taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
jocu la sura gherla

Jocu la şură – ediția rapsozilor la Gherla

La Grădina de vară din parcul mare al municipiului Gherla are loc duminică, 22 septembrie 2019, de la ora 15, Sărbătoarea Cântecului, Jocului şi Portului Popular Românesc Jocu’ la șură – ediţia rapsozilor.

Sunt invitate grupuri tradiţionale de jucăuşi şi horitori, dar şi ceteraşi acompaniaţi de grupuri instrumentale tradiţionale, cum ar fi cetera, contra, gorduna, din zona etnofolclorică a Văii Someşului, a ţinutului Gherlei, zone reprezentative din punct de vedere folcloric ale judeţului Cluj, dar şi alte judeţe.

Programul muzical va fi susținut de:

 • „Trio Transilvan – Bob Alexandru Siminic”
 • Muzicanții lui Rizea Vasile Șandorică (Valea Largă, jud. Mureș) cu jucăușii de pe Câmpie, din Triteni și Tăureni
 • Ceterașul Mihai Zegrean cu Jucăușii din Ceaba
 • Lăutarii Gherleni  – primaș, Duțu Balint și Jucăuși de pe la Gherla
 • Jucăușii formației de jocuri tradiționale din Cluj „Someșul Napoca”, „Oașul” – muzicanții și dănțăușii din Negrești Oaș, județul Satu Mare
 • Muzicanții și jucăușii grupului folcloric tradițional din Cășeiu, județul Cluj
 • Constantin Istici – nai, laureat Festivalul Maria Tănase

Vor hori Iinvitații speciali:

 • Iosif Ciocloda – marele și valorosul doinitor al Banatului – (Comuna Mehadica, județul Caraș Severin)
 • Maria Tripon – inclusă în arhivele de cercetare folclorice de specialitate (Negrești Oaș, județul Satu Mare)
 • Mihai Moldovan – rapsod, vedeta populară TVR, 2018 )
 • Rafila Moldovan – rapsod, Teaur uman viu – UNESCO (Idicel – Pădure, județul Mureș)
 • Rapsodul Dezsö Erzsébet (Suatu, județul Cluj), inclusă în arhivele de cercetare folclorice de specialitate
 • Văcărescu Petru Barbu – rapsod al Banatului – Delinești, județul Caraș-Severin, inclus în arhivele de
  cercetare folclorice din țară și străinătate
 • Zamfir Dejeu – profesor Doctor, cercetător științific la Institutul ”Arhiva de folclor a Academiei Române”, filiala Cluj, care va vorbi despre jocul tradițional al satului

Mai sunt invitați să urce pe scenă toţi cei care vor demonstra calităţi de horitori şi povestitori.

Cu ocazia evenimentului, în încinta Grădinii de vară publicul poate vizita expoziţia etnografică realizată de Centrul turistic Căşeiu.

Chizeşul petrecerii va fi un staroste, cu har lăsat de la Dumnezeu.

Pentru întregirea atmosferei, sunt invitate grupuri tradiţionale de jucăuşi şi horitori, dar şi ceteraşi acompaniaţi de grupuri instrumentale tradiţionale (de exemplu: ceteră, contră, gordună), din zona etnofolclorică a Văii Someşului, al ţinutului Gherlei, dar şi zone reprezentative, din punct de vedere folcloric, ale judeţului Cluj şi alte judeţe.

Se vor acorda premii şi diplome pentru: „Cel mai bun jucăuş”, „Cea mai bună pereche de jucăuşi”, „Cele mai frumoase costume populare” (bărbătesc şi femeiesc), „Cea mai frumoasă pereche sau familie în costum popular”, „Cel mai bun horitor/horitoare”, „Cel mai bun povestitor umoristic”etc.

Proiectul este dedicat cetăţenilor, oamenilor iubitori de folclor tradiţional, dornici de a participa la jocul satului de altă dată, de a îmbrăca un costum popular şi a participa efectiv la petrecere – jocul satului de odinioară, putând să se afirme toţi cei care vor demonstra calităţi de horitori sau jucăuşi.

Istoric vorbind, Jocu’ la șură  a fost realizat în cadrul ansamblului „Tradiții” al familiei Zegrean – Istici, înfiinţat în anul 2000, sub egida Casei Municipale de Cultură Gherla. Iniţiator, realizator şi coordonator de proiect este Constantin Istici, referent la instituţia respectivă.

Ca spectacol, proiectul a fost prezentat de-alungul anilor pe diferite scene din ţară, inclusiv radio şi televiziuni. Ca eveniment sărbătoresc a fost prezentat, pentru prima oară, în decembrie, 2006, la Strasbourg, în Piaţa Gutenberg, cu ocazia primirii României în Comunitatea Europeană și imediat la Gherla, în 31 ianuarie, 2007, o a doua ediție a proiectului. Începând cu anul 2015, proiectul își reia continuitatea.

Szekely Csaba

sus(7)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns