taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
sacalaia catarg monument

Joaca de-a catargele la Săcălaia – primăria le montează, cineva le tot taie

Primăria din Fizeșu Gherlii se confruntă cu o situație neplăcută. Mai multe catarge au fost amplasate recent la monumentele din localitățile comunei și toate au rezistat, mai puțin cele din Săcălaia, unde au fost tăiate.

În întâmpinarea Centenarului România 100, administrația din Fizeșu Gherlii a luat decizia ca la monumentele din satele comunei să se facă amenajări corespunzătoare, cu ridicarea de catarge, borduri, spații verzi cu flori. Astfel de lucrări au fost demarate la Nicula, la Bonț și la Săcălaia.

sacalaia catarg monument

Pe 4 mai 2018, primăria a fost anunțată că la Săcălaia au fost tăiate cele două catarge de la monumentul eroilor, ridcate de doar câteva zile. Aflând despre cele întâmplate, Vasile Lup, primarul comunei, a sunat la 112. A venit poliția, s-au făcut verificări și s-a constatat că acestea au fost tăiate de o femeie în vârstă de 63 de ani, din localitate.

Bucățile de țeavă au fost găsite în curtea femeii, au fost recuperate și au fost sudate înapoi.

Insă pe 22 mai, situația s-a repetat. Catargele tăiate, anunțată poliția, verificări, aceeași femeie găsită vinovată. S-a turnat chiar și beton peste cioturile de catarge rămase, că să nu fie montate din nou. O coroană depusă la același monument, din partea primăriei și a consiliului local, de Ziua Eroilor, a fost găsită la sediul primăriei.

sacalaia catarg monument

Povestea este una mai lungă și își are începuturile cu ceva timp în urmă. Familia femeii respective, care locuiește în apropiere, s-a ocupat de ridicarea unui monument al eroilor, pe spațiul public, cu acordul administrației anterioare.

Când a văzut că se montează catarge la monument, fără să fie consultată, femeia s-a făcut foc și pară. N-a stat mult pe gânduri și le-a tăiat. „O dată, de două ori, de câte ori este nevoie!”, pare să-și spună ea.

Primarul Vasile Lup spune că după prima tăiere a catargelor, a discutat cu femeia. „I-am spus că dacă vrea să se ocupe ea de amenajarea zonei de la monument, dacă vrea să suporte costurile, de aproximativ 5.000 de lei, astfel încât să fie gata până la 1 Decembrie, nu am nimic împotriva. Ea a zis că nu, că e prea scump.”

Primarul consideră că femeia își bate joc de un bun al statului. „Noi nu avem treaba cu monumentul ei, am vrut doar să amenajăm terenul. Noi suntem de acord să investească ea, dar nu vrea. Așa ceva nu se poate, sunt catarge cu însemnele statului și poliția nu face nimic. Noi le punem, ea le taie!”

Polițiștii au deschis în acest caz un dosar penal sub aspectul infracțiunii de distrugere. Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, a declarat că urmează ca primăria din Fizeșu Gherlii să formuleze pretențiile pentru pagubele produse, în vederea finalizării dosarului.

Femeia din Săcălaia acuzată că a tăiat catargele de la monument se apără: „Mergem la detectorul de minciuni!”

sus(5)jos(12)

Lasă un răspuns