taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod sudor lacatus
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod balastiera muncitor
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla dej cluj ospatar restaurant sofer livrari
container gherla fereastra

Lacăt pe țarcurile cu containerele de deșeuri din oraș, ce se pregătește

Era anul 2008 când s-a implementat la Gherla un program pe bani europeni pentru colectarea selectivă și transportul deșeurilor. Tot atunci s-au construit platforme betonate, țarcuri, containere dedicate pentru tipuri de deșuri – hârtie, sticlă, plastic.

De la mijlocul anului 2019, colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie, însă și azi, cea mai mare parte a deșeurilor se aruncă la grămadă.

Dacă la case, colectarea selectivă a intrat într-o oarecare normalitate, iar oamenii au înțeles că este important să facă acest lucru, la blocuri situația este mult mai dificilă. La containerele de cartier se aruncă de cele mai multe ori totul la grămadă, iar atât timp cât nu există nicio constrângere, și pe viitor se va întâmpla la fel.

Au apărut în schimb oamenii străzii, care fac propria „selecție”, în căutare de orice material care ar putea fi valorificat. Periodic și sistematic, containerele sunt răsturnate, deșeurile împrăștiate pe jos, iar în urmă rămâne o mizerie de nedescris. Totul este însoțit de gălăgie și de uneori, de scandaluri, iar administrația locală este arătată cu degetul pentru că nu ia măsuri.

container gunoi gherla

Situația a fost sesizată și în consiliul local în mai multe rânduri și s-a propus limitarea accesului public în țarcurile cu containere, dar nu s-a luat nicio măsură.

La începutul lunii februarie a apărut un țarc închis cu lacătul, pe strada Plugarilor. Primarul Ovidiu Drăgan spune că au fost multe reclamații în această zonă față de romii care vandalizează țarcurile. De aceea s-a venit cu ideea, deocamdată aplicată experimental, într-un singur loc, de a se închide țarcul. În pereții laterali au fost create ferestre, prin care se pot arunca deșeurile în interior.

container gherla fereastra

„Ne-am gândit ca în dreptul fiecărui container din interior să facem o fereastră de acces, astfel încât să încapă un sac menajer plin”, a explicat  Genel Mureșan, managerul ADP Gherla. „Au rămas afară doar containerele pentru deșeuri selectate – sticlă, hârtie, plastic”.

container gherla fereastra

Primarul a apreciat că după două săptămâni, concluziile sunt relativ bune și se observă o reducere a „vizitatorilor” de la containere și a mizeriei create, deși tentative mai există.

În aceeași idee, pe viitor s-ar putea avea în vedere și alte măsuri, cum ar fi amplasarea unor camere de supraveghere sau introducerea unor cartele de acces în interior, pentru locuitorii arondați.

De asemenea, există preocupare și pentru trecerea la dezinfectarea periodică a spațiilor respective.

sus(47)jos(3)

tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns