taxi gherla telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant angajare locuri de munca infirmier camin varstnici rebeca snatioana gherla dej cluj
elevi ana ipatescu gherla

Prin Gherla turistică, cu elevii de la liceul Ana Ipătescu – FOTO

„Educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas”, afirmă Socrate, marele învățat al Anitichității. Astfel că educația contribuie la modelarea caracterului unei persoane, la îmbogățirea sa spirituală și culturală.

Primii pași în procesul educațional îi îmbrățisăm de la o vârstă fragedă, în familie, ulterior în școală, deci personalitatea și cunoștințele prind rădăcini pentru viitor. Idealul ființei umane exprimat prin a fi și a deveni este stimulat prin învățare. Aceasta șlefuiește caracterul, reprezentând transmiterea experienței de viață și a culturii din generație în generație.

Educația urmărește dezvoltarea unor calități umane și exploatarea orizonturilor, constituind o pregătire temeinică pentru ziua de mâine, pentru viitor. Însă, pentru a putea construi viitorul, trebuie să cunoaștem, dar mai ales să înțelegem trecutul.

Într-o călătorie în trecut au pornit și elevii clasei a X-a B de la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, însoțiți de diriginta Ioana Dumitrescu, care au organizat o activitate în parteneriat cu Centrul de Informare Turistică, în data de 5 octombrie, cu ocazia Zilei Educației.

Pășind într-una dintre cele mai mari biserici armenești din Europa, elevii au avut ocazia să descopere mai întâi istoria orașului baroc, Gherla. Aceasta debutează la începutul secolului al XVIII-lea, orașul fiind întemeiat de către o parte a armenilor veniți din Moldova. După acest moment, Gherla apare în documente ca Armenopolis.

Elevii au reținut faptul că noul oraș avea patru străzi drepte și paralele care se intersectau perpendicular, toate cu deschidere spre râul Someș, o piață centrală mare, cu multe edificii monumentale și un parc englezesc, în zona vestică.

Apoi au aflat importanța și istoria unei impunătoare construcții: catedrala armeano-catolică, edificată între anii 1748-1800. Aceasta este înzestrată cu o frumoasă și valoroasă orgă și adăpostește tabloul „Coborârea de pe Cruce”, atribuit școlii Rubens. Pictura a ajuns în posesia Bisericii Armeano-Catolice în anul 1806, fiind dăruită de Francisc al II-lea „drept recunoștință pentru aportul bănesc însemnat al armenilor din Gherla la visteria statului, golită în timpul războaielor împotriva lui Napoleon”.

galerie foto: imagini de la activitate

galerie foto gherlaUrmătorul obiectiv a fost Biserica „Solomon”, cea mai veche biserică armeano-catolică din Transilvania, totodată prima biserică de piatră din Gherla. A fost construită într-e 1723-1724. Amplasamentul acesteia a fost decis încă dinaintea trasării planului orașului baroc.

Călătoria în timp a continuat și a condus la sinagogă. Deși în prezent în oraș nu mai locuiește niciun evreu, în anii 1860 se forma o comunitate evreiască. Datorită populației evreiești în creștere, în 1903 a fost construită o sinagogă mare, cu o arhitectură elaborată. În curtea acestei construcții se află Monumentul Memorial al Holocaustului, dedicat celor 1600 de evrei care au fost deportați din Gherla.

Ultimul obiectiv al acestei călătorii a fost Muzeul de Istorie. Acesta reprezintă unul dintre polii cei mai importanți ai Gherlei. În curtea muzeului sunt expuse numeroase monumente de piatră. În primele trei săli este prezentată prin materialele arheologice și documentare, evoluția societății umane din paleolitic, până în secolul al XVIII-lea.

Exponatele au fost descoperite la Gherla și în zonele limitrofe. Două dintre sălile de la etaj poartă numele de Sala Francofonă și Sala Germanofilă. Aici se regăsesc, pe lângă un bogat material bibliografic, costume tradiționale din orașele Yzeure și Forchheim, orașe înfrățite cu municipiul Gherla.

Muzeul de Istorie dispune de un bogat patrimoniu, remarcându-se vestigiile descoperite în perimetrul castrului roman şi o serie de documente care atestă stabilirea armenilor în acest oraş.

Această experiență a fost o adevărată lecție de istorie. Ne-am dat seama cât de mult le datorăm înaintașilor și că ar fi o lipsă de respect să trecem indiferenți pe lângă clădirile istorice din orașul nostru. De aceea, recomandăm tuturor copiilor și tinerilor să facă și ei o astfel de călătorie în trecut. Vă asigurăm că veți fi uimiți de ceea ce vor descoperi în orașul în care trăim!

Kegyes Izabella și Garbotei Ioana – eleve în clasa a X-a B

sus(12)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns