taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
deal defrisareg copaci herla

La discuții pe deal, nemulțumiri legate de tăierile de copaci, noi explicații – VIDEO

Reprezentanți ai părților implicate în tăierile de copaci de pe deal – primărie, Ocolul Silvic, firmele care taie copaci, dar și localnici nemulțumiți de felul în care se lucrează – și-au dat întâlnire vineri pe deal, la livada de lângă fosta cabană Brădet.

Totul a pornit de la postările și mai ales comentariile făcute pe rețelele sociale, prin care locuitorii orașului au acuzat că se taie fără grijă și că se lasă în urmă dezastru. „Vă mai amintiți poienița din Pădurea Brădet? Zeci de ani a fost pentru gherleni o oază de liniște și loc de sărbătoare! Te doare sufletul cum arată acum!!!!”, a scris un localnic, care a ilustrat cu poze și filmulețe situația actuală. El a cerut primăriei să delege persoane care să urmărească permanent lucrările de pe deal și să ia măsuri pentru păstrarea curată a zonei.

Un alt localnic a sesizat Garda Forestieră în legătură cu tăierile de copaci, considerate abuzive.

Pădurea de la marginea orașului este proprietatea municipiului Gherla. Ea se află în administrarea Ocolului Silvic, iar începând de anul trecut, aici s-au executat lucrări de exploatare forestieră. Este vorba despre crearea unui culoar lat de 24 de metri, de-a lungul rețelei electrice care traversează pădurea. În zona respectivă nu s-au făcut operațiuni de degajare de dinainte de revoluție, iar copacii care s-au rupt din motive naturale au afectat în mai multe rânduri alimentarea cu energie electrică a unor zone. Lucrările ar trebui să fie finalizate până la data de 31 mai 2020.

De la începutul lucrărilor de tăiere, Ocolul Silvic Gherla a evaluat masa lemnoasă afectată, a verificat exploatarea, iar la final urmează să recepționeze lucrarea.

În luna ianuarie a acestui an, Ocolul Silvic a aplicat o amendă în valoare de aproximativ 1000 de lei firmei care execută tăierile, după ce s-a constatat distrugerea involuntară a patru arbori, specia frasin, aflați în afara culoarului de lucru.

Reprezentanții Ocolului Silvic au mai explicat că s-au mai efectuat în ultima perioadăpe deal lucrări de conservare, prin care s-au extras doar arborii bolnavi, uscați sau doboâți de fenomene naturale. „La următoarele lucrări de punere în valoare vom invita cetățenii să fie prezenți, să vadă că nu se marchează pentru tăiere decât copaci cu probleme”.

La rândul său, primarul Ioan Neselean a explicat că toate aceste tăieri sunt legale, că s-au desfășurat sub supravegherea Ocolului Silvic, că nu au fost comandate de primărie și că operațiunile au fost verificate de organele legale.

Soluția magică pe deal: cabluri de electricitate subterane

Problema tăierilor de copaci de pe deal în viitor, pentru a nu afecta rețeaua de electricitate, ar putea fi rezolvată ideal prin cabluri subterane. Zona este una neliniară, cu suișuri și coborâșuri, care ar crea dificultăți, dar nu este exclusă găsirea unui traseu rezonabil.  Varianta ar presupune și expropierea unor terenuri.

Însă cea mai mare problemă este cea a costurilor extrem de ridicate pentru o astfel de lucrare. Ar trebui construite cinci posturi de transformare în zona pădurii, în condițiile în care un astfel de post costă 3-4 miliarde lei vechi. „Cu banii ăștia facem patru rețele noi”, spun reprezentanți ai companiei de electricitate. „Nu se vor mai face defrișări mulți ani, deocamdată problema este rezolvată în mare. Dar în prespectiva apropiată nu se întrevede trecerea la cabluri subterane pe deal, din cauza costurilor mari”.

video în contionuare

sus(57)jos(28)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns