taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla
biserica lemn sic szek templom

Lăcașuri din zona Gherla incluse în Ruta Cultural Turistică a bisericilor de lemn din România

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial la sfârșitul lunii octombrie, în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”, organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crișului și Episcopia Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, proiect cofinanțat de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Obiectivele turistice cuprinse în rută evidențiază esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual. Pe parcursul călătoriei turiștii vor avea posibilitatea de a cunoaște tradiții străvechi, care spun povestea geniului popular românesc și al unității neamului.

Ruta cuprinde 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din județul Suceava, totodată, alte 16 din județul Neamț și nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți. Precizăm că aceasta rămâne deschisă și altor județe care doresc să promoveze patrimoniul antropic deținut.

Județul Cluj este inclus în acest proiect prin bisericile „Sfântul Nicolae”, Cizer, Cluj Napoca, „Sfinții Arhangheli”, Sânpaul, Sumurducu, „Sfinții Arhangheli”, Straja, Căpuș, „Sfânta Treime”, Agârbiciu, Căpuș, „Înălțarea Domnului”, Bica, Mănăstireni, „Sfinții Arhangheli”, Finișel, Săvădisla, „Cuvioasa Parascheva”, Stolna, Săvădisla, „Sfinții Arhangheli”, Pădureni, Ciurila.

Din apropiere de Gherla sunt cuprinse bisericile „Sfântul Dumitru” din Sântejude, comuna Țaga, „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sic, „Adormirea Maicii Domnului” din Nicula, comuna Fizeșu Gherlii, biserica „Sfinții Arhangheli” din Câlna, comuna Vad.

biserica lemn santejude taga

foto: biserica „Sfântul Dumitru” din Sântejude, comuna Țaga

Obiectivele turistice regăsite în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România vor oferi celor care le vizitează posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă, care poate fi personalizată în funcție de interesele fiecăruia. Acest fapt este datorat diversității patrimoniului antropic și natural, legendelor, gastronomiei locale, dar și posibilității de a desfășura o serie de activități, precum turismul cultural, speologic sau de aventură.

Szekely Csaba

sus(15)jos(0)

Lasă un răspuns