ochelari gherla gama optic
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare mariflor responsabil manager magazin gherla dej bistrita

ISU Cluj și-a prezentat noua dotare. Dincolo de ușile închise, la dispeceratul de urgență. SMURD, în curand și la Gherla – FOTO

ISU Cluj a prezentat joi, într-o conferință de presă, dotarea modernă de care are parte instituția.

În cadrul conferinței de presă, inspectorul șef al I.S.U. Cluj, generalul de brigadă Ion Moldovan, recent avansat în grad, a prezentat aspecte legate de operaționalizarea echipamentelor primite în cele două etape ale proiectului ”Multirisc modul I”, finanțat prin Fondul de Coeziune prin ”Programul Operațional Infrastructură Mare” (POIM).

isu cluj ion moldovan

Moldovan a precizat că ultimele echipamente primite de ISU Cluj au fost un complet pentru persoane evacuate/sinistrate în sistem containerizat (trei containere), două autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime (42m) cu nacelă, lift și posibilitatea de refulare a apei din nacelă, dar și o autospecială pentru păstrarea temporară și transport în regim frigorific.

Pe 17 decembrie 2018 urmează recepția a trei ambulanțe SMURD tip B2 pentru echipajele de prim-ajutor, în cadrul aceluiași proiect, care vor ajunge la subunitățile din Cluj-Napoca, Turda și Huedin. In cadrul aceluiași proiect, Serviciul de Ambulanță Județean Cluj primește 12 ambulanțe noi, unde, de asemenea, există o nevoie foarte mare pentru acestea. Instituția speră că prin intermediul Programului Operațional de Infrastructură Mare POIM să fie reînnoit întreg parcul auto al unității, până în 2020.

ambulanta smurd isu cluj

Seful ISU a apreciat și faptul că unitatea beneficiază de mobilier modern, donat de firma Emerson.

Echipamentele primite de ISU Cluj în prima etapă a POIM 2014-2020, proiectul Răspunsul Eficient Salvează Vieți/ERSL I: complet scufundare umed pentru intervenții în mediu acvatic; complet scufundare uscat pentru intervenții în mediu acvatic; proiector de suprafață pentru intervenții în mediu acvatic; două balize cu dispozitiv lunminos pentru intervenții în mediu acvatic; cinci motopompe transportabile pentru intervenții în caz de inundații; instalație de potabilizarea a apei, pentru filtrarea apei în caz de calamități; zece hamuri cu vestă de salvare integrate pentru intervenții în mediu acvatic; 15 cange telescopice din aluminiu pentru intervenții în mediu acvatic; autopompă cisternă 5000 litri pentru intervenții la incendii; autospecială cu echipament pentru transport scafandri și intervenții în mediu acvatic (complet format din autospecială, peridoc și barcă pentru 4 persoane); microbuz 16+1 locuri pentru transportul personalului la intervenții; ambarcațiune cu chila rigidă și borduri moi pentru intervenții în mediu acvatic; două ambarcațiuni din aluminiu pentru intervenții în mediu acvatic; o remorcă peridoc pentru transportul bărcilor la intervenții în mediu acvatic; o motopompă de mare capacitate pentru intervenții în caz de inundații (debit 800 mc/ora, adâncime aspirație max 8 m); o linie tehnologică containerizată pentru întreținerea echipamentelor individuale de protecție.

galerie foto: dotări noi la ISU Cluj

galerie foto gherlaEchipamente primite în a doua etapă: autocamion transport materiale pentru transportul materialelor la intervenții; autospecială pentru stins incendii cu capacitate mărită de 9000 l; două microbuze 16+1 locuri pentru transportul personalului la intervenții; compresor pentru încărcat buteliile aparatelor cu aer comprimat pentru asigurarea intervențiilor; motopompă de mare capacitate pentru intervenții în caz de inundații (debit 800 mc/ora, adâncime aspirație max 8 m); două autospeciale de intervenție și salvare de la înălțimi (42±3m), dotate cu lift și posibilitatea refulării apei din nacela; trei camioane cu sistem hidraulic de încărcare pentru transportul containerelor la intervenții (capacitate de manipulare container cu masă totală 12000 kg); două containere multirisc (dotate cu materiale de construcții, echipamente de ridicare, echipamente de iluminat, echipament de geniu, echipamente de tâmplărie, echipamente de descarcerare, scule electrice, echipamente de protecție și salvare de la înălțime și echipamente PSI); un container pentru iluminat și asigurare rezervă energie electrică pentru obiective speciale (450KVA); autospecială pentru păstrarea și transportul în regim frigorific pentru intervenții în caz de calamități cu victime multiple (dotat cu 52 locuri); tabără mobilă pentru persoane evacuate/sinistrate în sistem containerizat (trei containere)

Mașinile SMURD întârzie în prezent la solicitări din cauza defecțiunilor

Ca efect simțit imediat după primirea noilor ambulanțe va fi îmbunătățirea situației operative, a apreciat șeful ISU Cluj. Anul acesta s-a înregistrat o scădere a numărului de intervenții față de anul trecut, scădere cauzată în totalitate defecțiunilor dese și costisitoare ale ambulanțelor SMURD. Toate ambulanțele din parcul auto au depășite normele de utilizare, situație care generează defecțiuni tot mai dese și costisitoare. Au rezultat astfel perioade semnificative în care ambulanțele SMURD au fost nefuncționale și a trebuit să suplinească lipsa lor echipajele Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ).

Foarte util pentru misiunile de îndeplinit este faptul că urmează primirea, la începutul anului 2019, prin sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, a unei ambulanțe de terapie intensivă SMURD de tip C1. De asemenea, s-au dat asigurări că se va primi din partea Primăriei comunei Florești o ambulanță nouă pentru echipajul de prim ajutor SMURD din localitate.

„Apreciem foarte mult și suntem recunoscători inițiativei Asociației Beard Brothers, care au venit în ajutorul nostru printr-o campanie acerbă, demarată pe parcursul acestui an, pentru a strânge fonduri destinate unei noi ambulanțe SMURD. Acești oameni au făcut eforturi incredibile pentru a strânge fondurile necesare și știm că sunt foarte aprope de a realiza obiectivele care și le-au propus la începutul anului”, a mai spus șeful ISU Cluj.

isu cluj ion moldovan

Viteza de reacție la solicitări

Timpul mediu de reacție, pentru echipajele instituției s-a menținut la 12 minute pentru ambulanțe și 14 minute pentru autospecialele de stins incendii/descarcerare.

„Suntem nemulțumiți de acoperirea care există în zona comunelor Vultureni și Panticeu, drept pentru care suntem în discuții avansate cu autoritățile locale din comuna Chinteni, pentru a operaționaliza un punct de lucru la ieșirea din localitate spre Vultureni. Astfel, se va reduce timpul de răspuns cu ceea ce însemnă distanța parcursă de autospeciale din Cluj-Napoca până la ieșirea din Chinteni. După calculele și măsurătorile noastre, însemnă 14 minute scăzute din cele circa 30 de minute necesare pentru a ajunge autospecialele de intervenție la acele comunități”, a precizat Ion Moldovan.

SMURD la Gherla

„De asemenea, am primit sprijinul și am găsit deschidere din partea autorităților locale din municipiul Gherla pentru a deschide acolo o stație SMURD. Acest lucru însemnă că vom putea răspunde mai repde accidentelor ce au loc pe centura ocolitoare a localității sau în comunitățile din apropiere, unde intervin acum forțele din Detașamentul de Pompieri Dej”. Șeful ISU a apreciat relația foarte bună avută în acest sens și sprijinul de care s-a bucurat din partea primăriei Gherla și a șefului formației de pompieri voluntari din oraș, Petru Mihuț.

Noua stație SMURD de la Gherla ar urma să fie construită în incinta fostei piețe agroalimentare de la intersecția străzilor Victoriei cu Plugarilor, lângă calea ferată.

Dincolo de ușile închise, la dispeceratul integrat

În incinta ISU Cluj funcționează dispceratul integrat, cel care primește din partea STS apelurile transmise prin numărul de urgență 112. Accesul în interior este foarte strict, dar pentru reprezentanții presei prezenți la conferința de presă, ușile s-au deschis. Cu acest prilej au putut fi văzuți la lucru dispecerii care coordonează apelurile primite și intervențiile în teren ale echipajelor de pompieri și ambulanță.

dispecerat isu cluj

Noile spații amenajate prin proiectul Consiliului Județean pentru dispeceratul comun ISU-SAJ oferă condiții propice dispecerilor responsabili pentru gestionarea urgențelor medicale și celor din sfera situațiilor de urgență. Dispeceratul integrat funcționează în aceste spații de mai bine de un an, iar rezultatele condițiilor oferite dispecerilor încep să se simtă în activitatea acestora.

dispecerat isu cluj

Moldovan a precizat că dispeceratul are capacitatea de extindere în situații complexe, cu număr mare de solicitări, cum au fost de exemplu perioadele cu furtuni violente.

Avizele și autorizațiile pentru securitatea la incendiu, după un program redus de sărbători

„Am dori să transmitem celor interesați faptul că primirea documentațiilor pentru avize și autorizații privind securitatea la incendiu și protecție civilă se va face după un program restrâns în perioada sărbătorilor și a sfârșitului de an”, s-a mai specificat la conferința de presă.

Volumul mare de dosare și solicitări înregistrat de Compartimentul de Avizare/Autorizare presupune gestionarea datelor prelucrate la sfârșit de an, astfel încât nu se vor mai putea prelua alte dosare în perioada apropiată sfârșitului de an. Ultima zi de lucru cu publicul pentru anul 2018 va fi joi, 20 decembrie, urmând să se reia programul de lucru cu publicul marți, 8 ianuarie 2019.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns