taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare locuri de munca gherla dej cluj tehnician mezeluri mariflor mek pavaje borduri mintiu gherlii gherla dej cluj
biserica franciscana gherla

Lista completă a monumentelor istorice din județul Cluj, accesibilă publicului larg

Consiliul Județean Cluj, cu ajutorul specialiștilor Băncii Mondiale implicați în elaborarea viitorului Plan de Amenajare a Teritoriului Județului (PATJ) Cluj, a pus la dispoziția celor interesați o platformă actualizată la zi cu toate monumentele istorice aflate pe teritoriul județului Cluj.

Lista exhaustivă a acestor obiective de patrimoniu poate fi consultată accesând link-ul: https://patjcj.prforge.com/.

Ea constituie punctul de plecare în dezvoltarea unor viitoare aplicații mobile care să permită atât identificarea obiectivelor de patrimoniu din localități, cât și posibilități de cazare, degustare de produse tradiționale locale, etc.

Extrem de complexa bază de date, care cuprinde peste 27 GB de fotografii realizate cu ocazia inventarierii, prezintă monumentele pe coordonatele lor geografice (georeferențiere). Fiecare dintre acestea are alocat un cod unic asociat monumentelor enumerate în Lista Monumentelor Istorice din România, pentru a fi, în acest fel, mult mai ușor de identificat și relaționat. O noutate este aceea că platforma prezintă starea fizică a tuturor celor 651 de obiective istorice inventariate, cu observații referitoare la situația restaurării lor, în cazul în care asemenea date există.

Necesitatea realizării acestei baze de date publice a fost determinată, pe de o parte, atât de dorința elaborării unui Plan de Amenajare a Teritoriului Județului (PATJ) care să prezinte cât mai fidel situația existentă și să delimiteze viitoarele direcții de dezvoltare a Clujului cât și de intenția de a oferi fiecărui cetățean interesat posibilitatea de a (re)cunoaște mărturii ale istoriei naționale, din antichitate și până în prezent. Practic, aici pot fi găsite de la centre urbane, castele și biserici, la case memoriale și construcții specifice perioadei medievale precum bastioane, mori, turnuri, etc.

Această bază de date este parte componentă a studiilor de fundamentare care vor sta la baza elaborării PATJ-ului, instrument de lucru care va contribui la conturarea viitoarei Strategii de Dezvoltare Teritorială a Județului Cluj. Studiile sunt realizate de experții Băncii Mondiale, în baza acordului de asistență tehnică încheiat cu Consiliul Județean Cluj.

sus(6)jos(4)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns