hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata mariflor sofer angajare locuri de munca gherla dej cluj

carte niculae suciu muzeu gherla4

Lansare carte de corespondență Niculae Suciu – „Cronica unui cititor fără asemănare”

Arta de a scrie nu are limită de vârstă. Exemplu concret referitor la această afirmaţie o constituie Niculae Suciu, care şi-a lansat prima lui carte, chiar în ziua în care a împlinit 81 de ani. O vârstă respectabilă, când unii se gândesc doar la afecțiunile vârstei.

Intelectualul gherlean este şi acum un om dinamic, activ, cu talent în arta scrisului. Dovada este cartea sa „Cronica unui cititor fără asemănare”. Un titlu incitant, dar relevant în același timp pentru activitatea literară al autorului. Acesta adună în cele 236 de pagini ale volumului apărut în Editura „Napoca Nova” documente, scrisori şi articole de presă.

Aşa cum remarca în cuvântul său introductiv secretarul general al Ligii Scriitorilor, Gavril Moisa „deşi multe dintre materialele din carte nu au expresia şi conţinutul unor creaţii literare elaborate, corespondenţa purtată cu diferite persoane, aprecierile şi părerile persoale enunţare, au o încărcătură sentimentală şi culturală deosebită”.

Niculae Suciu reuşeşte să redea într-o carte tot ce a gândit, a făcut şi a înţeles prin lecturile sale, dar şi din relaţiile sale cu personalităţi ale literaturii noastre , cum este, de exemplu, Adrian Păunescu, cu care a avut o colaborare bună.

Aşa cum subliniau cei prezenţi în cadrul lansării de carte, desfăşurată miuercuri în Sala Francofonă a Muzeului de Istorie a Municipiului Gherla, Niculae Suciu este omul prieteniei şi armoniei etnice, „omul care tace şi face”. Membru al cenaclurilor literare „Artur Silvestri din Cluj-Napoca şi „Ion Apostol Popescu” din Gherla, scriitorul gherlean  oferă o lectură interesantă şi plăcută, imaginea unui om împlinit şi realizat, mereu dornic de noutăţi.

Este mare lucru în ziua de astăzi, ca la o vârstă venerabilă să te apuci de scris şi să apari în faţa cititorilor cu o carte în premieră. Până în prezent a mai publicat doar în reviste literare din ţară şi din Cernăuţi.

Despre activitatea literară a autorului şi despre carte au vorbit în termen elogioși Voichiţa Pălăcean- Vereş, Gavril Moisa, Eugen Burghelea din Bucureşti şi poeta gherleancă Puşa Lia Popan.

carte niculae suciu muzeu gherla4

carte niculae suciu muzeu gherla4

carte niculae suciu muzeu gherla4

Autorul s-a destăinuit şi el, citind câteva fragmente din volumul prezentat în faţa publicului dornic de a afla cât mai multe detalii cu privire la activitatea scriitoricească al acestui adevărat „suflet de român ardelean”, un om cu care oricând poţi dialoga despre artă, poezie sau cultură.

În cadrul lansării de carte de la muzeu, instrumentistul Constantin Istici a interpretat la nai două piese, care au impresionat asistenţa.

La sfârşitul evenimentului, Niculae Suciu a acordat autografe pe prima sa carte şi s-a întreţinut îndelung cu cititorii.

Szekely Csaba

sus(5)jos(1)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns