avizul emis de Consiliul Județean nr. 191/2019, pe lângă faptul că s-a votat fără participarea publicului, s-a emis pentru o singură parcelă, nu pentru o zonă (conform Ordin 176/n/16.08.2000)

Să nu uităm că prin definiție, PUZ-ul este format din mai multe parcele, nu dintr-o singură parcelă, cum este cazul de față.

Totodată, prin avizul favorabil 191/2019 s-a încălcat și art. 47 din Legea Urbanismului 350/2001, raportat la faptul că PUZ-ul nu este corelat cu PUG-ul, întrucât ”planul urbanistic zonal (PUZ) este instrumentul de planificare urbană de reglementare specifică, prin care se coordonează dezvoltarea urbanistică integrată a unor zone (nu a unei singure parcele) din localitate, caracterizate printr-un grad ridicat de complexitate sau dinamică urbană accentuate
Planul urbanistic zonal (PUZ) asigură corelarea programelor de dezvoltare urbană a zonei cu planul urbanistic general (PUG)”

Conform PUG, zona străzii Hășdății este exclusiv de case, deci PUZ-ul nu se corelează cu PUG-ul municipiului Gherla, iar acest aviz favorabil 191/2019 s-a emis pentru o singură parcelă, nu pentru o zonă (conform art 47), evident, ilegal.

Art. 31: Înălțimea construcțiilor (HG 525/1996): “autorizarea executării construcțiilor se face cu  respectarea înălțimii medii a clădirilor imediat învecinate și a caracterului zonei, fără că diferența de înălțime să depășească cu mai mult de două niveluri clădirile imediat învecinate. În sensul prezentului regulament, clădirile imediat învecinate sunt cele amplasate alăturat de aceeași parte a străzii”.

Clădirile imediat învecinate sunt case care au regimul de înălțime parter. Acest proiect prevede ca regim de înălțime D+P+2E, adică demisol+parter +2 etaje.

Conform indicativ P118-99, Normativ de siguranță la foc a construcțiilor, demisolul este etaj (nivel) suprateran al unei construcții. Rezultă 1 nivel (etaj) peste limita de înălțime. Construcția ar fi trebuit să aibă cel mult mult D+P+E, conform legii, nu D+P+2E. Se dorește un etaj în plus pentru fiecare bloc, evident cu nerespectarea art. 31 privind înălțimea construcțiilor.

Art 32: Aspectul exterior al construcțiilor (HG 525/1996): “Autorizarea executării construcțiilor care prin conformare, volumetrie și aspect exterior intră în contradicție cu aspectul general al zonei și depreciază valorile urbanismului și arhitecturii este interzisă„.

***

Contactat pentru a exprima un punct de vedere pe acest subiect, având în vedere faptul că este direct vizat de mesajul locuitorilor de pe strada Hășdății, consilierul local Vasile Băgăcean a declarat că și-a expus punctul de vedere în referatul depus la proiectul de hotărâre.

„Consider că sunt îndeplinite toate criteriile referitoare la avizări. Este vorba despre un ansamblu de locuințe colective cu două etaje, garaje la demisol, drum propriu de acces, parcări subterane, nicidecum apartamente la demisol, parcări în curte, loc de joacă, spațiu verde, punct de colectare deșeuri.

Personal consider că este un proiect frumos, care va urbaniza zona la pretențiile anului 2021. Poziționarea acestui ansamblu la capăt de stradă, imediat după câteva societăți comerciale, cât și regimul de înălțime, nu mai pot constitui sintagma „blocuri între case”.

Am fost contactat din partea investitorului, cu solicitarea de a depune încă o dată acest Proiect de Hotărâre. Eu consider că îndeplinește criteriile pentru a fi votat, consider de asemena că arată frumos, deține toate avizele necesare, fapt pentru care am acceptat acest lucru.

Domnul primar a hotărât să includă proiectul pe ordinea de zi a ședinței, iar colegii consilieri vor decide cum vor vota. Îi respect pe toți locuitorii străzii Hășdății, eu am avut argumentele mele, dânșii (o parte) pe ale lor, rămâne de văzut ce se va întâmpla.”

ACTUALIZARE

„Domnul Rareș Codorean se face că uită să precizeze și pe vremea cui s-au dat aprobări pentru construcția de blocuri între case, pe străzile Mintiului, Hășdății, Gârlei, Grădinarilor, pe care le menționează, dând dovadă de o fixație incorectă pe PSD”, a dorit să comenteze situația la rândul său fostul primar Ioan Neselean, în legătură cu unul dintre susținătorii protestului. „Dacă a uitat cine a dat aprobări, poate să întrebe, să se documenteze, ce primari erau atunci și ce administrație locală, s-ar putea să afle lucruri noi care să-l facă să-și depășească unele obsesii. Niciunul dintre acele blocuri nu s-au făcut în timpul mandatului meu”.

Neselean a mai precizat că executivul nu poate respinge un proiect de hotârăre după bunul plac, atât timp cât acesta îndeplinește condițiile legale și are documentația completă. „Faptul că apare acum pe ordinea de zi un astfel de proiect nu se datoreaza inițiatorului, cum este în cazul de față colegul meu, Vasile Băgăcean, ci executivului, care decide ce proiecte se încadrează legal pentru a fi cuprinse pe ordinea de zi a ședinței”.

Investitorul reacționează: minciuni și exagerări

Investitorul proiectului de construcție a blocului de apartamente de pe strada Hășdății, a apreciat că afirmațiile făcute de cei care se împotrivesc sunt „minciuni și exagerări”.

Pentru justificare, acesta a prezentat o adresă a Consiliului Județean Cluj (fotocopie mai jos), care răspunde celor de pe strada Hășdății la solicitarea de a se anula avizul emis pentru construcție. Între argumentele invocate de juriștii CJ Cluj sunt faptul că această construcție nu se află între case, ci la începutul unei străzi, că se respectă regimul de înălțime și că garajele nu pot fi transformate în apartamente.

cj cluj raspuns bloc hasdatii

cj cluj raspuns bloc hasdatii

 

În ce privește lista de semnături cu cele 100 de persoane care se opun proiectului, investitorul spune că a făcut o plângere penală și că poliția face o anchetă, întrucât antetul este trecut ulterior semnăturilor, cum ar fi normal.

Observația protestatarilor, ca s-ar face un nivel în plus la bloc, este respinsă tot categoric de investitor, care precizează că parterul nu este etaj, potrivit legii și că se respectă regimul de înălțime.

Investitorul mai spune că temerile locuitorilor din zonă nu sunt justificate: în ce privește circulația auto, o documentație în acest sens a primit avizul de la Poliția Gherla; s-a făcut un studiu de trafic timp de 3 luni, care a stabilit că nu se va aglomera șoseaua; în ce privește canalizarea și utilitățile – energie electrică, gaze naturaler, s-au făcut studii de fundamentare pe fiecare în parte, din care rezultă că nu vor fi afectați actualii consumatori din zonă; legat de zona verde, aceasta ar corespunde normativelor.

„Am primit acordul notarial al vecinilor. Documentația este avizată de arhitecți cu experiență, toți și-au pus semnăturile de aprobare. De 3 ani de zile umblu cu hârtii, pentru a fi în regulă cu documentația”, a mai susținut investitorul.

sus(18)jos(10)

5 comentarii

 1. Pai de ce se poate vota la infinit daca s-a mai votat pana acum de trei ori si cetatenii de pe strada aia nu isi doresc in vecinatatea lor asa ceva ? Pai pana la urma poate castiga avarul ala de bani daca nu sunt limitate votarile..!!!

  Si inca ceva, poza cu proiectul din articol nu va fi respectata. Pe locul ala verde frumos vor fi parcari de masini, sai fiti siguri de asta..!!
  Copiii nu vor avea nici un metru patrat de joaca decat printre masinile parcate si betoane.
  Asa au facut nesimtitii fara rusine si fara cuvant si la celelalte blocuri ce le-au facut..!!!

  sus(8)sus(6)
 2. da băăă....să votam ca municipiul Gherla sa ramâna tot in secolul trecut...fara dezvoltare fara investitii fara viitor...din cauza catorva indivizi care nu doresc acest lucru....si vad ceva foarte interesant pe acele liste adica semnaturi de la locatari din blocurile de str. Hasdatii...nu va este rusine mă gherțoilor sa limitati dezvoltarea locuintelor dupa ce va-ti văzut cu hoitu in apartamentele acelea ? Rusine sa vă fie...numai voi, alții nu. Și daca nu ma inșel tot acesti indivizi cu listele ,parca a mai incercat sa oprească o constructie vis-a-vis de cea ce se doreaște să se construiasca...si "au luato sus"...pâna la urmă tot s-a construit deoarece cineva gândeașe in orașul acesta si se doreste dezoltarea lui. Apropos...blocul nu se construieste "intra"case ci imediat dupa fostul sediu LISSIM....asta așa ca sa știe lumea de fapt unde se doreste construcția. Așa că succes.

  sus(6)sus(7)
  • Idea era de blocuri între case ,dar Drăgan poate fi întrebat ,,câte apartamente a primit de la acel Investitor în mandatele trecute " ??!!

   sus(5)sus(3)
  • La blocurile de mai incolo pe proiect era loc de joaca pt copii, o facut parcari ca le-o dat cu 1000 de Euro si copiii se joaca pe betoane intre masini, si la puscarie detinutii au mai mult spatiu de recreere. Blocurile erau cu 2 etaje si s-au trezit oamenii de la case cu blocuri cu 4 etaje , intre case..!!! Le-o platit despagubiri ca io inselat..!! A vandut cate 2-3 locuri de parcare la un apartament si multi au ramas fara niciunul si nici nu erau locuri cate apartamente. Habar nu ai prin ce trec oamenii aia. Am stat acolo 3 luni, am vorbit cu lumea. E cosmar acolo...

   sus(4)sus(4)
  • Ma bucur ca nu a castigat !!! Tu fraiere nu mai tine cu infractorii, sau esti din *famiglia Tzatza ?!!
   Sa-ti fie rusine, nu ai caracter..!! Gunoaielor ce sunteti doar pe interes si fraieriti oamenii cinstiti..!!

   sus(2)sus(0)

Lasă un răspuns