nunta gherla angela rusu sala crystal ballroom dej cluj

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca cooperatista alianta cluj gherla credit dobanda iclod bobalna dej pub vanzare vintage gherla locuri de munca gherla contabil mariflor dej cluj locuri de munca gherla dej cluj sala jocuri operator sloturi

Jocu’ la șură – spectacol cu muzică și dansuri populare, la Gherla – VIDEO

Duminică după amiază a fost lume multă în piaţa autogării din Gherla. De departe s-au auzit frumoasele cântece populare, interpretate de invitaţii Festivalului „Jocu la Şură” organizat de Asociaţia „Zegrenilor”.

Am avut ocazia să admirăm valorile folclorice de pe Câmpie, aşa cum mai sunt ele valorificate şi popularizate de grupul Zegrenilor, o familie de interpreţi şi jucăuşi, care acordă o atenţie deosebită punerii în valoare a tradiţiilor şi obiceiurilor legate de Jocu la Şură.

Timp de câteva ore au răsunat cântecele soliştilor de muzică populară. Printre horitori i-am întâlnlit pe Roxana Suciu, Ioana Roman, Ioana Maria Câmpean, Codruţa Jula, Grigore Sâmboan, Georgiana Lobonţ, Mihai Rusu, talente obişnuite ale manifestărilor artistice organizate în municipiul Gherla, dar nu numai.

Dacă a fost Jocu’ la Şură, atunci în prim plan au fost jocurile populare. Pe rând au urcat pe scenă tinerii Ansamblului „Valea Someşului”, a formaţiilor invitate din Apahida, Mociu, membrii ansamblului „Dansatorii de pe Someş” . Desigur, nu puteau lipsi vestiţii jucăuşi din Cutca şi Ceaba, purtătorii artei şi culturii tradiţionale de pe meleagurile clujene, iar grupul Zegrenilor din satul Ceaba, comuna Sânmărtin a fost şi de această dată la înălţimea aşteptărilor.

galerie foto: imagini de la spectacol

galerie foto gherlaPublicul a avut ocazia să mai guste din cântecele de altă dată şi să admire frumoasele costume populare ce se poartă tot mai puţin în zilele noastre în satele de pe Câmpie, iar din randul spectatorilor au fost care nu s-au putut abține să nu joace. Pe scenă a urcat la un joc chiar și primarul Ioan Neselean.

La Ceaba mai trăiesc oameni de suflet care duc mai departe datinile populare ale locului. Puţini, dar mai sunt. Important este că la Gherla avem organizatori care periodic ne oferă astfel de suprize plăcute de a savura originalitatea şi autenticitatea acestor piese muzicale, cam neglijate de generaţia de astăzi. Festivalul a dovedit că mai trăiesc printre noi oameni cu suflet, care ştiu să promoveze valorile folclorice.

Trebuie menționați şi ceteraşii orchestrei „Lăutarii Ardeleni”, ansamblu dirijat de Siminic Bob şi din care a făcut parte şi solistul instrumenist Nucu de la Fizeş. Cizeşul „Jocului la Şură” nu putea fi altul decât Grigore Zegrean, un vechi şi cunoscut interpret de muzică populară, dar şi un bun organizator.

Prezentatorul manifestării folclorice de la Gherla a fost Ioan Zegrean, care a înmânat fiecărui participant câte o diplomă de apreciere din partea Asociaţiei Zegrenilor.

Totul s-a încheiat cu obişnuita Horă de la Şură, aplaudată cu vii aplauze de sutele de spectatori.

Szekely Csaba

video, în continuare

sus(15)jos(5)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns